[Žinios trumpai] „Supuvusios silkės“ triukas - kaip Putinas plauna smegenis ir tai veikia 100 % (Video)  (3)

„Supuvusi silkė“, „Monstriškas melas“, „Daugumos nuomonė“ ir „Naujažodis“: keturi pagrindiniai Rusijos propagandos metodai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politologas Borisas Tizenhauzenas įvardijo pagrindinius Rusijos propagandos metodus: tai „Supuvusi silkė“, „Monstriškas melas“, „Daugumos nuomonė“ ir „Naujažodis“.

Interviu „YouTube“ kanalui „PeopleLife“ jis trumpai apibūdino kiekvieną iš šių metodų ir pateikė ryškių pavyzdžių.

„Supuvusios silkės“ metodas: sugalvojamas absoliučiai monstriškas faktas kitos valstybės vadovo atžvilgiu (pavyzdžiui, jis valgo vaikus arba „Zelenskis yra narkomanas“), kuris nuolat sukasi žiniasklaidoje.

„Norėdami įrodyti, kad Zelenskis yra narkomanas jie sumažina kalbos įrašymo greitį iki 0,6, kai jis ką nors pasako, tada jis kalba lėtai, o jie akcentuoja: „Žiūrėk, jis neadekvatus“. Tai tokia kvailystė, bet ji veikia“, – aiškino politikos strategas.

Kitas propagandos elementas yra „Monstriškas melas“, pavyzdžiui, slaptos biolaboratorijos, cheminio ginklo kūrimas ir pan. Anot Tizenhauzeno, šis melas toks monstriškas, kad norisi juo tikėti, todėl šis metodas veikia.

Dar vienas, labai efektyvus propagandos metodas – „daugumos nuomonė“.

„Pavyzdžiui, paskelbia nuomonių apklausas ir sako, kad 80 % palaiko vadinamąją „specialiąją operaciją“. Žmogus sėdi ir galvoja: „Aš esu, matyt, mažuma, su manim kažkas negerai. Tarpusavyje apie tai nekalbama, nes negalima to daryti, galimi skundai. Kartu su represiniu mechanizmu šis kolektyvinis „daugumos“ spaudimas veikia pilna jėga“, – pažymėjo ekspertas.

 

Tizenhauzenas prisiminė, kad pastaruoju metu rusai pradėjo aktyviai naudoti kitą įdomų propagandos elementą – iki tol niekur nenaudotą naujienų kalbą:

„Tai yra tada, kai sprogimus vadina „popsais“ ir pan. Visa tai daroma, siekiant sumažinti visuomenės panikos laipsnio lygį, nes jei jie sprogimus vadins sprogimais, tai, manau, evakuotųsi žmonės ne tik iš Belgorodo ar Kursko, bet ir iš kur nors giliau“.

Tada dar kartą pabrėžė, kad rusai propagandos metodus įvaldę „puikiai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(3)
(34)

Komentarai (3)