[Žinios trumpai] Baltarusijos partizanai surado itin slaptą Rusijos šnipą - rinko NATO kontaktus  ()

Rusijos šnipei buvo išduoti labai panašios serijos pasai, kurie Rusijos Federacijoje buvo dalinti visiems GRU darbuotojams. Žurnalistams duomenų bazę perdavė kibernetiniai partizanai iš Baltarusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijoje „The Insider", „Der Spiegel", „La Repubblica" ir „Bellingcat" 10 mėnesių tyrė slaptą Rusijos šnipę, kuri apsimetė Vokietijos pilietybę turinčia Peru piliete – Marią Adelą Kufeldt Rivierą. Tai pranešė Christo Grozevas.

Rusijos šnipė buvo aptikta gavus informacijos iš Baltarusijos programišių, kurie perdavė duomenis apie sieną kertančią merginą. Maria Adela Kufeldt Riviera gyveno įvairiose Europos šalyse. Ji turėjo verslą juvelyrikos pramonėje, kuris padėjo užmegzti naudingus ryšius, įskaitant NATO karininkus iš Italijos.

Kaip sekėsi tapti šnipe?

Susekti Rusijos šnipės pėdsaką pavyko Baltarusijos kibernetinių partizanų duomenų bazės dėka.

„Žinojome GRU ir FSB šnipų pasų numerių diapazonus, todėl nusprendėme ieškoti duomenų rinkinių su daliniais atitikmenimis, palikdami paskutinius 3 skaitmenis kaip pakaitos simbolius", – sakė tyrėjas.

Rusijos žvalgyba visiems savo šnipams užsienyje išdavė tos pačios serijos pasus. Taigi, gavę prieigą prie numerių, žurnalistai sugebėjo atpažinti kitus Rusijos Federacijos šnipus. Tirdamas Skripalių šeimos apnuodijimą Didžiojoje Britanijoje, Christo Grozevas rėmėsi Ruslano Boširovo pasu. Taip jis susidūrė su Marija Adela, kuri gyveno Europoje, bet 13 kartų traukiniu lankėsi Rusijos Federacijoje.

 

Pavyko nustatyti, kad tikrasis „Vokietijos pilietybę turinčios perujietės" ​​vardas yra Olga Kolobova ir ji dirbo Rusijos Federacijos Pagrindiniame žvalgybos valdyboje. Jos karjera baigėsi po Ruslano Boširovo ir Aleksandro Petrovo, dalyvavusių Skripalių apnuodijimuose, skrodimo. Nuo 2018 m. O. Kolobova grįžo į Rusiją ir dabar gyvena Maskvoje. Pastebėtina, kad produktus, kuriuos ji pardavinėjo prisidengdama tikrais papuošalais, pirko „Aliexpress". Per savo karjerą ji daug bendravo su NATO Italijos karininkais, o tai buvo jos profesinis tikslas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(2)
(36)

Komentarai ()

Susijusios žymos: