[Žinios trumpai] Prakeiktas neutralumas - Šveicarija užblokavo Danijos šarvuočių perdavimą Ukrainai  (5)

Danija planavo Ukrainai suteikti 20 šarvuotų pėstininkų transporterių „Piranha III“. Tačiau šveicarai to padaryti neleido.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Piranha III“ yra šveicarų kompanijos MOWAG produktas. Šveicarai šiuos šarvuočius eksportuoja, bet norėdami juos perparduoti ar suteikti kitoms valstybėms, pirkėjai privalo atsiklausti Šveicarijos. Tai ginkluotės rinkoje yra normali praktika. Taip saugomos technologijos ir išlaikoma politika tarptautinių ginkluotų konfliktų atžvilgiu.

Būtent karo politika ir sustabdė danų „Piranha III“ perdavimą Ukrainai. Šveicarijos vyriausybė pasvarstė ir nusprendė, kad šarvuotų pėstininkų transporterių perdavimas šaliai, kuri dalyvauja aktyviame konflikte (šiuo atveju - yra puolama Rusijos) neatitinka šveicariško neutraliteto principų.

Šis sprendimas liūdina, bet nestebina. Anksčiau Šveicarija draudė Ukrainai pristatyti šveicarišką amuniciją.

Tiesa, sprendimas neleisti perduoti „Piranha III“ transporterių Ukrainai nebuvo priimtas vieningai. Kai kurios politinės jėgos Šveicarijoje teigė, kad „Piranha III“ perdavimas Ukrainai nepažeistų neutraliteto principo, nes Ukraina ginasi. Tai nėra simetriškas konfliktas - tikimybė, kad Ukraina veršis į Rusiją, yra niekinė. Šveicarijoje apskritai girdimi raginimai persvarstyti neutraliteto politiką. Ne jos atsisakyti, o tiesiog nuspręsti likti gėrio ir laisvės pusėje - šveicariškus ginklus būtų galima selektyviai perduoti besiginančioms šalims.

(16)
(6)
(10)

Komentarai (5)