[Žinios trumpai] Ekspertas prognozuoja didžiulį socialinį sprogimą: Rusija vis dar nesupranta, kad sėdi ant parako statinės ir degiklis jau dega  ()

Ekspertas įsitikinęs, kad dabar Rusija dar nejaučia visos sankcijų jėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijai dėl plataus masto karinės invazijos į nepriklausomos Ukrainos teritoriją įvestų sankcijų siaubą pajus daug vėliau.

Tokią nuomonę interviu NV išsakė Maksimas Mironovas, Madrido IE verslo mokyklos ekonomikos profesorius.

„Sankcijų poveikio dar nėra. Kaip toje istorijoje, kai netenki darbo, iškart badauti nepradedi. Iš pradžių tikriausiai suvalgai viską, kas yra šaldytuve, tada leidi santaupas, o vėliau – naudoji kredito korteles, paskui parduodi automobilį.

Lygiai taip pat yra rusams, nes Rusijos ekonomika turi poodinių riebalų, o tai leidžia per daug nesijaudinti dėl esamo vartojimo. Daugelis iš Rusijos išvykusių ar išvykstančių įmonių, tokių kaip „Ikea“ ar „McDonald's“, toliau moka atlyginimus, ir žmonės nesusiduria su masiniu nedarbu, bet tai greitai baigsis“, – pažymėjo ekspertas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusija susidurs su pasaulinio nedarbo problema.

„Nuo balandžio mėnesio automobilių pardavimas Rusijoje sumažėjo penkis kartus, krito ne tik importuotų automobilių pardavimas, kuris natūraliai išsikėlė kartu su Vakarų kompanijomis, kurios juos surinkinėjo Rusijos linijomis, „AvtoVAZ“ pardavimai sumažėjo penkis kartus, o tai reiškia, kad žmonės netrukus bus atleisti, įmonė negali dirbti nuostolingai, o visi šie atleidimai paveiks vietą – Toljačio miestą, Samaros regionas nėra toks turtingas, kad išgyventų tokį apčiuopiamą smūgį“, – sakė M. Mironovas.

 

Eksperto teigimu, rusams bus itin sunku išlaikyti darbo vietas.

„Kitą dieną Maskvos meras Sergejus Sobjaninas paskelbė, kad Maskvoje esančią „Renault“ gamyklą perkelia į miesto balansą ir atnaujina joje „Moskvich“ markės automobilių gamybą. Kam tai skirta? Kad išlaikytų užimtumą, tiesą sakant, S. Sobjaninas subsidijuos absoliučiai kvailą gamybą, tik tam, kad žmonės nebūtų atleisti. Bet Toljatyje to paties padaryti negalima, tai yra regiono stuburas ir po poros mėnesių žmonės tiesiog liks gatvėje. Tie patys skaičiai visoje šalies automobilių pramonėje, istorija nesibaigs Toljatyje, ir tai tik vienas konkretus pavyzdys“, – sakė ekspertas.

 

Jis taip pat pažymėjo, kad masinis prekių ženklų išėjimas iš Rusijos paliks rusus be darbo.

„Kitas pavyzdys – taip pat paliekantis „McDonald's“, kuriame dirbo 60 000 darbuotojų ir dar 100 tūkst. tiekėjų. Pusė dirbs su atėjusiais į „McDonald's“ vietą, bet pusė dirbančiųjų garantuotai neteks darbo, nes sunku pakartoti „McDonald's“ apimtis, o skurdesnėje šalyje žmonės į greito maisto restoranus eina rečiau. Visose pramonės šakose matome gamybos nuosmukį, kuris po poros mėnesių greičiausiai virs nedarbo šuoliu, kuris savo ruožtu gali sukelti didelio masto socialinius sukrėtimus“, – pažymėjo ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(0)
(51)

Komentarai ()