Nutekėjo visiškai slaptas planas, kaip Rusija planavo susigrąžinti Lietuvą  (1)

Estijos užsienio žvalgybos tarnyba vasarį pranešė, kad Rusijos Federacija Baltijos šalis laiko silpniausia NATO dalimi, todėl gali primesti savo karinį buvimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremlius parengė eilę planų, nubrėžiančių, kaip artimiausiais metais turėtų būti sustiprinta Rusijos įtaka Baltijos šalyse Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje.

Apie tai praneša „Newsweek“.

Švedijos „Expressen“, „Yahoo News“ ir daugelis kitų žiniasklaidos priemonių gavo prieigą prie Kremliaus nutekintų dokumentų.

Dar prieš invaziją į Ukrainą Baltijos šalys keletą metų įspėjo, kad Rusijos Federacija gali pradėti karą.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sausį net pavadino Lenkiją ir tris Baltijos šalis į ekstremizmą linkusiomis Europos valstybėmis.

Įtakos strategijas sukūrė Rusijos Federacijos prezidento administracijos Tarptautinio bendradarbiavimo departamentas. Tuose pačiuose dokumentuose teigiama, kad Baltarusiją iki 2030 metų planuojama įtraukti į Rusijos Federaciją kaip sąjunginę valstybę.

„Yahoo News“ duomenimis, apie 300 000 Estijos gyventojų, arba 24 %, yra etniniai rusai. Latvijoje, kuri sudaro apie 25 proc. šalies, gyvena apie 471 000 etninių rusų (25 %), o Lietuvoje – 140 000 rusų (apie 5 %).

Pranešama, kad pagrindinis Kremliaus tikslas – sumažinti NATO buvimą posovietinėse šalyse. Taip teigiama bendrame žurnalistiniame tyrime, kurį atliko „Expressen“, Londone įsikūręs Dossier centras, „Kyiv Independent“, „Süddeutsche Zeitung“, „Yahoo News“, Lietuvos LRT ir kai kurios kitos žiniasklaidos priemonės.

Paskelbtuose dokumentuose rašoma, kad Kremliui reikia organizacijų, kurios populiarintų prorusiškus naratyvus ir rusišką kultūrą. Propaganda turėtų skelbti apie rusakalbių diskriminaciją, o rusakalbiai studentai turėtų būti kviečiami į Rusiją. Tuo tarpu sovietmečio Antrojo pasaulinio karo paminklų griovimui ar perkėlimui reikėtų užkirsti kelią.

 

Estijos verslininkams turėtų būti pasiūlyti pelningi kontaktai.

„Dirbkite su Estijos verslininkais, paaiškinkite, kad Rusijos rinka jiems atvira, jei Talinas pakeis savo politiką į labiau prorusišką“, – rašoma leidinyje.

„Expressen“ teigimu, viename iš nutekintų dokumentų rašoma, kad Rusija bando pasinaudoti Baltijos šalių priklausomybe nuo Rusijos energetinio tinklo.

Baltijos šalys priklauso Rusijos BRELL tinklui, tačiau iki 2026 metų planuoja sinchronizuoti savo energetikos sistemas su kontinentine Europa.

Dokumente apie Lietuvą rašoma, kad Rusijos Federacija stengsis sudaryti sąlygas, kuriomis Lietuvos vadovybė turės galvoti apie galimą žalą nacionaliniam saugumui dėl tolesnio NATO karinio buvimo regione didinimo.

Lietuvai neturėtų būti leista gauti su NATO susijusių oro gynybos priemonių, o Aljanso vykdomų operacijų ir pratybų skaičius regione turėtų mažėti.

Lietuvos saugumo tarnybos vadovas Darius Jauniškis „Expressen“ sakė, kad Rusija dažnai savo karine jėga bando daryti spaudimą kitoms valstybėms.

 

„Rusijos tikslas yra įtikinti tarptautinę bendruomenę, kad ji yra pasirengusi karinei konfrontacijai, jei nebus atsižvelgta į jos reikalavimus“, – aiškino jis.

Kremlius taip pat numatė Rygoje sukurti švietimo įstaigą, kuri iki 2025 metų siektų sustiprinti rusų kalbos, literatūros ir kultūros pozicijas.

Iki 2030 metų rusų kalba, pagal Kremliaus strategų planus, turėtų tapti valstybine Latvijos kalba.

„Yahoo News“ savo ruožtu pažymėjo, kad tiek Estijoje, tiek Latvijoje buvo priimtos reformos, pagal kurias mokyklose ir darželiuose turėtų būti uždraustas mokymas rusų kalba.

Vasario mėnesį Estijos užsienio žvalgybos tarnyba pranešė, kad Rusijos Federacija Baltijos šalis laiko silpniausia NATO dalimi, todėl gali primesti savo karinį buvimą, kuris gali būti panaudotas kilus konfliktui tarp Rusijos ir NATO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(49)
(-36)

Komentarai (1)