[Išsami tema] Haubicos M777: kokia šio ginklo paslaptis ir lemiamas pranašumas prieš Rusijos artileriją (Foto, Video)  ()

Ukrainos ginkluotosios pajėgos tik pirmosiomis partijomis gaus apie 100 haubicų M777.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV, Kanada ir Australija Ukrainai perduoda 155 mm velkamąsias haubicas M777 ir kalbame apie daugiau nei 100 vienetų ir šimtus tūkstančių sviedinių joms.

Kai kam gali atrodyti, kad įprastų „ginklų ant ratų“ perkėlimas atrodo nepatogus, tačiau, be jokios abejonės, tai itin pragmatiškas ir efektyviausias sprendimas.

Haubicos M777 – savybės

Pirmiausia, M777 yra naujausia masinės gamybos artilerijos sistema, kurią 2000-ųjų pradžioje sukūrė britų gynybos milžinė „BAE Systems“ ir tik nuo 2005 m. pradėjo naudoti JAV. Dėl to tai yra pažangiausia artilerijos sistema JAV armijoje.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad yra trys M777 versijos. Bazinė, su optinėmis nukreipimo priemonėmis, kurios vėliau buvo atnaujintos. A1 – pridėjo skaitmeninę ugnies valdymo sistemą su inercine ir palydovine navigacija. Ir moderniausias A2 – su galimybe šaudyti didelio tikslumo „M982 Excalibur“ sviediniais.

Kol kas sunku tiksliai pasakyti, kurie M777 stiprina Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Faktas yra tas, kad JAV perkelia 90 haubicų partiją iš jūrų pėstininkų korpuso atsargų, kurios yra ginkluotos A2 versija, taip pat sausumos pajėgų, kuriose naudojamos abi versijos. Australijoje eksploatuojama tik A2 versija, iš kurių šešios buvo perduotos, o Kanada kartu su „Excalibur“ sviediniais perduoda ir haubicas, kurios taip pat tiesiogiai nurodo ginklo versiją.

 

Tai yra, kiekviename iš šių M777 yra svarbiausias komponentas – skaitmeninė ugnies valdymo sistema, kuri, beje, yra panaši į garsiųjų savaeigių ginklų M109A6 „Paladin“ sistemą. Būtent ji pasirūpina visais taikliam šaudymui reikalingais skaičiavimais.

Kalbant apie nuotolį, šios 155 mm artilerijos sistemos vamzdžio ilgis siekia 39 kalibrus, o tai leidžia šaudyti įprastus M107 sviedinius 24 km atstumu. Naudojant sviedinius su patobulinta aerodinamika ERFB, ugnies nuotolis yra 30 km, su naujausiu amerikietišku M795 – iki 37 km, o su didelio tikslumo „Excalibur“ – iki 40 km.

 

Ką toks ugnies diapazonas reiškia praktiškai, nesunku iliustruoti, lyginant su labiausiai paplitusia Rusijos armijos artilerijos sistema, tokia kaip „Msta“, velkamąja arba savaeige versija.

 

Haubicos M777 – charakteristikos

Kalibras: 155 mm

Vamzdžio ilgis: 39 kalibras

ERFB šaudymo nuotolis: 24,7 km

Komandos narių skaičius: nuo 5 iki 8

Maksimalus ugnies greitis: 7

Haubicos „Msta“ – charakteristikos

Kalibras: 152 mm

Vamzdžio ilgis: 47 kalibras

ERFB šaudymo nuotolis: 24,7 km

Komandos narių skaičius: 8

Maksimalus ugnies greitis: 7

Velkama M777 haubica

Visiškai teisinga, kad velkama artilerija savo efektyvumu nusileidžia savaeigei artilerijai – mažesnis manevringumas, papildomas laikas dislokacijai ir pozicijos palikimui.

 

 

Kodėl Pentagonas nusprendė perduoti velkamas M777 haubicas? Faktas yra tas, kad JAV armijoje yra tik dvi 155 mm sistemos – M777 ir savaeigis M109A6 „Paladin“ ant vikšrinės važiuoklės. Jei pasirinkimas tektų pastarajam, tai pareikalautų daug didesnės paramos ir mokymo sistemos. Taip pat reikia suprasti, kad vikšrinis „Paladin“ turi mažesnį operatyvinį mobilumą ir jį galima perkelti dideliais atstumais, pavyzdžiui, tarp Chersono ir Donecko regionų, tik tralais arba geležinkeliu.

M777 neturi šios problemos ir yra daug mobilesnis eksploataciniu požiūriu. Be to, daug velkamų ginklų lieka Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artilerijos daliniuose, o patiems kariškiams tai yra tiesiog vieno ginklo patobulinimas į kitą.

Kalbant apie M777 kainą, 2008 m. Kanada sumokėjo 114 mln. JAV dolerių už 37 ginklus, kartu su susijusia įranga ir paslaugomis. Taigi, pačios M777 haubicos kaina yra 3,9 mln. JAV dolerių už vienetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()