[Žinios trumpai] „Putinas įspraustas į kampą“: JAV žvalgyba pateikė neguodžiančias prognozes dėl Donbaso kampanijos  ()

Pasak „Newsweek“ žurnalistų, Rusijos Federacijos prezidentas yra priverstas galvoti apie savo išlikimą. Rusijos diplomatai vis dažniau ragina Kremliaus vadovą ir jo artimą aplinką derėtis, kol dar yra dėl ko susitarti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos žvalgybos atstovai dažniausiai neskuba su prognozėmis, tačiau po pastarųjų Ukrainos pajėgų pergalių keli aukšti JAV pareigūnai patvirtino, kad Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas turi rimtų problemų. Įtakingi Kremliaus žmonės jau piktinasi didėjančiomis karo išlaidomis, žūtimis ir ekonominiais sunkumais.

„Netgi Kremliui palankūs ekspertai ir valstybinė žiniasklaida abejoja karo išmintimi ir varo Putiną į kampą“, – „Newsweek“ žurnalistams sakė anonimiškumo pageidavęs aukštas JAV žvalgybos pareigūnas.

Ar Putinas sunaikins Rusiją, kad išliktų valdžioje?

Ukrainos pergalės priartina Putino režimo pabaigą. Jos turėtų įtikinti net skeptiškiausius, kad Rusijos karinė kampanija yra pasmerkta.

„Kremlius gali teigti, kad vyksta persigrupavimas, stiprinamas Donbasas, bet jų kampanija net ten jau baigėsi“, – žurnalistams sakė šaltinis, atkreipdamas dėmesį į personalo ir įrangos trūkumą Rusijos pajėgose. Dabar visų žvilgsniai nukreipti į Putiną: „Ar jis sunaikins Rusiją, kad išliktų valdžioje? O gal Rusija jį sunaikins ir patrauks atsakomybėn už apsiskaičiavimą Ukrainoje?“

„Putino ateitis neaiški iš dalies todėl, kad jis jaučia Rusijos opozicijos spaudimą“, – sakė šaltinis žvalgyboje.

Vakarų ginklai kaip pasiteisinimas

Rusijoje dėl pralaimėjimų vis dažniau kaltinama vakarietiška ginkluotė. Putinas ir karinė vadovybė teisinsis, kad negalėjo jos numatyti ir tai Vakarai kalti dėl jaunų rusų mirties ir pralaimėjimų.

 

„Juokinga, kai prisimeni, kad Putinas ir Co sakė galintys nugalėti NATO kariuomenę“, – sakė JAV žvalgybos atstovas ir pridūrė, kad dabar jų teiginiai kiek pasikeitė ir skamba taip, kad „negalėjome laimėti dėl Vakarų kišimosi“.

Pareigūnas taip pat teigė, kad Rusijos diplomatai vis dažniau ragina V. Putiną derėtis, nes netrukus gali nebelikti dėl ko susitarti. „Nelabai sutinku su užsitęsusio karo prognozėmis“, – sakė vienas amerikiečių armijos karininkas, turėdamas omenyje faktą, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos iš tikrųjų neturi rezervo.

(57)
(1)
(56)

Komentarai ()

Susijusios žymos: