Spalio mėnesį Kinija išleis Windows pakeisiančią operacinę sistemą  (3)

Kinijos naujienų agentūra praneša, kad iki spalio mėnesį turėtų įvykti nacionalinės operacinės sistemos debiutas. Pastaroji turėtų išlaisvinti valstybines institucijas nuo Windows priklausomybės. Apie tai praneša puslapis Computerworld.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos nacionalinės OS pavadinimas nebuvo paskelbtas, tačiau žinoma, kad iš pradžių jis bus diegiama į stacionarius kompiuterius, o vėliau jos debiutas numatytas ir išmaniuosiuose telefonuose. Toks planas, šaltinio teigimu, priimtas Kinijos Pramonės ir informacinių technologijų ministerijos.

Šių metų kovo mėnesį buvo sukurtas aljansas, užsiimantis nacionalinės operacinės sistemos kūrimu. Toks Kinijos vyriausybės sprendimas motyvuojamas tuo, jog Microsoft daugiau nebepalaiko Windows XP, tuo tarpu nesaugia vadinama operacinė sistema Windows 8 uždrausta naudoti valstybinėse įstaigose nuo šių metų pavasario.

Pastaruosius keletą metų Kinija buvo viena didžiausių šalių pagal Windows XP vartotojų skaičių. Po to, kai kilo skandalas dėl NSA šnipinėjimo programų, taip pat Microsoft sprendimo nutraukti Windows XP palaikymą, Kinija ėmėsi žingsnių, kurios neigiamai paveikė stambių užsienio (ypač JAV) kompanijų verslą šioje Azijos šalyje.

Prieš nemažai amerikiečių kompanijų pradėti antimonopoliniai tyrimai (tą gerai pajuto kompanija Qualcomm), be to, praeitą mėnesį buvo ne kartą atliekamos kratos Kinijoje esančiuose Microsoft biuruose, paimti įvairūs dokumentai ir kompiuteriai. IBM ir Cisco jau kuris ketvirtis praneša apie mažėjančius pardavimus, tuo tarpu Google jau daug metų patenka į Kinijos valdžios nemalonę.

Remiantis priimtu planu, Kinijos nacionalinės operacinės sistemos plėtrai asmeniniuose kompiuteriuose prireiks 1-2 metų, išmaniuosiuose telefonuose – 3-5 metų.

Kinijai tai yra ne pirmas bandymas sukurti nacionalinį produktą. 2000 m. buvo išleista operacinė sistema Red Flag Linux, kurios kūrimą iš dalies finansavo Informacijos ministerija. Ji turėjo pakeisti valstybinėse įstaigose naudotą Windows 2000, tačiau taip ir neišpopuliarėjo.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (3)