Psichodeliniai grybukai - gydomajai terapijai? Mokslininkų tyrimas rodo, kad teigiamas poveikis juntamas gerokai ilgiau, nei galėtume tikėtis  (1)

Psichodelikų vartojimo nauda gali tęstis gerokai ilgiau, nei galėtume tikėtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjų komanda nustatė, kad psilocibinas – psichodelinių grybų ingredientas – ne tik padidina žmogaus kūrybiškumą, empatiją ir teigiamus jausmus, bet taip pat leidžia žmonėms visą tai patirti ir tuo metu, kai jau šio poveikio tarsi turėtų ir nelikti.

Mokslininkai iš Olandijos nustatė, kad psilocibino poveikis žmogui tęsiasi iki 7 dienų ir tokie rezultatai gali leisti aiškiau suprasti, kaip terapijoje efektyviai panaudoti šią medžiagą.

Tyrimui Mastrichto universiteto komanda pasikvietė 55 žmones iš „Psychedelic Society of Netherlands“ ir pirmiausiai atliko jų apklausą.

Pusė dalyvių iki šio tyrimo nebuvo vartoję psilocibino. Mokslininkai, siekdami ištirti šios medžiagos poveikį kūrybiškumui, empatijai ir bendram pasitenkinimui gyvenimu, tris kartus ištyrė tiriamųjų savijautą: vakare, dar prieš duodant arbatą, pagamintą iš psichodelinių grybų, tada ryte – po to, kai buvo arbata išgerta ir galiausiai po 7 dienų.

„Mes nustatėme, kad psilocibinas, natūraliomis aplinkybėmis, padidina kūrybišką ir empatiją ryto metu [išgėrus arbatos, pagamintos iš psichodelinių grybų] ir praėjus 7 dienoms po [šios arbatos] vartojimo“, - teigia tyrėja Natasha Mason. „Be to, psilocibinas sustiprino bendrą pasitenkinimo gyvenimu jausmą.“

Mason pripažino, kad tyrimas susiduria su tam tikrais apribojimais, įskaitant kontrolinės grupės trūkumą, ir tai, kad visi tyrime dalyvavę žmonės yra nusprendę dalyvauti psichodelinių medžiagų vartojimo nutraukimo programoje.

Tačiau Mason vis tiek yra įsitikinusi, kad tyrėjų komandos atliktas tyrimas suteikė vertingos informacijos apie galimą psichodelinės terapijos naudą.

„Šio tyrimo išvados yra svarbios siekiant suprasti psichodelikų gydomąją naudą, gydant tam tikras ligas“, - sakė Mason. „Ypatingai terapijų metu empatijos padidėjimas gali tuo pačiu padidinti paciento ir gydytojo atvirumą bei tarpusavio pasitikėjimą ir taip sustiprinti terapijos efektą.“

„Be to, lankstumo, kūrybinio mąstymo padidėjimas gali leisti žmonės išsilaisvinti iš senų minčių modelių bei kurti naujas ir veiksmingas kognityvines, emocines, elgesio strategijas“, - tęsė Mason. „Svarbu tai, jog mūsų [tyrimo] duomenys parodė, kad šie [psilocibino] poveikiai išlieka ir laikui bėgant, taip potencialiai atveriant galimybių langą, kur terapinės intervencijos gali būti veiksmingesnės.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(51)
(3)
(48)

Komentarai (1)