[Žinios trumpai] Prigožinas pirmą kartą viešai prisipažino įkūręs „drąsią, patriotišką“ samdinių grupę „Wagner“  ()

Su Kremliumi labai artimai susijęs Rusijos verslininkas Jevgenijus Prigožinas pirmą kartą pripažino, kad yra žinomos privačios karinės kompanijos „Wagner“ įkūrėjas ir rėmėjas. Ši jo rolė yra labai seniai žinoma - Vakarų žvalgyba tai skelbia labai ilgą laiką. Prigožinas tai visą laiką neigė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš tai padariau pats“, – pirmadienį sakė Prigožinas, ilgai neigęs bet kokias asociacijas su samdinių grupuote „Wagner“. Sau nebūdingai atvirame pareiškime savo įmonės socialiniame tinkle Prigožinas teigė, kad samdinių padalinį suformavo 2014 m. gegužės 1 d. Maždaug tuo metu Rusija aneksavo Krymą ir Ukrainos rytuose kilo ginkluotas konfliktas tarp Kremliaus remiamų separatistų ir vyriausybės pajėgų.

Prigožinas karo veiksmus apibūdino kaip „Rusijos gyventojų genocidą“. Nuo to laiko Prigožinas buvo nufilmuotas, kaip verbuoja rusų kalinius, kad sustabdytų stiprėjantį Rusų ginkluotųjų pajėgų kraujavimą

Prigožinas, kuris dėl maitinimo sutarčių su Kremliumi yra žinomas kaip „Putino virėjas“, atskleidė „Wagner“ vaidmenį 2014 m. birželį perimant tarptautinį oro uostą Rytų Ukrainos mieste Luhanske. Ukraina apkaltino „Wagner“ tą mėnesį numušus transporto lėktuvą, kuriuo skrido 49 Ukrainos oro pajėgų kariai ir pilotai.

„Jų drąsa leido išlaisvinti Luhansko oro uostą ir daugelį kitų teritorijų“, – apie „Wagner“ kovotojus rašė Prigožinas ir pridūrė, kad „Wagner“ kompanija  „radikaliai pakeitė dviejų atsiskyrusių respublikų - Luhansko ir Donecko - likimą“. Kitaip tariant, su Putinu ypatingai artimai susijęs verslininkas didžiuojasi karu ir neviltimi, kuriuos sukėlė Rytų Ukrainoje. Dabar, kai Prigožinas pripažino savo vaidmenį, tai tapo oficialu - karas niekada nebuvo tarp Ukrainos ir Donecko/Luhansko separatistų. Karas visada buvo tarp Ukrainos ir Putino.

 

„Wagner“ pagarsėjo išžaginimais, kankinimais ir egzekucijomis karštuosiuose taškuose visame pasaulyje, įskaitant Siriją, Libiją, Malį ir Centrinės Afrikos Respubliką. Prigožinas savo kariuomenę pavadino „didvyriais, kurie gynė Sirijos žmones, kitas arabų šalių tautas, nepalankioje padėtyje esančius afrikiečius ir Lotynų amerikiečius“.

Žiniasklaidoje paklaustas, kodėl iki šiol atsiribojo nuo „Wagner“, verslininkas sakė: „Ilgą laiką vengiau daugelio oponentų smūgių turėdamas vieną tikslą: neįrėminti šių vaikinų, Rusijos patriotizmo stuburo“. Kodėl Prigožinas pripažino savo nusikalstamą veiklą dabar? Greičiausiai dėl to, kad buvo ne kartą užfiksuotas kalėjimuose renkantis naują „Rusijos patriotizmo stuburą“ - įkalinimo įstaigose jis verbavo naujus „Wagner“ kovotojus.

 

„Wagner“ kompanijai taikomos JAV sankcijos dėl konflikto Ukrainoje ir Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus. 2021 metų gruodį Europos Sąjunga sankcijas samdinių grupei skyrė dėl žiaurumų Ukrainoje, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės bei Centrinėje Afrikoje.

Įdomu ir tai, kad privačios karinės įmonės pagal Rusijos įstatymus yra nelegalios. Bet tai nėra labai svarbu - referendumai okupuotose Ukrainos regionuose irgi rengiami nesilaikant ne tik tarptautinių normų ar Ukrainos įstatymų, bet ir Rusijos įstatymų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: