[Karšta tema] 1300°C viską išdeginančios fosforo bombos: kas žinoma apie uždraustą amuniciją, kuria Rusija bombarduoja Ukrainą (Video)  (3)

Dėl aukštos degimo temperatūros fosforo bomba tiesiogine prasme sudegina viską aplinkui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-26 [Karšta tema] 1300°C viską išdeginančios fosforo bombos: kas žinoma apie uždraustą amuniciją, kuria Rusija bombarduoja Ukrainą (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra žinoma, kad ginklai, prikimšti fosforo, pradėti naudoti Pirmojo pasaulinio karo metais. Vėliau tai buvo uždrausta, tačiau, nepaisant visų draudimų, dabar šią pavojingą amuniciją prieš taikius ukrainiečius naudoja Rusijos okupacinės pajėgos.

Kas yra fosforo bombos?

Fosforo bombos yra aviaciniai šaudmenys, sudaryti iš korpuso, degaus užpildo baltojo fosforo pavidalu arba sudėtingo kelių mišinių užtaiso, taip pat iš jo uždegimo mechanizmo.

Fosforo bombos gali būti naudojamos kaip oro bombos, artilerijos sviediniai, raketos, minos ar rankinės granatos.

Baltasis fosforas, naudojamas šiems sprogmenims gaminti, yra savaime užsiliepsnojanti, labai degi, nuo bespalvės iki geltonos spalvos permatoma vaško konsistencijos medžiaga, turinti aštrų česnako kvapą. Forma, kuria jis naudojamas kariuomenėje, yra labai reaktyvi ir užsiliepsnoja sąlytyje su deguonimi.

Fosforo bombos: veikimo principas

Fosforo bombas galima suskirstyti į dvi rūšis pagal jų veikimo būdą: ore ir atsitrenkus į paviršių. Pirmosios sprogdinamos valdomu detonatoriumi, antrosios sprogsta tiesiogiai nuo smūgio.

Sprogus fosforo bombai, kyla stiprus gaisras, kurį sunku užgesinti.

Degdamas baltasis fosforas įkaista iki 1300 °C, tačiau tai priklauso nuo šaudmenų rūšies, aplinkos temperatūros ir drėgmės. Fosforo degimo procesą lydi gausus tirštų baltų dūmų išsiskyrimas ir tęsiasi tol, kol nutrūksta deguonies patekimas arba visa medžiaga išdega.

Fosforo bombos: sunaikinimo spindulys

Dėl aukštos degimo temperatūros (iki 1300 °C) sprogusi fosforo bomba uždega viską aplinkui.

Iki 150 metrų spinduliu nuo sprogimo epicentro žmonių oda tiesiogine to žodžio prasme apanglėja net po drabužiais.

Fosforo bombos: kodėl jos pavojingos?

 

Be to, kad fosforo užtaisas tiesiogine prasme sudegina viską aplinkui, pats fosforas yra labai nuodinga medžiaga. Tai gali pakenkti kaulams ir kaulų čiulpams, taip pat sukelti audinių mirtį.

Degantis baltasis fosforas, patekęs ant žmogaus odos, sukelia stiprius nudegimus, o fosforui patekus į organizmą, žmogus apsinuodija ir miršta. Žmonėms mirtina dozė yra 0,05–0,15 g.

Jeigu fosforo pateko ant odos ar drabužių, niekada nelieskite jo rankomis. Jei įmanoma, panardinkite sužalotą kūno dalį į vandenį.

Rusija numetė ant Ukrainos fosforo bombas

Kovo 24 dieną buvo pranešta, kad Rusijos kariai Luhansko srityje numetė keletą fosforo bombų.

 

„Rusai desperacijoje. Jie negali prasibrauti, todėl pradėjo naudoti sunkiąją ginkluotę. Buvo įvykdyti raketų smūgiai į Lisichanską ir Novodružeską, o Rusijos aviacija pradėjo mėtyti fosforo bombas į Rubižnę“, – sakė Luhansko srities gubernatorius Serhiy Haidai.

Be to, vėlų kovo 22 d. vakarą Rusijos įsibrovėliai Kijevo šiaurės vakariniame pakraštyje panaudojo draudžiamus fosforo šovinius.

„Apytikslė naikinimo zona yra Gostomelis-Irpinas. Tokio tipo ginklų naudojimas prieš civilius yra nusikaltimas žmoniškumui ir 1949 m. Ženevos konvencijų pažeidimas“, – sakė Irpino meras Aleksandras Markušinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)