Vengrijai sankcijos nė motais – leido Rusijai savo teritorijoje statyti Pakšo II AE: mainais iš Rusijos gaus „dovaną“  ()

„Rosatom“ jau seniai reikalauja licencijos atominės elektrinės statybai Europos Sąjungoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar, rugpjūčio 25 d., Vengrijos atominės energetikos tarnyba Rusijos valstybinei korporacijai „Rosatom“ išdavė leidimą Pakšo II atominės elektrinės statybai. Apie tai pranešama reguliavimo institucijos svetainėje.

Vengrija leido Rusijai išplėsti Pakšo AE, kuri yra vienintelė šalyje veikianti atominė elektrinė. Visų pirma, „Rosatom“ čia planuoja statyti naujus energijos blokus, būtent 5-ąjį ir 6-ąjį, taip padvigubinant branduolinio objekto pajėgumą.

Licencija galioja dešimt metų nuo jos pasirašymo dienos.

Jau daug metų Rusija siekia gauti licenciją statyti savo atominę elektrinę Europos Sąjungos teritorijoje.

Dviejų naujų Pakšo agregatų statybai Vengrijos parlamentas pritarė dar 2009 m. 2014 metais Vengrija pasirašė sutartį su „Rosatom“ dėl penktojo ir šeštojo blokų statybos pagal rusišką VVER-1200 technologiją. Tačiau Europos Sąjunga vilkino tokio sprendimo priėmimą.

Tik po dešimties metų, 2019-aisiais, Vengrija paskelbė, kad vis dėlto gavo ES leidimą. Tuo pat metu sklype prasidėjo pirmieji įrengimo ir statybos darbai. Tačiau „Rosatom“ toliau laukė oficialios statybos licencijos.

 

Valstybinės korporacijos vadovas Aleksejus Lichačiovas šių metų gegužę sakė , kad sankcijos neturės įtakos atominės elektrinės statybai ir licencijos išdavimui.

Projekto kaina – apie 12,5 milijardo eurų.

Kai kurios žiniasklaidos teigimu, leidimas statyti Pakšo II jėgainę gali tapti sąlyga, kuriai esant Rusija sutiktų Vengrijai suteikti papildomus 700 mln. kubinių metrų dujų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(19)
(-16)

Komentarai ()