Dr. R. Vaitkus: apie Visagino AE projektą kalbėkime įsigilinę, o ne paviršutiniškais teiginiais  (20)

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje gausu pačių įvairiausių komentarų apie Visagino AE verslo planą. Deja, svarstymams dėl Visagino AE projekto persikėlus į Seimą ir pasiekus piką, nemažai AE projekto skeptikų pateikia faktų neatitinkančius ir visuomenę klaidinančius komentarus. Kartais net susidaro įspūdis, kad Visagino AE verslo plano kritikai šį dokumentą perskaitė paviršutiniškai arba jie sąmoningai klaidina visuomenę. Keletą dažniausiai girdimų komentarų apžvelgsiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visagino AE verslo plane pateikiamos skirtingų technologijų elektros gamybos alternatyvos, atsižvelgiant į šių technologijų veiklos periodą, kuro kainas, statybos išlaidas bei kapitalo investicijas. Tarptautinių šaltinių duomenys (pvz., „World Energy Outlook“ ir kt.) rodo, kad elektros gamybai branduolinė energetika, palyginus su kitomis technologijomis, yra ekonomiškai patraukliausia. 

Visagino AE nereikės subsidijų

Pažymėtina, kad skirtingai nei atsinaujinančių išteklių gamyba, Visagino AE nebus nustatomas supirkimo tarifas ir ji nebus subsidijuojama, o nuo pirmos dienos veiks rinkos sąlygomis. Kaip žinia, maksimalus vėjo jėgainių ar daugumos kitų atsinaujinančių šaltinių gyvavimo laikotarpis neviršija 20 metų, o tai reiškia, kad nesubsidijuojami šie šaltiniai veikia mažiau nei pusę savo gyvavimo laikotarpio ir juos išjungus reikės pakeisti naujais elektros gamintojais, kuriems taip pat reikės subsidijų. Tuo tarpu naujų branduolinių jėgainių gyvavimo laikotarpis siekia 60 metų, o kai kurių specialistų skaičiavimais naujausiems reaktoriams šis terminas galėtų būti pratęstas net iki 80-ties metų.

Be to, dauguma atsinaujinančių šaltinių negali užtikrinti bazinės elektros gamybos. Tai reiškia, kad nors ir šiuolaikinių technologijų atsinaujinantys šaltiniai yra neatsiejama elektros energijos tiekimo dalis, tačiau vien jais pasikliauti, dėl jų sezoniškumo, nėra įmanoma. Bazinę elektros gamybą Lietuvos sąlygomis gali užtikrinti tik anglį, dujas deginančios ar atominės elektrinės.

Padės mažinti dujų importą ir VIAP 

Kaip žinia, uždarius Ignalinos AE 2010 m. sudeginamų dujų kiekis padidėjo daugiau kaip 2 kartus, o išlaidos joms pirkti išaugo maždaug 3 kartus. Kadangi planuojama išlaikyti subalansuotą šilumos ir elektros gamybos struktūrą, tai biokuras kartu su dujomis ir toliau išliks vienas iš pagrindinių šaltinių šilumai gaminti. Tačiau pastačius Visagino AE reikės daug mažiau dujų elektros gamybai, t.y. sumažės importuojamų dujų kiekis. 

Pastačius naująją jėgainę sumažės ir VIAP, nes ši gerokai padidins elektros tiekimo saugumą, o saugumas – tai vienas iš VIAP rinkimo tikslų. Kita vertus, VIAP renkamas ne tik importuojamų dujų kaštams padengti. Didelė VIAP dalis skirta atsinaujinantiems šaltiniams bei pasenusių elektros blokų išlaikymui kitose elektrinėse. Pastačius naują AE pastarasis poreikis sumažėtų ir sumažėtų tam skirta VIAP dalis. 

Fonde – lėšos AE eksploatacijos nutraukimui

Verslo plane, remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros agentūros (EBPO) duomenimis bei „Excelon“, kuri yra didžiausia AE operatorė JAV, inžinierių skaičiavimais, pateikta, kad Visagino AE elektrinės eksploatacijos nutraukimui planuojama sukaupti – 1,10-1,73 mlrd. Lt. Jautrumo analizė rodo, kad uždarymo lėšų poreikis nėra veiksnys, kuris stipriai veikia AE ekonomiką, todėl, kad lėšos AE uždarymui nuo kiekvienos parduotos kWh bus kaupiamos visus 60 Visagino AE eksploatavimo metų. 

Reiktų atkreipti dėmesį, kad Ignalinos AE atveju toks fondas buvo kaupiamas vos keletą metų, o Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo kaštai dėl technologinių ypatumų yra vieni didžiausių iš visų atominių elektrinių.

Visagine ABWR reaktorius veiks efektyviau nei Japonijoje

Visagino AE verslo plane nurodoma, kad vidutinis metinis reaktoriaus galios išnaudojimo koeficientas sieks 85-92 procentų, t.y. daugiau nei Japonijoje veikiančių ABWR reaktorių. Kodėl?

Reaktorių galios išnaudojimo koeficientas priklauso nuo išorinių sąlygų bei vidinių veiksnių. Išorinės sąlygos – tai reguliacinė aplinka, elektros energijos poreikis, perdavimo tinklo apribojimai, gamtiniai kataklizmai ir t.t., t.y., sąlygos, nepriklausančios nei nuo operatoriaus sugebėjimų nei nuo technologijos. Vidiniai veiksniai – tai technologinės savybės - kuro perkrovimo ir planinio remonto trukmė, bei eksploatuojančios organizacijos profesionalumas ir kultūra (avariniai stabdymai, neplanuoti remontų uždelsimai). 

Japonijoje veikiančių AE galios išnaudojimo koeficientas yra žemesnis nei pasaulinis vidurkis dėl reguliacinės aplinkos (privalomas 55 dienų planinis remontas kas 13 mėn., kai tuo tarpu kitur remontai daromi kas 18-24 mėn. ir trunka apie 20 d.) bei gamtinių veiksnių (žemės drebėjimų, po kurių elektrinė turi būti nuodugniai patikrinta prieš paleidžiant iš naujo). 

Pastačius Visagino AE pigiau kainuos atliekų tvarkymas

Remiantis Europos Sąjungos direktyvomis, yra analizuojama galimybė Lietuvoje statyti giluminį atliekyną, kuriame bus palaidotos tiek senosios Ignalinos AE tiek ir Visagino AE panaudotas branduolinis kuras bei kitos didelio aktyvumo atliekos. 

Toks atliekynas būtinas, nepriklausomai nuo to ar Visagino AE projektas būtų įgyvendintas ar ne, tačiau, pastačius Visagino, atliekyno kaštai būtų proporcingai padalinti tarp Visagino AE ir Ignalinos AE. Taigi, finansinė našta sumažėtų. Beje, Koncesijos sutarties 6-ame priede numatyta, kad prieš pradedant eksploatuoti AE bus įsteigtas specialus fondas, kuriame bus kaupiamos lėšos, reikalingos AE eksploatavimo nutraukimui bei radioaktyviųjų atliekų  sutvarkymo ir palaidojimo darbams atlikti. Tokiu būdu bus įgyvendintas „teršėjas moka“ principas, užtikrinant, kad ateities kartoms nebus palikta jokia našta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Rimantas Vaitkus
(1)
(0)
(0)

Komentarai (20)