Naujos Vyriausybės programoje neliko kategoriško „ne” atominei energetikai  (9)

Seime registruotame centro kairės Vyriausybės programos projekte neliko nuostatos, numačiusios, kad Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas nebus tęsiamas. Dokumente pažymima, kad bus peržiūrima Nacionalinės energetikos strategija, kurioje bus įvertinamos "ir atominės energetikos perspektyvos".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Įvertindami 2012 m. spalio 14 d. konsultacinio (patariamojo) referendumo dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje rezultatus, peržiūrėsime Nacionalinę energetikos strategiją, pateiksime ekonomiškai naudingiausią ir vartotojams priimtiniausią valstybės savarankiško apsirūpinimo energijos ištekliais strategiją, kurioje įvertinamos ir atominės energetikos perspektyvos, plačiam politinių partijų susitarimui, remdamiesi nuodugnia kompleksine energetikos sektoriaus raidos alternatyvų analize atsižvelgiant į ilgalaikę perspektyvą. Geriausia alternatyva turi būti pagrįsta sąnaudų ir naudos analize, siekiant užtikrinti energetinį savarankiškumą ir mažiausią kainą", - rašoma programos projekte.

Valdantieji programos projekte nurodo sieksiantys depolitizuoti energetikos projektus.

"Depolitizuosime energetinius projektus. Įvertinsime esamą padėtį energetikos sektoriuje ir nustatysime veiklos kryptis, padėsiančias priimti visuomenės interesus atitinkančius sprendimus. Energetinio skurdo mažinimas yra prioritetinis klausimas Lietuvos gyventojams", - rašoma programos projekte.

Seimui svarstyti Vyriausybės programa bus pateikta antradienį, balsavimas planuojamas ketvirtadienį. Nauja Vyriausybė įgaliojimus veikti gaus tik parlamentui patvirtinus programą.

Preliminariame programos projekte buvo įrašyta nuostata, kad atsižvelgiant į patariamojo referendumo rezultatus "16-oji Vyriausybė, vykdydama piliečių išreikštą valią, netęs šio projekto".

Paskirtasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius prieš kelias savaites yra pareiškęs, kad atominės elektrinės projektas - nerealus, kad VAE projektas bus stabdomas, tačiau taip pat yra sakęs, kad skubotų sprendimų dėl VAE nebus.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) deleguotas kandidatas į energetikos ministrus Jaroslavas Neverovičius praėjusią savaitę teigė, kad naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje galimybes reikia įvertinti dar kartą, pasveriant ekonominius, finansinius kriterijus, pasitariant su visais partneriais.

Pagal kadenciją baigiančios Vyriausybės parengtą projektą, atominę elektrinę Baltijos šalių energetikos įmonės statytų kartu su Japonijos korporacija "Hitachi". Buvo tikimasi, kad jėgainė pradės veikti 2020-2022 metais.

Vyriausybės programoje taip pat nurodoma, jog siekiant didinti energijos vartojimo efektyvumą ir elektros energetikos sistemos decentralizaciją, bus skatinamas "nedidelių kogeneracinių elektrinių įrengimą arčiau vartotojų".

"Išanalizuosime, ar tikslinga išplėsti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę pastatant papildomus turboagregatus", - rašoma programos projekte.

"Siekdami sumažinti elektros energijos kainą vartotojams, iš visuomenės interesus atitinkančių paslaugų remsime tik minimalų būtiną Lietuvos elektros tiekimo rezervo užtikrinimą. Remsime bendros Baltijos šalių elektros rinkos sukūrimą. Tiesdami tarptautines jungtis, sieksime visapusiško perdavimo sistemos integravimo į bendrą ES sistemą. Remsime bendras ES valstybių narių pastangas kuo skubiau įkurti bendrą ES elektros energijos rinką", - teigiama dokumente.

Be to, žadama siekti kuo efektyvesnio kompleksinio elektros jungties su Švedija panaudojimo, "įskaitant galimybes aprūpinti Lietuvos vartotojus pigesne elektros energija iš Skandinavijos šalių, vėjo jėgainių parkų plėtrą Baltijos jūroje, rezervinės galios teikimą ir kita".

"Griežtai kontroliuosime ir ribosime nepagrįstus energetikos įmonių viršpelnius", - žada valdantieji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(5)

Komentarai (9)