„Analogų neturinčios“ rusiškos raketos „Tornado-S“ valdymo sistema – pagrįsta lustais, įsigytais per „AliExpress“ (Foto)  ()

Dar vienas „analogų neturinčio“ rusiško ginklo „išmontavimas“ – šį kartą tai raketa „9M544“, skirta „Tornado-S“ sistemai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sankcijų sąlygomis, kurios nuo 2014 metų blokuoja prieigą prie modernios vakarietiškos elektronikos, Rusijos karinė pramonė ne kartą bandė ieškoti išeities.

Buvo daug kalbų apie importo pakeitimą, ypač apie raketų nukreipimo technologijas. Tačiau anksčiau analizuoti Kh-555 ir Kh-101 raketų valdymo blokai parodė, kad jie buvo pagrįsti septintojo ir aštuntojo dešimtmečio technologijomis.

O dabar atėjo laikas pažvelgti į 9M544 valdomą raketą, skirtą daugkartiniam raketų paleidimo įrenginiui „Tornado-S“. Nuotraukas, kuriose pavaizduotas šios raketos valdymo sistemos blokas, neseniai paskelbė ginklus analizuojanti organizacija „Conflict Armament Research“. Visų pirma, jos ekspertai nuo 2014 m. atliko astronominį darbą, nustatydami Rusijos ginklų komponentų kilmę.

 

Faktas yra tas, kad naudojant šios raketos kasetinius šovinius, pagrindinis blokas paprastai nesudūžta į gabalus, kai nukrenta ant žemės.

Įdomu tai, kad iš Rusijos šaltinių jau buvo atlikta išsami 9M544 raketos valdymo bloko analizė. Nors ir labai keistai: užuot gyręsi „geriausia rusiška elektronika“, kuri ten buvo naudojama, rusai atvirai parašė, kad „analogų neturinti“ raketa susideda iš mikroschemų, kurias nesunkiai galima masiškai nusipirkti „AliExpress“ parduotuvėje.

Kitaip tariant, visa elektronika yra paremta „komercinės“ klasės mikroschemomis, tai yra, kaip cituojama iš pačių rusų, „skirta naudoti civilinėje, buitinėje technikoje“. Jie taip pat sako, kad kaip tik dėl to Rusijos Federacija „yra tarp nugalėtojų“ ir nebijo jokių sankcijų. Taip pat buvo pridėtos šios palydovinės navigacijos įrenginio nuotraukos.

 

Pasak paaiškinimo, TSOP66 korpuse yra dvi mikroschemos, LQFP64 korpuse trys mikroschemos, tantalo SMD kondensatoriai, DB15 ir SMA jungtys – ir visa tai nesunkiai galima įsigyti iš „AliExpress“.

Nors šviesolaidinio giroskopo bloko ir vairo pavaros bloko mikroschemų analizės dar nėra, greičiausiai ten galima pamatyti panašių komercinių lustų.

 

Bet kokiu atveju tokių buitinių mikroschemų naudojimas nėra privalumas, o iš tikrųjų pagrindinis Rusijos arsenalo trūkumas. Reikalas tas, kad šios klasės elektronika pasižymi mažu patikimumu ir atsparumu gedimams. Tai turi įtakos skrydžio korekcijos sistemos tikslumui ir netgi gali paversti raketą „bumerangu“.

Tačiau reikia pažymėti, kad tokius trūkumus kompensuoja kiekiai. O kadangi Rusijos įsibrovėliai taikosi ne į konkrečius objektus, o apskritai į apgyvendintas gyvenvietes, siekdami terorizuoti civilius gyventojus, tokių sistemų tikslumas gali būti laikomas net per dideliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(8)
(10)

Komentarai ()