„BlackBerry“ oficialiai mirė – kompanija nutraukia ikoniškųjų telefonų programinės įrangos palaikymą: kartojo „Nokia“ klaidas (Foto, Video)  ()

Nuo 2022 m. sausio 4 d. „BlackBerry“ įrenginiai praranda dalį svarbiausių savo funkcijų – iš jų net neišsiųsite SMS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2021 m. gruodžio 22 d. Kanados įmonė „BlackBerry“ paskelbė, kad nuo 2022 m. sausio 4 d. ji nebepalaikys savo „BlackBerry 7.1 OS“ ir ankstesnių OS versijų, „BlackBerry 10“ programinės įrangos, „BlackBerry PlayBook OS 2.1“ ir ankstesnių versijų, todėl bus nutrauktos svarbios funkcijos: skambinimas, SMS siuntimas ir 911 pagalbos skambučio funkcija.

Tai gana didelis pokytis įmonei, kuri vienu metu žymėjo asmens duomenų asistento (PDA) ir išmaniojo telefono erą. Tai buvo laikotarpis, kai „BlackBerry“ įrenginius buvo galima pamatyti daugelio garsių politikų ar verslininkų rankose.

Iki 2010 m., daugiausia dėl patobulintų saugos funkcijų ir QWERTY klaviatūros, „BlackBerry“ užėmė 50 procentų JAV išmaniųjų telefonų rinkos ir 20 procentų pasaulinės rinkos. Bendrovė parduodavo daugiau nei 50 milijonų įrenginių per metus, tačiau pasirodžius „Apple iPhone“, iki 2011 m. jis pagal populiarumą aplenkė „BlackBerry“. 2016 m. „BlackBerry“ paskelbė, kad nebegamins savo ikoniškų įrenginių.

„BlackBerry“ istorija

1984 m. du Kanados inžinerijos studentai Mike'as Lazaridis ir Douglasas Freginas įkūrė įmonę „Research in Motion“. Tai buvo pirmoji belaidžių duomenų technologijų kūrėja Šiaurės Amerikoje ir pirmoji įmonė už Skandinavijos ribų, sukūrusi ryšio produktus, tokius kaip modemai ir pranešimų gavikliai (peidžeriai).

 

Iki to laiko, kai 1999 m. RIM pasirodė Nasdaq biržoje, bendrovė pristatė „RIM 850 Wireless Handheld“ ir „BlackBerry Enterprise Server“ programinę įrangą, skirtą „Microsoft Exchange“ serveriui. Ji taip pat pasirašė tiekimo sutartį su „Dell Computer“ ir sukūrė daugybę su telefonu nesusijusių projektų, pavyzdžiui, vietinį IBM tinklą.

2000 m. RIM išleido „BlackBerry 957“ – pirmąjį įrenginį su „push“ el. paštu ir interneto prieiga. Nors jis buvo parduodamas kaip dvikryptis gaviklis, turėjo QWERTY klaviatūrą ir daugelį elementų, kurie tapo pagrindiniais išmaniųjų telefonų elementais.

2002 m. bendrovė išleido „5810“ – pirmosios kartos įrenginius, kurie parduodami kaip telefonai su el. pašto funkcija, o ne kaip pranešimų gavikliai. Jis veikė 2G tinkle, naudojo „Java“ pagrįstą platformą ir leido skambinti balso skambučiais, nors neturėjo integruoto mikrofono ir garsiakalbio. Jis taip pat turėjo SMS funkciją, organizatorių ir netgi turėjo primityvias naršyklės funkcijas.

 

Kitais metais „BlackBerry“ pristatė tikrą išmanųjį telefoną – „7230“. Jis turėjo spalvotą ekraną, 16 MB saugyklos, 2 MB RAM ir leido vartotojams atidaryti dokumentus, PDF ir Excel bei PowerPoint failus.

Per ateinančius dešimt metų „BlackBerry“ paplito tarp vyriausybės ir verslo klientų dėl savo verslo funkcijų ir įmonės lygio saugos funkcijų. Net JAV prezidentas Barakas Obama buvo pastebėtas naudojantis „BlackBerry“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(24)
(4)
(20)

Komentarai ()