[Žinios trumpai] Totalus fiasko Rusijos technologijoms - skelbiama, kaip ukrainiečiai tyčiojasi iš milijardus dolerių kainavusios elektroninės karybos sistemos  ()

Ukraina naudoja nemažai paprastų komercinių dronų. Jie yra pigūs ir leidžia plačiai apžvelgti teritoriją. Jie gali būti naudojami ir artilerijos ugnies koregavimui. Tačiau paprasti dronai yra pažeidžiami. Tiesa, karybos ekspertas Olegas Ždanovas teigia, kad ir jie rusams yra neįkandami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprasti mėgėjiški dronai dažnai nėra apsaugoti nuo trikdžių. Ir neatsitiktinai - gamintojai nori, kad jų dronai būtų numušami, kai to reikia. Pavyzdžiui, jei dronas įskrenda į oro uosto teritoriją, jis turi būti pašalinamas. Tačiau dabar tokie dronai tarsi pasityčiojimas skraido virš rusų galvų Ukrainoje.

„Žvalgyba iš oro, užtikrinanti efektyvų artilerijos darbą, buvo sukurta savanorių rankomis. Aukščiausioje karinėje vadovybėje netgi buvo kilęs konfliktas dėl šių dronų priskyrimo Ginkluotųjų pajėgų oro žvalgybai“, teigia Ždanovas, pabrėždamas, kad tai - labai paprastos sistemos, leidžiančios nustatyti taikinių GPS koordinates.

Tos sistemos, beje, turi daug įdomių galimybių. Jos gali atsižvelgti į oro sąlygas, atsižvelgti į artilerijos pabūklų padėtį. Tačiau tai - vis tiek paprasti dronai.

Ir rusai jų negali numušti savo elektroninės karybos priemonėmis, kurioms išleido milijardus. „Net ir civiliniuose, vaikiškuose dronuose yra „namų“ funkcija. Ji užtikrina, kad nutrūkus signalui dronas išjungs visas išorines komunikacijas ir grįš ten, iš kur buvo paleistas“, teigia Ždanovas.

 

Tiesa, net jei rusams pavyksta sumaišyti protą dronui ir jis nukrenta, tai - labai nedidelis nuostolis. Tai - santykinai pigūs mėgėjiški bepiločiai orlaiviai.

(56)
(1)
(55)

Komentarai ()