Ginklų kontrabanda iš Ukrainos tik fikcija? Kas negerai su Europolo pranešimu ir kas čia galėjo nutikti  (1)

Europolo atstovas Janas Op Gen Oorthas nepatvirtino, kad yra ginklų kontrabandos iš Ukrainos požymių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europolo atstovo Jano Op Gen Oortho žodžius klaidingai interpretavo Vokietijos spaudos agentūra (DPA) ir kitos žiniasklaidos priemonės. Po Europolo atstovo pareiškimo išplatintame pranešime spaudai patikslinama, kad buvo kalbama ne apie esamą, o tik apie galimą grėsmę dėl galimo nelegalios šaunamųjų ginklų apyvartos padidėjimo ES dėl karo Ukrainoje.

Liepos 21 d. tarptautinėje žiniasklaidoje buvo išplatintas Europolo atstovo Jano Op Gen Ortho pareiškimas „dėl ginklų kontrabandos iš Ukrainos požymių“. Vokietijos spaudos agentūros (DPA) pranešime teigiama, kad Europolo atstovas Janas Op Gen Orthas tai žinojo. DPA komentare jis tariamai nurodė „nustatytas juodosios rinkos prekybos šaunamaisiais ginklais ir karinėmis prekėmis atvejus“.

„ES valstybių narių tyrėjai taip pat turi neteisėtos sunkiosios karinės ginkluotės (iš Ukrainos – red.) požymių. Kyla pavojus, kad ji pateks į organizuoto nusikalstamumo ar teroristų rankas“, – vienas iš pirmųjų šią informaciją paskelbęs Vokietijos leidinys „Der Spiegel“ cituoja Europolo pareigūną. Vėliau jį platino ir Rusijos propagandos žiniasklaida Lenta.ru, Kommersant, TASS, RBC ir kt.

Staigus pasipiktinimas, kilęs dėl Europolo atstovo komentaro, privertė žurnalistus kreiptis paaiškinimų į jo vadovybę. Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas taip pat sakė, kad tokius pareiškimus planuoja aptarti su Europolo atstovais.

Tačiau, kaip paaiškėjo, nebuvo nustatyta jokių ginklų kontrabandos atvejų, kuriuos Ukrainai tiekia jos sąjungininkai, siekdami atremti visapusę Rusijos karinę agresiją. Tokių faktų nebuvimas ir žiniasklaidos bendruomenės spaudimas privertė Europolą paskelbti oficialų pareiškimą savo svetainėje.

 

Jame teigiama, kad pagrindinis Europolo rūpestis yra susijęs su tuo, kad Ukrainai tiekiami šaunamieji ginklai „gali patekti į netinkamas rankas“. Europolas taip pat perspėjo, kad dėl šaunamųjų ginklų ir sprogmenų platinimo Ukrainoje gali padidėti neteisėta prekyba šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis ES. Tarnyba nedeklaravo, kad yra nustatytų faktų ar ginklų kontrabandos iš Ukrainos požymių, pažymėdama, kad šiuo klausimu „glaudžiai bendradarbiauja su Ukrainos pareigūnais ir visiškai jais pasitiki“.

Karo ekspertas Olegas Ždanovas Europolo pareiškimą dėl tariamų „ginklų kontrabandos iš Ukrainos požymių“ pavadino Maskvos informacine ir lobistine kampanija, kuria siekiama sulėtinti ginklų tiekimą Ukrainai. Kaltinimai, kad Ukraina „potencialiai“ ir „hipotetiškai“ gali būti įtraukta į nelegalaus Vakarų ginklų pardavimo schemas, Vakarų spaudoje pradėjo aktyviai pasirodyti nuo birželio pabaigos. Liepą ES pareiškė, kad žinios apie „ginklų kontrabandą“ iš Ukrainos yra didžiulė Rusijos propaganda. Buvęs Ukrainos ambasadorius JAV (2015–2019 m.) Valerijus Chaly taip pat paskelbė apie koordinuotos Rusijos specialiosios operacijos, skirtos nutraukti ginklų tiekimą iš JAV į Ukrainą, pradžią.

 

Liepos 12 d. „Financial Times“ paskelbė rezonansinį straipsnį, kuriame teigiama, kad Ukraina tariamai parduoda vakarietiškus ginklus, tuo praturtindama save. „StopFake“ vyriausiasis redaktorius Jevgenijus Fedčenko pabrėžė, kad tokie kaltinimai yra nepagrįsti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)

Komentarai (1)