Kristina Zentelytė. Kodėl Pietų Korėjoje studentai mokosi visus metus?  (18)

Universiteto valgykloje per pietų pertrauką driekiasi didžiulės eilės, tačiau vasarą studentai čia apsilanko ne vien dėl mažų maisto kainų. Atostogų metu universitete jie mokosi savarankiškai, paprastai pagal griežtą planą siekia užsibrėžto tikslo – išmokti kalbą, išlaikyti tarptautinį testą ar gilintis į vieną konkrečią sritį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auditorijos ir biblioteka šiems studentams reikalingos kaip laisvos vietos, kuriose niekas netrukdo susikaupti ir trumpam pamiegoti pertraukėlių nuo studijų metu.

Mokytis galima įvairiausiose vietose

Tokius vaizdus teko matyti Kyung Hee universitete Pietų Korėjos sostinėje Seoule. Kauno technologijos universitete buvau nominuota šią vasarą studijuoti Kyung Hee universiteto organizuojamoje tarptautinėje programoje „Global Collaborative Summer Program in Global Governance and East Asian Civilization“. Nors keturių savaičių trukmės studijos buvo išties intensyvios, universiteto patalpose kur kas dažniau matydavau prie knygų palinkusius vietinius studentus negu atvykusius programos dalyvius.

Pavyzdžiui, sekmadienį ryte apsilankius universiteto bibliotekos studijų salėje teko pasižvalgyti laisvos vietos. Atostogų metu Pietų Korėjos studentai čia išbūna keletą valandų. Bibliotekos pastate net yra atskiras kambarys, kuriame galima ne tik studijuoti, bet ir miegoti, o iš ryto nusimaudyti duše ir keliauti į universitetą. Tiesa, šis kambarys populiaresnis egzaminų sesijos metu.

Žinoma, ne visi studentai mokosi tik bibliotekoje. Vieną sekmadienį nusprendusi ruoštis atsiskaitymui miesto kavinukėje buvau ne vienintelė nuo ryto iki vėlyvos popietės kavinėje studijavusi klientė. Be to, nors aktyvus gyvenimas bendrabutyje pagal taisykles baigiasi dvyliktą valandą vakaro, kai išjungiamos visos šviesos ir užrakinamos laukinės durys, studijų kambaryje apsilankyti galima bet kuriuo paros metu. Be abejo, negalėjau nepastebėti ir net viešoje pirtyje knygą skaitančio korėjiečio.

Išsilavinimas užtikrina aukštesnį socialinį statusą

Nusprendžiau pasidomėti, kokios priežastys skatina Pietų Korėjos studentus vasarą šitaip intensyviai mokytis savarankiškai. „Šiuo metu sunku rasti vasaros darbų, todėl studentai laisvą laiką skiria papildomoms studijoms“ – gavau pirmąjį atsakymą iš savo bičiulio studento TaeJune Ha. Pasirodo, studijų metu dirbti ar mokytis papildomai Pietų Korėjoje beveik neįmanoma. Dauguma mano sutiktų studentų buvo ar šiuo metu yra nutraukę studijas, kad pasiruoštų TOEFL testui ar užsidirbtų pinigų studijoms. Tačiau TaeJune Ha paminėjo ir istorinius faktus, nulėmusius šių dienų žmonių elgesį.

Pasak jo, po Japonijos okupacijos (1910-1945) ir Korėjos karo (1950-1952) Pietų Korėja tapo viena iš neturtingiausių šalių pasaulyje. Tuomet žmonės ėmė daug ir sunkiai dirbti, kad susigrąžintų geresnį gyvenimą.

„Mes manome, kad geras universitetas, gera pozicija įmonėje, sunkus darbas ir uždirbami pinigai kuria vertę Korėjos žmonėms” – aiškino TaeJune Ha. Jam pritarė ir studentė Dabin Yang, sakydama, kad Pietų Korėjoje itin svarbi asmens reputacija ir socialinė padėtis.

„Dauguma korėjiečių tėvų trokšta, kad jų vaikai gyventų gerai, skatina mokymąsi ir finansuoja brangias studijas universitete, nes tai užtikrina aukštesnį socialinį statusą ir aplinkinių pagarbą,” – komentavo Dabin Yang. Pietų Korėjoje aukštasis mokslas išties populiarus – anot šalies statistikos duomenų, į universitetus kasmet stoja daugiau kaip 90 proc. mokyklų absolventų.

Studijų rezultatai svarbūs potencialiems darbdaviams

TeaJune Ha pasakojo, kad dėl žymiai padidėjusios konkurencijos darbo rinkoje universitetų studentai mokosi vis daugiau. Taigi pagrindinė įtemptų studijų priežastis – galimybė gauti trokštamą ir, be abejo, gerai apmokamą darbą. Pietų Korėjoje darbdaviai, besirinkdami naujus darbuotojus iš universitetų absolventų tarpo, pirmiausia atsižvelgia į studijų rezultatus. Labai svarbu ir anglų kalbos mokėjimas bei savanoriška veikla studijų metais. ,,Universitete gauti geri pažymiai, užsienio kalbų žinios ir įvairi visuomeninė veikla yra labai reikšmingi mano ateičiai” – įsitikinęs Kyung Hee universiteto studentas Yunyoung Oh.

Gerais pažymiais besimokančių studentų, bent jau Lietuvoje, yra daugybė, todėl nenuostabu, kad universiteto baigimo diplomo paprašo tik vienas kitas darbdavys. Tačiau Pietų Korėjoje galioja kiek kitokia vertinimo sistema. Čia pažymiai rašomi pagal iš anksto nustatytas kvotas. Pasak Kyung Hee universiteto tarptautinių ryšių koordinatoriaus Jeesuk Kang, lietuvišką įvertinimą puikiai, labai gerai ir gerai Pietų Korėjoje gali gauti tik 40 proc. vienos klasės studentų. ,,Kartais dėstytojai linkę rašyti pažymius pernelyg geranoriškai ir kompanijos negali pasitikėti studentų rezultatais, todėl tokia sistema geriau atspindi išsilavinimo kokybę,“ – teigė Jeesuk Kang.

„Korėja yra maža šalis, kurioje per daug gabių žmonių, konkurencija ieškant darbo labai didelė, todėl kompanijoms reikia darbuotojų atrankos standartų,“ – korėjietišką vertinimo sistemą komentavo studentė Joa Lee. Merginos manymu, svarbiausias neigiamas aspektas yra tas, kad daugybė studentų, kurie deda didžiules pastangas pasiekti puikių rezultatų, negali to padaryti dėl gerų pažymių limito.

„Toks vertinimas skatina tarpusavio konkurenciją ir tobulėjimą,“ – teigė TeaJune Ha. Studentas Yunyoung Oh taip pat pripažino, kad kvotinė vertinimo sistema verčia studentus daug ir intensyviai mokytis, tačiau paminėjo ir tai, kad didžiulė konkurencija dažnam studentui sukelia stresą, kai kuriais atvejais skatina ir sukčiavimą, nors už bet kokį akademinį nesąžiningumą Pietų Korėjoje yra griežtai baudžiama.

Pietų Korėja – pavyzdys Lietuvai

Mano smalsumas ir studijų Lietuvoje patirtis paskatino pašnekovams užduoti dar vieną svarbų klausimą – kiek iš tiesų naudinga taip stipriai siekti teorinių žinių, jeigu darbe būtini praktiniai įgūdžiai. Jeesuk Kang konkrečiai į šį klausimą atsakyti negalėjo. „Sunku pasakyti, nes Korėjoje taip jau yra, kad jei nori gauti gerą darbą, privalai turėti aukštą pažymių vidurkį,“ – teigė Kyung Hee universiteto tarptautinių ryšių koordinatorius.

„Iš tiesų praktinės žinios Pietų Korėjoje yra vertinamos, todėl daug studentų ne tik stengiasi gauti gerus pažymius, bet ir ieško galimybių atlikti stažuotes, dalyvauja studijų mainų programose, užsiima savanoriška veikla,“ – komentavo Dabin Yang.

„Ketinu dirbti finansų planuotoju, o be teorinių ekonomikos ir finansų žinių toks darbas neįmanomas,“ – komentavo TaeJune Ha. Vaikinas teigė manantis, kad dauguma darbo pozicijų yra panašios – visoms reikalingas teorinis pagrindas. Beje, Seoule sutikusi TaeJune Ha, kuris pagal mainų programą semestrą studijavo Vytauto Didžiojo universitete, sulaukiau ir keleto pastabų apie aukštąjį mokslą Lietuvoje.

„Studijuoti vien dėl diplomo yra visiškai neefektyvu – tai laiko ir pinigų švaistymas,” – dažną Lietuvos studentų elgesį komentavo TaeJune Ha. Korėjos studentas pirmąją mano dieną Seoule sakė besidžiaugiantis ir šiek tiek nerimaujantis, jog turėsiu galimybę studijuoti jo šalyje.

„Studijos čia išties sudėtingos, tačiau jeigu lietuviai stengtųsi mokytis ir tobulėti taip pat kaip korėjiečiai, jūsų šalis taip pat būtų turtinga,” – mintimis dalinosi TaeJune Ha, paminėdamas, kad Lietuva, kaip ir Pietų Korėja, panašiu istoriniu laiku buvo nualinta užsienio valstybių, tačiau vis dar nepajėgia atsigauti.

Iš tiesų atrodo, kad žmonės Pietų Korėjoje gyvena gerai. Šiemet prognozuojamas daugiau kaip 5 proc BVP augimas, gatvėse rieda pastaraisiais metais pagaminti automobiliai, masiškai naudojamasi ,,iPod”, maisto kainos beveik tokios pat kaip Lietuvoje, o vidutinis atlyginimas didesnis maždaug tris kartus. Visa tai matydama pradėjau galvoti, kad vidutiniškai penkios valandos studentiško miego ištisus metus galėtų atnešti geresnį rytojų. Tačiau negaliu pamiršti, kaip po dviejų savaičių studijų viename iš Pietų Korėjos universitetų lėtai nuleisdavau galvą ant suolo ir prisijungdavau prie klasės draugų, miegančių paskaitos pertraukėlės metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Kristina Zentelytė
(1)
(0)
(0)

Komentarai (18)