[Žinios trumpai] Rusija priešnuodžio nuo HIMARS ieško Baltarusijoje – kas tas grėsmingasis „Polonez“? (Video)  ()

Kai kurie Rusijos karo ekspertai Baltarusijos ir Kinijos „Polonez“ laiko savotišku „atsakymu į HIMARS“, tačiau reikia spręsti keletą klausimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, kad dauguma Rusijos propagandistų kalba apie tariamą „Vakarų ginklų neefektyvumą prieš Rusijos kariuomenę“, kai kurie iš jų pripažįsta, kad šiuolaikiniai europietiški ir amerikietiški ginklai yra rimtas pastiprinimas Ukrainos kariuomenei.

Žinoma, viena iš galingiausių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms tiekiamų sistemų yra didelio mobilumo artilerijos raketų sistema, arba HIMARS, kuri per kelis mėnesius sugebėjo sukelti tikrą košmarą Rusijos okupacinėms pajėgoms Ukrainoje.

Todėl rusai nusprendė ieškoti savo „atsakymo“ į amerikietišką HIMARS, kuris turėtų būti „paprastas, pigus ir masinės gamybos“. Jie mano, kad atsakymas – daugkartinio paleidimo raketų sistema „Polonez“, bendras Kinijos ir Baltarusijos projektas.

„Polonez“ yra mobili raketų paleidimo sistema ant MZKT-7930 važiuoklės su paleidimo įrenginiais, talpinančiais aštuonias 301 mm raketas. Raketos yra kiniškos A200, pagamintos CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology). Bazinėje versijoje šaudymo nuotolis yra iki 200 km, o „Polonez-M“ versijoje – iki 300 km. Sistema naudojama nuo 2016 metų.

 

Tačiau Rusijos Federacijai nupirkus Baltarusijos raketų sistemą, yra daug spąstų. Visų pirma, iš esmės tokių sistemų nėra tiek daug: atvirojo kodo duomenimis, Baltarusijos ginkluotosiose pajėgose tarnauja tik 6 vienetai, o dar 10 įsigijo Azerbaidžanas. Todėl šios sistemos negali būti tiekiamos Rusijos kariuomenei nei „šiandien“, nei „rytoj“.

Antra, ar Kinija sutiks tiekti raketas dabartinėmis sąlygomis, kai kyla rimta sankcijų grėsmė? Problema ta, kad Baltarusijos gynybos pramonė negali pati sukurti tokio MLRS, o jei Kinija nenori rizikuoti, nėra apie ką kalbėti.

Trečia, yra problema, tiesiogiai susijusi su „Polonez“ specifikacijomis, ypač su jo tikslumu. Nes jau įsitikinome HIMARS gebėjimu itin tiksliai sunaikinti taikinius. Tačiau kalbant apie baltarusių „Polonez“, sistema iki šiol demonstravo savo galimybes tik prieš Armėniją per 2020 m. Karabacho karą ir rezultatai nebuvo tokie įspūdingi.

 

Ketvirtas ir, ko gero, pats svarbiausias dalykas: itin didelis HIMARS efektyvumas pirmiausia paaiškinamas sėkmingu deriniu su efektyvia žvalgyba, ypač kai informacija apie sunaikinimui skirtų priešo taikinių vietą perduodama beveik realiu laiku. Ir Rusija tikrai turi tam tikrų problemų dėl pastarosios, kiek matėme iš daugiau nei šešių mėnesių trukusios „specialios karinės operacijos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(8)
(45)

Komentarai ()