Naujas Rusijos smūgis Kazachstanui: Maskva sustabdė Kazachstano naftos siurbimą – skelbiama, kas vyksta  ()

Naftos karas tarp Rusijos ir Kazachstano: Maskva sustabdė Kazachstano naftos siurbimą, įvardijama priežastis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-23 Naujas Rusijos smūgis Kazachstanui: Maskva sustabdė Kazachstano naftos siurbimą – skelbiama, kas vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija sustabdė Kazachstano naftos siurbimą per dvi naftos krovos krantines Kaspijos vamzdynų konsorciumo (CPC) jūrų terminale netoli Novorosijsko.

Naujienų agentūra „Reuters“ pažymi, kad naftos kompanijos vėl bus priverstos mažinti Kazachstano naftos eksportą per Rusijos Federaciją. Maskva tvirtina, kad terminalo įrangoje „rasta pažeidimų“.

Sustabdžius CPC, padaugės energijos išteklių tiekimo į Vakarus trukdžių.

CPC, tiekianti naftą iš Kazachstano per Rusiją į pasaulio rinkas, nurodė, kad buvo sustabdytas eksportas iš dviejų (iš viso yra trys) jos krantinių Juodosios jūros terminale.

Ekspertai mano, kad Kremlius augino pyktį Tokajevui po to, kai Kazachstano prezidentas V. Putino akivaizdoje paskelbė, kad nepripažįsta vadinamųjų „DLR“ ir „LLR“ ir pavadino jas kvazivalstybėmis. Kartu tiekimo mažinimas naudingas Rusijai, nes naftos pasiūlos kritimas didina „juodojo aukso“ kainą.

Vakarai kaltina Rusiją apribojus energijos tiekimą, kad pakeltų kainas, reaguojant į sankcijas, įvestas po Maskvos invazijos į Ukrainą. Rusija tai neigia, kaltindama pačių Vakarų sankcijas ir įvairias technines problemas.

 

CPC, kurios didžiausia akcininkė yra Rusijos monopolininkė „Transneft“, pirmadienį pranešė, kad turėjo sustabdyti krovimą iš savo prisišvartavimo taškų VPU-1 ir VPU-2 dėl pažeidimų „povandeninių movų tvirtinimo prie plūdrumo talpyklų vietose“.

Teigiama, kad kroviniai buvo apdorojami tik iš VUP-3, todėl prašymų dėl naftos vežimo turėtų būti sumažinta.

Du šaltiniai, susipažinę su šiuo klausimu, sakė „Reuters“, kad vienas VUP galėtų aptarnauti mažiau nei 70 % įprastų terminalo pajėgumų, todėl Kazachstanui, kuris naudoja CPC kaip pagrindinį naftos eksporto kelią, gresia gavybos mažinimas.

 

CPC per pastaruosius šešis mėnesius kelis kartus sumažino eksportą.

Bendrovė anksčiau šį mėnesį pranešė, kad tiekimas per jos sistemą buvo gerokai sumažintas dėl Kazachstano Kašagano ir Tengizo projektų priežiūros darbų. Abu šaltiniai teigė, kad mažesnė gavyba iš naftos telkinių gali apriboti SPM sutrikimus, tačiau pridūrė, kad tai gali tapti didele problema, nes po priežiūros padidėja gamyba.

CPC sutrikimai šiais metais privertė kai kuriuos naftos gamintojus derėtis dėl alternatyvių tiekimo maršrutų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(13)
(-6)

Komentarai ()