Bideno vizito metu Kyjive, Rusija paleido branduolinę raketą „Sarmat“ – skelbiama, kuo viskas baigėsi  (6)

Rusija atliko tarpžemyninės balistinės raketos bandymą, kuris, atrodo, nepavyko maždaug tuo metu, kai prezidentas Joe Bidenas pirmadienį, vasario 20 d., buvo Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CNN tai informavo remdamasi dviem su šiuo klausimu susipažinusiais JAV pareigūnais.

Rusija iš anksto pranešė JAV apie paleidimą dekonfliktacine ryšio linija, sakė vienas pareigūnas. Kitas pareigūnas teigė, kad bandymas nekėlė pavojaus Jungtinėms Valstijoms ir kad JAV nelaiko testo anomalija ar eskalacija.

Atrodo, kad sunkiosios raketos „Sarmat“, Vakaruose žinomos „Satan II“ pavadinimu ir galinčios paleisti daugybę branduolinių galvučių, bandymas nepavyko, pranešė pareigūnai. Raketa anksčiau buvo sėkmingai išbandyta, ir jei šis naujausias bandymas būtų pavykęs, JAV pareigūnai mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį savo kalboje būtų pabrėžęs apie bandymą.

Vietoj to, V. Putinas valandą ir 45 minutes trukusioje kalboje neužsiminė apie paleidimą. Tačiau jis oficialiai paskelbė, kad Rusija sustabdys jo šalies dalyvavimą Naujojoje START branduolinių ginklų mažinimo sutartyje su Jungtinėmis Valstijomis, keldama grėsmę paskutiniam likusiam paktui, reglamentuojančiam du didžiausius pasaulyje branduolinius arsenalus.

Remiantis šaltinių informacija, CNN iš pradžių pranešė, kad akivaizdus raketos bandymas vyko, kai Bidenas buvo Ukrainoje. Pirmą kartą paskelbus šią istoriją, vienas iš pareigūnų sakė, kad bandymas įvyko prieš pat Bidenui atvykstant į šalį. Antrasis šaltinis CNN sakė, kad bandymas buvo atliktas pirmadienį, nepateikdamas konkretesnio laiko.

 

Bandymo laikas rodo, kad JAV ir Rusija anksčiau šią savaitę bendravo keliais skirtingais kanalais siekdamos dekonflikto – JAV pareigūnai sekmadienio vakarą, likus kelioms valandoms iki Bideno vizito Kyjive, pranešė rusams, kad prezidentas vyks į Kyjivą. Tai sakė JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sallivanas.

Putinas paskelbė apie sėkmingus „Sarmat“ bandymus praeityje, įskaitant praėjusį balandį, praėjus vos keliems mėnesiams po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Rusija teigia, kad jos nuotolis viršija 11 000 kilometrų. Raketa gali nešti 100 tonų sveriančią kovinę galvutę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(19)
(-12)

Komentarai (6)