Kyla didžiulis pavojus: Rusijos inžinieriai rado būdą sunaikinti „Starlink“ internetą – kaip jiems pavyko?  ()

Rusijos inžinieriai teigia radę būdą išjungti „Starlink“ palydovinį internetą. Jie paskelbė ataskaitą „Association for Computing Machinery“, seniausios kompiuterinių technologijų organizacijos, kurios būstinė yra Niujorke, svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai mano, kad antžeminės stotys yra labiausiai pažeidžiamas „SpaceX“ technologijos taškas. Į juos galima įsilaužti nuotoliniu būdu arba fiziškai sugadinti, atimant ryšį iš ištisų šalių.

Tyrėjai nustatė tris pagrindines JAV bendrovės „SpaceX“ paleistos technologijos „Starlink“ spragas.

Pirmasis yra mažas mažų palydovų energijos suvartojimas, dėl kurio sumažėja našumas, antrasis yra ryšio kokybės pablogėjimas savaime besitvarkančiuose kanaluose. Tačiau antžeminės stotys įvardytos silpniausia „Starlink“ tinklo grandimi.

Brangios antžeminės stotys turi vienu metu bendrauti su šimtais palydovų ir juos valdyti: rinkti telemetriją, koreguoti judėjimą, valdyti signalų perdavimą, o taip pat apdoroti didžiulius duomenų srautus gigabito ir terabito greičiu. Antžeminės stotys taip pat naudojamos kaip vartai į pasaulinį internetą ir kitus tinklus. Tuo pačiu metu stočių yra daug mažiau nei palydovų, todėl norint sutrikdyti „Starlink“ darbą, jas reikėtų atakuoti.

Rusijos mokslininkai sužinojo apie antžeminių stočių diapazoną ir apskaičiavo, kad daugumoje šalių reikia nuo vienos iki penkių antžeminių stočių, kad būtų užtikrinta visa aprėptis ir stabilus ryšys. Jų nuomone, surengti pasaulinę ataką ir išjungti daugumą stočių beveik neįmanoma, tačiau sugadinus 5-10 vienetų galima sukelti didelio masto gedimą. Dėl tokios operacijos kelios didelės šalys rizikuoja prarasti palydovinį internetą.

 

Pagrindinės atakų sritys turėtų būti fizinė stočių žala, radijo atakos ir kibernetinės atakos prieš „Starlink“ telekomunikacijų struktūrą pasirinktame regione. Norėdami tai padaryti, užpuolikai turi išsiaiškinti tikslią „Starlink“ stočių vietą ir visų palydovinių ryšių veikimo schemą: kaip operatoriai prisijungia prie interneto, kaip veikia vartai, kokios yra sistemos maršruto parinkimo funkcijos ir IP adresai, koks antenų išdėstymas, kokie dažniai naudojami ir pan.

 

„Tokios informacijos pakaks sukurti atakos scenarijų, siekiant išjungti pasaulinę palydovų sistemą tam tikroje srityje ir reikšmingam laikui“, – pabrėžė ekspertai.

Kaip perspėja autoriai, karo veiksmų metu antžeminės stotys gali tapti realių smūgių taikiniais, todėl civiliams geriau nuo jų laikytis toliau, kad netyčia nenukentėtų. Kalbant apie kibernetines atakas, „Starlink“ sistemos turi stiprią apsaugą, tačiau vartai į trečiųjų šalių tinklus išlieka pažeidžiami, jei yra prastai administruojami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(17)
(-8)

Komentarai ()