[Žinios trumpai] Lukašenka giriasi Ukrainoje įvykdęs „specialią operaciją“ - tai būtų didelė klaida  ()

Baltarusija dalyvauja Rusijos invazijoje į Ukrainą. Ji teikia logistinę paramą, iš jos teritorijos kyla raketos ir lėktuvai, o ir savo grobį rusų vagys iš Ukrainos šiaurės siunčia per Baltarusiją. Tačiau Baltarusijos pajėgos aktyviuose veiksmuose nedalyvauja ir taip yra ne šiaip sau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ne kartą buvo prognozuojama, kad Baltarusija prisijungs prie aktyvaus Ukrainos puolimo, tai neįvyko. Aleksandro Lukašenkos valdoma šalis faktiškai yra praradusi nepriklausomybę ir tikriausiai pakaktų vieno Putino žodžio ir Baltarusijos pajėgoms būtų duotas įsakymas pulti. Kodėl tai neįvyko?

Baltarusiją nuo Ukrainos puolimo greičiausiai stabdo keli faktoriai. Visų pirma, Lukašenkos režimas yra trapus kaip kiaušinio lukštas. Jei kariams būtų duotas įsakymas pulti, o jie nenorėtų įsivelti į kruviną karą prieš brolišką tautą, tai tikriausiai būtų Lukašenkos valdymo pabaiga. Be to, jei Ukrainą pultų oficialios koalicijos pajėgos - tai yra, Rusija ir Baltarusija - kokiais argumentais būtų galima stabdyti analogiškos koalicijos kūrimą Ukrainos pusėje? Rusija neturi galimybių kovoti plačioje konflikto geografijoje. Legitimiu tapusią Baltarusiją būtų sunku apginti.

Bet gal Baltarusija visgi puola Ukrainą? Bent jau taip sakė Lukašenka, kalbėdamas Baltarusijos Nacionalinio saugumo taryboje.

Neteisėtas Baltarusijos vadovas Lukašenka teigia, kad Ukrainoje buvo areštuota Baltarusijos Respublikos nuosavybė kartu su šimtais baltarusių. Ūsuotas diktatorius teigia, kad šios nuosavybės ir žmonių išlaisvinimui Baltarusija įvykdė sėkmingą „specialią operaciją“.

„Taip nutiko, kad tie niekšai ėmė sulaikinėti mūsų žmones, ypač automobilių vairuotojus, kurie tuo metu ten buvo“, pasakojo Lukašenka. Jis teigia, kad Ukraina sulaikė pusantro tūkstančio vagonų ir maždaug šimtą automobilių, priklausančių baltarusiams. Diktatorius kalbėjo, kad žmonės buvo paimti įkaitais. „Aš perspėjau ukrainiečius, kad būsime priversti atlikti specialią operaciją tų žmonių išlaisvinimui. Ir jie buvo išlaisvinti“, gyrėsi Lukašenka.

 

Ukraina apie tokią operaciją, sulaikytą nuosavybę ir žmones, atrodo, net nėra girdėjusi. Tikėtina, kad tai - pasaka vidinei auditorijai, siekiant sukurti Lukašenkos kaip stipraus vadovo įvaizdį. Kartu taip pilamas purvas ant Ukrainos ir ukrainiečių.

(11)
(16)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: