[Žinios trumpai, Lietuva] Lietuva uždraudžia naudoti raidę „Z“ kaip paramą Rusijos karui Ukrainoje: grės baudos iki 1500 eurų  ()

Lietuvos Seimas antradienį nubalsavo už draudimą viešai demonstruoti raidę „Z“, juodą ir oranžinę Šv. Georgijau juostelę ir kitus simbolius, kurie išreiškia paramą Rusijos invazijai į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karinės transporto priemonės Ukrainoje aiškiai pažymėtos raide „Z“, ji pradėjo rodytis socialiniuose tinkluose ir ant drabužių kitur, remiant karą.

Tuo tarpu Šv. Georgijaus juosta, kurią pirmą kartą kaip garbės ženklą pristatė imperatorė Jekaterina Didžioji (valdė 1762-1796), rusakalbiame pasaulyje įgavo naują reikšmę po to, kai Rytų Ukrainos separatistai 2014 metais ją priėmė kaip savo paramos Rusijai simbolį.

Prie ankstesnio draudimo viešai demonstruoti sovietų ir nacių simbolius, parlamentas įtraukė nuostatą dėl „totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kurie buvo naudojami praeityje arba šiuo metu naudojami karinei agresijai, nusikaltimams žmoniškumui ir jų įvykdytiems ar įvykdytiems karo nusikaltimams skatinti.“

 

Įstatymų leidėjai taip pat pritarė, kad baudos už draudimo pažeidimus būtų padidintos iki 900 eurų fiziniams asmenims ir iki 1500 eurų juridiniams asmenims.

Lietuvių sprendimas priimtas po panašių draudimų Latvijoje ir Moldovoje. Vokietija taip pat svarstė tokį draudimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: