„Didysis sprogimas“: JAV diplomatas paskelbė, ką turi padaryti Zelenskis, kad gautų F-16 ir ATACMS  ()

McFaulis mano, kad Vakarai turėtų tuo pačiu metu paskelbti apie UAV, naikintuvų ir kitos įrangos tiekimą Ukrainai, o ne ištempti karinę pagalbą mėnesiais. Tai turi būti padaryta 2023 m. vasario 24 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis galėtų pasirašyti dokumentą, kuris garantuotų, kad naikintuvai F-16 nebus naudojami smūgiams Rusijos Federacijos teritorijoje. Mainais už tai Ukraina galėtų gauti šiuos lėktuvus. Buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulis apie tai rašė „Foreign Affairs“.

Pasak McFaulo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rodo, kad yra pasirengęs tęsti karą su Ukraina.

„Jei Rusija pradės laimėti mūšio lauke, mažai kas prisimins nepaprastą JAV prezidento Joe Bideno vadovavimą telkiant pasaulį padėti Ukrainai 2022 metais. Štai kodėl Vakarų lyderiai turi pakeisti savo požiūrį į konfliktą“, – sakė jis.

Anot jo, 2023 metais JAV ir sąjungininkės turi apsispręsti dėl tikro proveržio pagalbos Ukrainai srityje. Kalbama ne tik apie didelio kiekio Vakarų ginklų tiekimą, bet ir apie sankcijų Rusijai išplėtimą. Kijevas šiemet turi nugalėti Maskvą, kitaip karas užsitęs, o tai tik į naudą V. Putinui.

McFaulis įsitikinęs, kad Vakarai turėtų suteikti Ukrainai ginklų, kurie leistų jai pradėti kontrpuolimą rytuose.

„Be ginklų skaičiaus didinimo, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai turi gerinti tiekiamų ginklų kokybę. Šio sąrašo viršuje turėtų būti ilgojo nuotolio raketų sistema, vadinama ATACMS“, – sakė buvęs ambasadorius.

Jis įsitikinęs, kad Ukrainos kariuomenės rankose esantys tolimojo nuotolio ginklai gali „pakeisti žaidimo taisykles“ fronte šį pavasarį. McFaulis taip pat teigė, kad Ukrainai reikia dronų, tokių kaip „Grey Eagle“ ir „Reaper“.

 

„Ukrainos pilotai taip pat turėtų pradėti treniruotis skraidyti naikintuvais F-16“, – sakė jis.

McFaulis teigė, kad nebūtina išplėsti ginklų tiekimo. Vakarai turi duoti viską iš karto, įskaitant lėktuvus ir dronus. Šią strategiją jis pavadino „Didžiuoju sprogimu“.

„Planai dėl visų šių sistemų pristatymo turėtų būti paskelbti 2023 m. vasario 24 d., per pirmąsias Putino invazijos metines. Tokio masto pareiškimas turės svarbų psichologinį poveikį Kremliui ir Rusijos visuomenei“, - sakė McFaulas.

Anot jo, nereikėtų bijoti Vladimiro Putino ir jo grasinimų eskaluoti konfliktą. Rusijos Federacija tiesiog neturi pakankamai lėšų tai padaryti. Jei Maskva nuspręs kariauti prieš NATO, ji greitai pralaimės. Kremlius tai puikiai suprantama.

 

Kalbant apie branduolinius ginklus, buvęs ambasadorius mano, kad jie nepadės V. Putinui laimėti karą. Dėl abipusiai garantuoto sunaikinimo atmetamas smūgis prieš JAV. Taktinių branduolinių ginklų panaudojimas Ukrainoje taip pat mažai tikėtinas, nes tai nepadės laimėti, o dar labiau supyks ukrainiečius. Be to, McFaulis mano, kad tai daug daugiau šalių nukreiptų prieš Rusiją, įskaitant Kiniją.

„Jei karas Ukrainoje užsitęs ilgus metus, žus daug daugiau žmonių – pirmiausia ukrainiečių, bet ir rusų“, – rašė buvęs ambasadorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(0)
(71)

Komentarai ()