[Žinios trumpai] „Jie muša dėl simbolio Z, pjausto ratus ir įžeidinėja“: rusai atsibudo, masiškai plinta pasipriešinimas Z simbolikai  ()

Tinklaraštininkas Sergejus Sternenko sukūrė vaizdo įrašą apie tai, kaip proputiniški rusai gauna tai, ko nusipelnė už paramą karui prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos visuomenės veikėjas, „YouTube“ kanalo „Sternenko“, kurio auditorija viršija milijoną žmonių, autorius, papasakojo apie tai, kaip kenčia Z simboliką naudojantys Putino gerbėjai.

Pirmiausia Sternenko paminėjo, kad Vokietijoje simbolio Z naudojimas, jei jis derinamas su atvirais raginimais kariauti prieš Ukrainą arba su atviru agresijos palaikymu, yra kriminalizuotas. Tačiau tada jis pastebėjo, kad daugiausia atvejų, kai žmonėms nepatinka raidė Z, stebėtinai pasitaiko Rusijoje. Po to jis rodė ir komentavo Rusijos televizijos kanalų naujienų iškarpas šia tema.

Kostromoje nepažįstami žmonės miesto centre sulaužė Z raidę. Ryte bandyta ženklą grąžinti, bet po pietų aikštė vėl buvo tuščia.

Taip pat buvo atvejis, kai prie įėjimo į namą kažkas priklijavo raidę Z, tačiau atsirado moteris, kuri pakeitė šį simbolį su užrašu: „Jei nori parodyti savo patriotiškumą, varyk į karą“.

„Niekas nežino, kaip engti rusus taip, kaip patys rusai“, - sakė Sternenko. - „Vienas taksistas ant savo automobilio priklijavo Z raidę, bet jo darbdaviui tai tikrai nepatiko.“ Pats proputiniškas taksistas Aleksandras Borisovas apie tai pasisakė taip: „Kažkam automanui nepatiko, jis atsiuntė nuotraukas į pagrindinį biurą. Man paskambino ir perspėjo, kad šiuos lipdukus reikia nuimti.“

Pasak Sergejaus Sternenkos, daugiausia išpuolių, susijusių su naujojo rusų nacizmo simboliui, susiję su automobiliais: kažkam buvo supjaustytos padangos, kažkam - išdaužyti langai. Įdomu tai, kad viena iš aukų, Leninskio rajono gyventoja, ant savo automobilio priklijavusi raidę Z, nuoširdžiai stebisi: „Kodėl žmonės tokie pikti?“

 

„Tikrai, kodėl kam nors nepatiktų karo nusikaltimų, genocido simbolis?“ – sarkastiškai pakomentavo ukrainiečių tinklaraštininkas.

Kitas V. Putino pakalikas Rusijos televizijos kanalui pasakojo, kad jo automobilis buvo išteptas nuotekomis ir purvu, o po to buvo pradurti visi keturi ratai. Tačiau yra ir dar drastiškesnių būdų paveikti „aklus“ rusus, pažymėjo Sternenko. Pavyzdžiui, Sevastopolyje vienas vyras pareikalavo, kad kitas vyras nuimtų nuo automobilio „patriotiškus“ simbolius, tačiau šis atsisakė. Taigi, pirmasis vyras kelis kartus trenkė ir pabėgo.

 

Tinklaraštininkas prisiminė ir jau vadovėlinę istoriją iš okupuoto Krymo, kai rusų kareivis vaikščiojo su okupantų simboliu ir buvo už tai sumuštas. Tai paminėjo ir propagandistas Solovjovas per Rusijos televiziją: „Jie užpuolė sužeistąjį ir smarkiai sumušė, kai gatvėje buvo mažiau žmonių. Išsiskyrė tik Z raidės ant drabužių. Tai nepatiko trims vietiniams jaunuoliams.“

„Apskritai, net pačioje Rusijoje rusai supranta, kad jie neturėtų nešiotis agresijo prieš Ukrainą simbolio, nes jis gali sukelti problemų. Net vienas televizijos laidų vedėjas tai pasakė tiesiogiai, už ką vėliau buvo atleistas", - sakė Sternenko.

(90)
(2)
(88)

Komentarai ()

Susijusios žymos: