[Karšta tema] Kaip Ukrainai pavyko per trumpą laiką mobilizuoti šalį ir sustabdyti Rusijos armijos puolimą: yra ko pasimokyti ir Lietuvai (Foto, Video)  ()

Nepaisant suvokimo apie Rusijos karinę jėgą, Ukraina sugebėjo sulėtinti Rusijos veržimąsi į priekį. Panagrinėkime kaip ukrainiečiams tai pavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karas Ukrainoje Rusijai ir išoriniam pasauliui išryškino du dalykus: kad Rusijos daug išliaupsinta karinė revoliucija buvo perdėta ir kad Ukrainos pasipriešinimas invazijai yra totalus.

Dabartiniai Rusijos kariniai pajėgumai buvo sukurti po jos modernizavimo programos po 2008 m. Gruzijos konflikto. Buvo užsakyta nauja įranga, o mokymai orientuoti į realizmą, nes Rusijos ginkluotosioms pajėgoms buvo suteiktas profesionalesnis pagrindas. Taip pat buvo sukurta nauja doktrina, skirta suteikti kariuomenei daugiau lankstumo reaguojant į įvairius scenarijus.

Naująją Rusijos „hibridinę“ karinę taktiką išryškino palyginti bekraujis Krymo pusiasalio užėmimas 2014 m. Rusijos kariai pamažu įsiskverbė į regioną be šūvio, o vien jų buvimas pasiekė Rusijos strateginį tikslą užimti Krymą.

Nuo tada Rusijos kariuomenė rengia vis sudėtingesnes kasmetines didelio masto pratybas ir turėjo keletą mėnesių, kad sukauptų savo pajėgas prie Ukrainos sienos, sukauptų atsargų, kuro ir amunicijos invazijai.

Daugiausiai buvo prognozuojama Rusijos karinė operacija, skirta daliniam dviejų atsiskyrusių Donecko ir Luhansko respublikų užgrobimui, bet kai Rusija pagaliau įsiveržė, ji peržengė šią ribą – keliais frontais veržėsi tiesiai į Ukrainos širdį.

Ir tada Rusijos karo mašina įstrigo.

Rusijos karinėse transporto priemonėse greitai baigėsi kuras, o kareiviams pritrūko maisto, nepaisant to, kad kitoje sienos pusėje netoliese buvo maisto ir kuro atsargų.

 

Tuo tarpu šimtai raketų atakų ir oro antskrydžių Ukrainos bazėms bei vadovavimo ir valdymo centrams, įvykdytų pirmąją dieną, nepasiekė tikslo – sunaikinti Ukrainos karinį pasipriešinimą.

Kur Rusijos oro pajėgos?

Per šias pradines atakas buvo nutaikytos, bet nesunaikintos Ukrainos oro bazės; Rusijos smūgiams pritrūko intensyvumo, reikalingo Ukrainos oro pajėgoms sustabdyti.

Nepaisant daug kartų didesnių nei Ukrainos oro pajėgų, Rusija nesugebėjo dominuoti danguje taip, kaip reikia, kad apsaugotų sklandų ir greitą mechanizuotų šarvuočių kolonų judėjimą ant žemės. Šie daliniai susidūrė su Ukrainos oro antskrydžiais, kai veržėsi gilyn į šalį.

Dėl Rusijos oro ir sausumos padalinių koordinavimo trūkumo gynybiniame skyde aplink besiveržiančius Rusijos šarvuočius atsirado spragų, kurios Ukrainos sausumos pajėgoms leido sėkmingai atakuoti Rusijos ginkluotus sraigtasparnius ir atimant iš Rusijos armijos dalinių apsaugą ir paramą.

Ukrainos oro gynybos padaliniai sėkmingai numušė kelis Rusijos lėktuvus, toliau atgrasydami Rusijos oro pajėgas nuo intensyvaus skraidymo ir dominavimo tikslinėje oro erdvėje, o tai yra gyvybiškai svarbus bet kokio konflikto tikslas.

 

Ukrainos lėktuvai galėjo atlikti kovines misijas, dažnai skrisdami žemai virš miestų ir didmiesčių, kad padidėtų gyventojų moralė. Nepaisant pradinių nuostolių, Ukrainos lėktuvai vis dar yra rimtas iššūkis Rusijos oro pajėgoms.

Tačiau susitarimas dėl sovietinių lėktuvų tiekimo šaliai iš kaimyninių šalių žlugo, o Ukrainai labai reikia pakaitinių lėktuvų, kad Rusija galiausiai nedominuotų mūšio lauko padangėje. Jai gali tekti pasikliauti savo ginkluotais bepiločiais orlaiviais, jei nori sustabdyti Rusiją.

Ukrainos dronai

Ukraina veiksmingai išnaudojo savo menką ginkluotų UAV arba nepilotuojamų orlaivių skaičių. Jos Turkijoje pagaminti ir jau legendų statusą užsitikrinę ginkluoti UAV „Bayraktar TB2“ vykdo kovines misijas, ne tik atakuodami Rusijos transporto priemones ir vadovavimo postus, bet ir vykdydami žvalgybos, stebėjimo ir žvalgybos (ISR) misijas.

Jie veikia kaip Ukrainos tolimojo nuotolio artilerijos stebėtojai realiuoju laiku, leidžiantys Ukrainos kariuomenei sunaikinti šarvuočių kolonas, tiekimo sunkvežimius ir kariuomenės telkinius dar jiems net nepasiekus mūšio lauko, ir taip veiksmingai stabdant Rusijos veržimąsi į priekį.

Praėjusią savaitę daugiau TB2 buvo pristatyta į Ukrainą iš Turkijos kaip didesnio pagalbos paketo dalis. Tai padeda kompensuoti mažesnes Ukrainos oro pajėgas, nes TB2 dronai įrodo savo vertę.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()