Karo ekspertai: kas atsitiks, jei Rusijos pajėgoms pavyks „pajudinti“ anonsuotus rezervus  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai feisbuke sekmadienį pasidalijo kassavaitine karo Ukrainoje apžvalga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik visur – lygiosios

Šiauriniame Donbase flange esančiame Charkive – mūsų intensyvumas kontaktinėje linijoje – nedidelis, rašė jie.

„Ukrainiečiai vykdė gynybą, taupė resursus ir artilerijos ugnimi sekino priešą. Agresorius stengėsi stumti ukrainiečių manevrinius vienetus šiauriniame ruože, tačiau nesėkmingai. Taip pat nesėkme baigėsi agresoriaus pastangos pietrytiniame ruože (nei pagerinti savo taktinės situacijos, nei įgalinti savo artileriją nuo šio ruožo pasiekti taikinius Charkive nepavyko)“, – rašė karo ekspertai. Jie pateikė ir vertinimą šiame sektoriuje – lygiosios po aktyvių veiksmų.

Iziume agresoriaus kontratakos pietiniame ruože baigėsi nesėkme, ukrainiečiai kontroliuoja prieš 2–3 savaites atsiimtas teritorijas.

„Kartu matydami orkų nesėkmes, savaitės viduryje ukrainiečiai vėl suaktyvino žvalgybą ir lokalias atakas pietiniame ruože. Siekdami neatiduoti iniciatyvos orkai priversti atakuoti ir pietiniame, ir pietrytiniame ruožuose. Eikvoja resursus, vargina pajėgas“, – teigė karo analitikai. Jų išvada – lygiosios po aktyvių veiksmų.

Severske, anot karo ekspertų, agresoriaus puolimas visiškai išsikvėpė nepasiekęs jokių taktinių ar operacinių tikslų.

„Orkų pajėgų suatyvėjimas Lyman sektoriuje labiau panašus į siekį atitraukti ukrainiečių dėmesį ir ištampyti pajėgas. Savaitgalį atsinaujinusios rusų atakos į rytus nuo Seversko tik patvirtina šią prielaidą“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo analitikai. Šiame sektoriuje, anot jų, taip pat lygiosios po aktyvių veiksmų.

Ukrainiečiai manevrinių vienetų ir artilerijos pagalba pagaliau išlygino situaciją Bachmuto sektoriuje, rašė jie.

„Priešas sustabdytas Soledar ir Bachmuto prieigose, Bachmuto blokavimas ar šturmui reikalingas placdarmas nesukurtas. Agresoriaus manevrinių vienetų aktyvumas sumenko, tai jis bando kompensuoti intensyvia artilerijos ugnimi“, – feisbuke rašė karo analitikai. Jų teigimu, ir šiame sektoriuje pastebimas lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigė, jog Ukrainos centre situacija panaši į Bachmuto.

„Tik čia agresoriaus atakų geografija iš esmės susiaurėjo iki bandymų užimti Pervomaiske. Šios pastangos įstrigo“, – rašė jie, teigdami, kad ir čia fiksuojamos lygiosios po aktyvių veiksmų.

 

Zaporižios sektoriuje aktyvumas sumenko ir rytiniame flange (Velyka – Novosylka – Vuhledar – Novomykhailivka), o kituose ruožuose pozicinės kautynės, teigė karto ekspertai.

Šalies pietuose agresoriui pavyko pastumti kontaktinę liniją nuo Snihurivka link Mykolaivo.

„Nors pavyko pasiekti taktinę sėkmę prie Blahodatne, tačiau jos agresoriui išvystyti nepavyko. Tuo tarpu ukrainiečiai įtvirtino savo taktinę sėkme į vakarus nuo Chersono, tačiau lygiai taip pat operacinių tikslų nepasiekė“, – rašė jie.

O Kryme ir kairiajame Dniepro krante agresorius sustiprino oro gynybą, rašė karo analitikai.

„Kaip ir prognozuota, dėl to sėkmingų ukrainiečių operacijų skaičius Kryme sumenko, tačiau tai nesumažino politinio – psichologinio efekto (net ir numušus ukrainiečių raketas, šio fakto efektas vis tiek naudingesnis ukrainiečiams). Rusų bandymai atkurti savo logistikos kelių tinklą per Dnieprą baigėsi visiška nesėkme – jiems situacija blogesnė nei prieš savaitę.

Taip pat nepaisant agresoriaus kontrpartizaninių veiksmų, toliau jo giliame užnugaryje atakuojama karinė infrastruktūra ir kolaborantų administracijos atstovai“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai. Jie tikino jog šiame sektoriuje iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika

 

Daugiausiai nuostolių patyrė centro sektorius, rašė karo ekspertai.

„Svarbu pastebėti, kad iki tol intensyviausių mūšių vietose (Bakhmutas ir Centras) ženkliai nukrito mūšių intensyvumas, todėl ir agresoriaus patiriami bendri nuostoliai lyginant su praėjusia savaite sumenko“, – aiškino jie.

Drastiškai krito šarvuotos technikos nuostoliai (146 vs 66).

„Tik nedaug sumažėję orkų gyvosios jėgos nuostoliai (1650 vs 1550) rodo, kad:

1) agresorius tęsia lokalias atakas pėstininkais nepaisant sumažėjusių galimybių paremti jas šarvo ugnimi ir manevru;

2) orkų artilerija mūšio lauke nesukuria persvaros pėstininkams ir neatsveria šarvuotos technikos trūkumo;

3) ukrainiečių artilerija vis sėkmingiau dirba ne tik kontaktinėje linijoje, bet ir agresoriaus gynybos gilumoje (nepaisant sumažėjusio sunaikintų artilerijos sistemų skaičiaus (53 vs30) sunaikinta rekordiškai daug orkų MLRS sistemų)“, – teigė ekspertai.

Anot jų, kontaktinėje linijoje ir jos gilumoje vis dar nematomi anonsuoti agresoriaus 2 – ojo ešalono ar tuo labiau 3–iojo korpuso vienetų.

 

„200 desantininkų pasirodymas (ir sunaikinimas) Centro sektoriaus gynybos gilumoje tebuvo vienkartinis tendencija nevirtęs atvejis“, – teigė jis.

Prognozės

Karo analitikai socialiniame tinkle svarstė – kas atsitiks, jei Rusijos pajėgoms pavyks „pajudinti“ minėtus rezervus.

„1) Mažai tikėtina, kad artimiausią savaitę išvysime juos kontaktinėje linijoje arba operacinėje gynybos gilumoje ir 2) jei tai įvyks savaitės ar dviejų bėgyje, jų poveikis operacijoms sektoriuose (labiausiai tikėtina Severske, Bachmute, Centre) nebus lemiamas, nebent agresorius viską mestų į vieną sektorių“, – rašė karo ekspertai.

Jų teigimu, nėra atmestina, kad šiauriniame Donbaso flange ir Centre rusai mūšių intensyvumo sumažėjimą išnaudos pozicijų stiprinimui, perėjimui į gynybą, ypač jei nebus ryškaus pastiprinimo.

„Ir kontaktinėje linijoje esančių pajėgų koncentravimui puolimo veiksmams viename iš sektorių. Tikėtina, kad agresorius bandys pulti Slovjansko kryptimi tam, kad užsitikrintų vandens tiekimą į okupuotas teritorijas“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo ekspertai.

Taip pat tikėtina, kad ukrainiečiai intensyvins lokalias atakas prie Iziumo.

 

„Pereis prie aktyvesnių veiksmų Seversko sektoriuje. Bachmuto ir Centro sektoriuose tikėtinas ukrainiečių artilerijos intensyvumo didėjimas siekiant galutinai palaužti čia veikiančių orkų pajėgų puolimo potencialą“, – rašė karo ekspertai.

Aktyvių agresoriaus veiksmų vakariniame Zaporižios sektoriaus flange galimybė, anot jų, išlieka didelė.

„Mažai tikėtina, kad ukrainiečiai ims vykdyti aktyvesnes kontratakas, kadangi tam būtų reikalinga galingesnė parama ugnimi, be to bendras jėgų santykis ne ukrainiečių pusėje. (…) Labai tikėtina, kad agresorius intensyvins atakas kontaktinėje linijoje ir sieks pademonstruoti operacinio lygio laimėjimus (pvz. likviduotas ukrainiečių placdarmas Andriivka – Lozove – Bilohirka)“, – prognozėmis dalijosi karo ekspertai.

Anot jų, neatmestina, kad po savaitės priešo oro ir priešraketinės gynybos analizės, ukrainiečiai pasidarys namų darbus ir atakos prieš karinius taikinius Kryme atsinaujins.

„Labai tikėtina, kad atakų prieš agresoriaus pajėgas ir karinę infrastruktūrą kairiajame ir dešiniajame Dniepro krante ir kontakto linijoje intensyvumas nemažės“, – feisbuke rašė karo ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: