Pigios naftos košmaras: įmones skandina blogiausi rezultai per pastaruosius 30 metų  (6)

Žemos naftos kainos smarkiai mažina didžiausių pasaulio naftos bendrovių pelną. Britų BP negali būti patenkinta praėjusių metų finansiniais rezultatais. Bendrovės pelnas ketvirtąjį 2015 metų ketvirtį sumažėjo net 91 procentu. BP skelbia apie masinius atleidimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patikslintas bendrovės pelnas IV ketvirtį siekė 196 mln. dolerių ir smuktelėjo 91 proc., tuo tarpu agentūros „Bloomberg“ apklausoje dalyvavę analitikai tikėjosi bent 814 mln. dolerių. Nuostolis juo labiau skausmingas, kad dar praėjusiais metais bendrovė uždirbo 2.24 mlrd. dolerių.

Blogiausias rezultatas per 20 metų

Tokius blogus rezultatus lėmė, savaime suprantama, „juodojo aukso“ kainos, kurios sminga žemyn jau ne pirmą mėnesį, retkarčiais, tarsi paukštis pakirptais sparnais dėl įvairių politinių, ekonominių ir kitokių vėjų paplevendamos ore, bet ir vėl krisdamos žemyn ir varydamos į neviltį visus, kas iš jo uždirba. Geriausias pavyzdys – britų akcinė bendrovė BP (anksčiau ji vadinosi „British Petroleum“), kuri per praėjusius, 2015 metus, patyrė 6,5 mlrd. dolerių grynąjį nuostolį, ir tai buvo pats blogiausias rezultatas per pastaruosius 30 metų.

Nesunku įsivaizduoti investuotojų reakciją į tokius bendrovės IV ketvirčio rezultatus. BP akcijos Londono biržoje krinta žemyn, įgaudamos 7 proc. pagreitį.

Didžiosios Britanijos gigantas visaip stengiasi pagerinti padėtį: mažina išlaidas, atsikrato nereikalingo turto, mažina kapitalinių sąnaudų prognozes, kitaip tariant, psichologiškai rengia investuotojus galimiems tolesniems netikėtumams. Ką tik sužinota, kad bendrovė nori iki 2017 metų atleisti per 7 tūkst. žmonių, arba 9 proc. visų darbuotojų.

Skelbdama, kad pelnas sumažėjo 91 proc., BP atsistoja į vieną gretą su kitomis didžiosiomis naftos ir dujų bendrovėmis. Štai Kinijos naftos chemijos milžinė „PetroChina Co“ praėjusią savaitę paskelbė, kad 2015 metų pelnas greičiausiai bus mažesnis 60 proc., o kita milžinė – tarptautinė naftos ir dujų bendrovė „Royal Dutch Shell“ gruodį guodėsi, kad IV ketvirčio pelnas sumažės mažiausiai 42 procentus. Garsioji „Chevron Corp.“ penktadienį irgi pranešė, kad pirmą kartą nuo 2002 metų jos IV ketvirčio pelnas sumažėjo.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai (6)