Rengiantis referendumui LR Vyriausybė žada dar daugiau informacijos apie naują atominę elektrinę  (17)

Premjeras Andrius Kubilius teigia, jog Vyriausybė sieks išnaudoti visus įmanomus būdus, kad visuomenė būtų kuo išsamiau informuota apie Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį Seimas nutarė, kad 2012 metų spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl AE statybos.

Referendume gyventojams bus pateiktas vienintelis teiginys: "Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje", o žmonės turės pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų: "taip" arba "ne".

Nors šiuo metu Seimas yra pritaręs elektrinės statybai, tačiau galutiniai investiciniai sprendimai bus priimti iki 2015 metų pabaigos.

Kai paaiškėjo, jog referendumas dėl atominės elektrinės visgi bus, Prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino Vyriausybę "pagaliau" suteikti šalies gyventojams pilną informaciją apie naujos atominės elektrinės projektą.

"Aš pirmiausia norėčiau agituoti Vyriausybę pagaliau paaiškinti žmonėms, duoti pilną informaciją apie projektą, įdėti į visus valdžios tinklalapius, pradedant Vyriausybe baigiant Užsienio reikalų ministerija ir Energetikos ministerija, atsakymus į visus neaiškius klausimus. Ir tiktai kai žmonės žinos viską, turės patys priimti sprendimą", - trečiadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė paklausta, kaip agituotų balsuoti būsimame referendume.

"Mes pasiruošę dar ir dar kartą išnaudoti visas galimybes pateikti tiek informacijos, kiek yra apie šį projektą, ir noriu priminti, kad derybos dėl jo ir visi jo parametrai dar nėra baigtiniai. Informacijos tikrai kaip apie nei vieną projektą yra pateikta labai daug ir Seimui, ir ministerijų interneto puslapiuose, bet tikrai išnaudosime visas galimybes, kad būtų pateikta dar daugiau įvairiais būdais reikalingos informacijos ir aš tikrai tikiu, kad tie, kurie pasisako už branduolinę energetiką, taip pat ir Seimo partijos, taip pat ir socialdemokratai - jie iš tiesų elgsis nuosekliai", - BNS trečiadienio vakarą sakė A.Kubilius.

Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija "Hitachi" tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę Visagine elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.

"Hitachi" turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos šiek tiek keistųsi.

Ekspertai ir projekto kritikai labiausiai pabrėžia, kad iki šiol nėra aišku, kiek vartotojams kainuotų naujosios atominės jėgainės gaminama elektra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)