6 metams į priekį: skelbiama apie pavojingą situaciją JAV kariniuose sandėliuose  (3)

Jungtinės Valstijos Ukrainai jau perdavė 900 000 standartinių ir 4 000 didelio tikslumo 155 mm artilerijos sviedinių, o šių amerikiečių atsargų atnaujinimas esamu gamybos tempu truks 5-6 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto SIPRI ataskaitoje apie 100 didžiausių ginklų gamintojų 2021 m., praneša „Ukrinform".

„2022 metų vasarį Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė ginklų paklausos padidėjimą Europoje ir JAV. Nuo karo pradžios Vakarų šalys aprūpina Ukrainą karine technika ir teikia finansinę pagalbą. Tačiau konfliktui tęsiantis, atsargos mažėja", – rašoma pranešime.

SIPRI analitikai primena, kad pastangas didinti gamybą ir ginklų atsargų papildymą koordinuoja Ukrainos gynybos kontaktinė – JAV vadovaujama grupė, kurią sudaro daugiau nei 50 šalių ir organizacijų, įsipareigojusių teikti pagalbą Ukrainai.

Nuo 2022 m. spalio pabaigos JAV vyriausybė sudarė keletą sutarčių su karinės gamybos įmonėmis, siekdama papildyti Amerikos ginklų atsargas. Tarp jų – „Raytheon Technologies" užsakymas raketų kompleksams „Stinger", kurio vertė 624 mln. USD, užsakymas bendrai „Lockheed Martin" ir „Raytheon Technologies" įmonei prieštankinėms raketoms „Javelin" už 663 mln. USD, „Lockheed Martin" užsakymas HIMARS raketų paleidimo sistemoms 95 mln. dolerių sumai.

„Tačiau ginklų gamybos didinimas užtrunka ir gali praeiti keleri metai, kol specializuotos kompanijos prisitaikys prie naujos paklausos, kurią sukėlė karas Ukrainoje, kaip pavyzdys nurodomas JAV užsakymas prieštankinėms raketoms „Javelin". Iki spalio pabaigos JAV Ukrainai pristatė 8 500 raketų, o tai prilygsta ketverių metų gamybos apimčiai", – teigiama ataskaitoje.

 

Atsižvelgdama į tai, „Javelin", bendra „Lockheed Martin" ir „Raytheon Technologies" įmonė, planuoja padidinti gamybą nuo dabartinių 2100 raketų per metus iki beveik 4000 vienetų per metus.

Kitas svarbus Ukrainos poreikis – artilerijos sviediniai, skirti 155 mm haubicoms.

„2022 m. spalio mėn. pabaigoje Jungtinės Valstijos Ukrainai pristatė daugiau nei 900 000 standartinių ir 4 000 didelio tikslumo 155 mm artilerijos sviedinių. Esant dabartiniam gamybos tempui (14 400 sviedinių per mėnesį), tai užtruks penkerius šešerius metus", - pranešė SIPRI analitikai.

Atsižvelgdamos į tai, JAV kartu su gamintojais planuoja „padidinti gamybos tempą iki 36 000 artilerijos sviedinių per mėnesį, o tai turėtų būti pasiekta per ateinančius trejus metus".

 

Ataskaitoje teigiama, kad dėl karo ginklų gamintojai Europoje taip pat tikisi ženklaus karinės technikos paklausos padidėjimo. Pavyzdžiui, „Rheinmetall" viliasi, kad 2021–2022 m. užsakymų skaičius gynybos padalinyje padidės 100–150 proc., o 2023 m. – dar 30–40 proc. Ši prognozė pagrįsta būtinybe papildyti į Ukrainą siunčiamų šarvuočių atsargas, taip pat žinant Vokietijos planus didinti savo karines išlaidas. Panašiai Švedijos ginklų gamintojas „Saab" prognozuoja užsakymų apimčių augimą, atsižvelgiant į prognozuojamą pasaulinių karinių išlaidų didėjimą.

Bendra didžiausių pasaulio įmonių, gaminančių ginklus ir teikiančių karines paslaugas pardavimo apimtis 2021 m. siekė 592 mlrd. USD.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)

Komentarai (3)