[Žinios trumpai] Serbija žaidžia dvigubą žaidimą? Svarsto galimybę iš Prancūzijos pirkti naikintuvus „Rafale“  (4)

Serbija planuoja iš Prancūzijos pirkti daugiafunkcinius naikintuvus „Rafale“, pirmadienį sakė prezidentas Aleksandras Vučičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį žingsnį ekspertai laiko naujausiu Belgrado atsiribojimo nuo savo tradicinio karinio tiekėjo ir sąjungininkės Rusijos ženklu.

Serbija, dabar kandidatė į ES, patyrė Europos spaudimą susilpninti savo ryšius su Maskva. Ji tris kartus balsavo prieš Rusiją Jungtinėse Tautose nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario mėn.

„Metus derėjomės dėl 12 naujų lėktuvų pirkimo, taip pat svarstome galimybę įsigyti dar 12 naudotų (vakarietiškų) lėktuvų iš kitos šalies“, – „Reuters“ sakė V. Vučičius. Jis nenurodė naudojamų lėktuvų tipo.

Milanas Karagaca iš Belgrade įsikūrusio Užsienio politikos centro ir buvęs karo atašė prie NATO sakė: „Faktas, kad lėktuvus gamina Prancūzija, gali reikšti, kad Serbija atsijungė nuo Rusijos karinių technologijų, politiškai tai yra signalas artėjant prie ES“.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6249

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Serbija ir „Dassault Aviation“ aptarė 12 „Dassault Rafale“ lėktuvų įsigijimą, praėjusią savaitę pranešė Prancūzijos savaitraštis „La Tribune“.

2019 m. Serbija įsigijo Prancūzijos „žemė-oras“ raketas „Mistral“, o 2016 m. – sraigtasparnius iš „Airbus“.

Kroatija, kuri yra ES ir NATO narė bei Serbijos „politinė priešė“ nuo 1990 m., taip pat eksploatuoja lėktuvus „Rafale“.

 

Serbijos kariuomenė daugiausia paremta buvusia sovietine technika. Ji valdo naikintuvus MiG-29 ir sraigtasparnius Mi-35M, o oro gynybą daugiausia sudaro Rusijos raketų sistemos ir radarai. Serbijos sausumos pajėgos taip pat naudoja sovietų gamybos tankus T-72 ir šarvuočius.

Vučičius sakė, kad Belgradas taip pat svarsto galimybę įsigyti papildomų antžeminių atakos lėktuvų, kurie pakeistų jau nebeegzistuojančioje Jugoslavijoje pagamintus lėktuvus.

Serbija siekia įstoti į ES, bet atsisakė prisijungti prie NATO, kuri 1999 metais ją subombardavo, siekiant išstumti serbų pajėgas iš Kosovo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(5)
(8)

Komentarai (4)