Apatinių kelnaičių įtaka vyrų sveikatai ir vaisingumui: už ir prieš  (0)

Vyriškoms trumpikėms jau yra 80 metų ir jos vis dar sutinkamos vyrų rūbų spintose. Bet renkantis apatinius reikėtų paisyti ne tik mados ar kultūros. Juk apatiniai, ekspertų nuomone, gali turėti poveikį ir sveikatai. Jie vyrams gali sukelti įvairiausių negalavimų: pradedant alergijomis ir baigiant nevaisingumu. Štai kodėl juos verta patyrinėti išsamiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šilkas – ne geriausias pasirinkimas

Bet kurioje vietoje, kur oda raukšlėjasi, gali atsirasti odos iššutimas. Dėl jo oda parausta ir peršti. Londone įsikūrusios klinikos „Harley Street Dermatology Clinic“ dermatologas Adamas Friedmanas teigia, kad vyrams iššutimas dažniausiai atsiranda kirkšnių srityje. Jį paprastai sukelia medžiaga, iš kurios pasiūti apatiniai.

„Odos iššutimą dažniausiai sukelia egzemos ir lengvos grybelinės infekcijos (grybelis dažniausiai mėgsta šiltas, drėgnas vietas) kombinacijos. Odą paprastai gali sudirginti prakaitas. Todėl vyrai, kurie daug sportuoja, gali būti linkę sirgti šia liga. Taip pat liga dažniau pasireiškia vasarą. Norintys nuo jos apsisaugoti arba sumažinti ligos simptomus, vyrai turėtų dėvėti apatinius, pasiūtus iš skysčius sugeriančių medžiagų, tokių kaip medvilnė“, – paaiškino A. Friedmanas.

Prasčiau skysčius sugeriančios medžiagos, tokios kaip šilkas, nailonas ar sintetinis elastino pluoštas laikra (Lycra), gali pabloginti situaciją, ypač jeigu vyrai nešioja aptemptas, kūną išryškinančias kelnaites, nes jos sėklides prispaudžia prie kūno. Taip teigia Karališkosios Surėjaus grafystės ligoninės Gildforde urologijos profesorius Chirstopheris Edenas.

Kadangi sėklidės dažniausiai būna šiltos ir suprakaitavusios, ten gali būti puiki terpė grybeliams veistis.

„Ši kūno vieta turi būti kuo sausesnė ir laisvai kvėpuoti“, – paaiškino profesorius Ch. Edenas.

Kas sumažina skausmą

Vyrai kartais gali jausti sėklidžių niežulį ir skausmus, rašo britų portalas „Mail Online“. Su šia problema dažniausiai susiduria 20-40 metų amžiaus vyrai ir tiksliai nėra nustatyta, kodėl taip atsitinka. Profesorius Ch. Edenas tai pavadino didele urologijos mįsle. Skausmas ir niežulys paprastai pradingsta taip pat paslaptingai, kaip ir buvo atsiradę.

„Kai kurie vyrai tai patiria nuolatos, kiti – po sėklos išsiveržimo arba po ilgo sėdėjimo, sakykime ilgai vairuojant“, – pasakojo urologas Zaki Almallahas, dirbantis Elizabeth ir „Priory“ ligoninėse, Birmingeme.

Aptemptų trumpikių dėvėjimas gali padėti, bet viskas priklauso nuo asmens.

„Laisvesnės kelnaitės mažiau apspaudžia sėklides, taigi iš esmės jas dėvėti turėtų būti mažiau skausminga. Bet kai kuriems vyrams labiau patinka aptemptos trumpikės, nes jos neleidžia sėklidėms judėti ir taip sumažėja skausmas. Teisingai pasirinkti galima tik išbandžius“, – mano Z. Almallahas.

Patyrusiems bet kokią sėklidžių operaciją, pavyzdžiui, vazektomiją, daktaras Z. Almallahas patarė dėvėti laisvesnes kelnaites, kad pavyktų išvengti kraujosruvų ir sumažėtų skausmas. Jeigu trumpikės apspaudžia, tai gali sukelti patinimą ar kraujavimą.

Vyrai, kenčiantys nuo epididimito (sėklidės prielipo uždegimo), dėvėdami labiau aptemptas trumpikes gali jausti skausmą, nes jos trina sėklidžių sritį.

„Ši liga paprastai siejama su lytiniu keliu perduodamomis ir šlapimo takų infekcijomis. Ja susirgę vyrai turėtų kreiptis į gydytoją ir dėvėti laisvesnius apatinius rūbus“, – sakė Z. Almallahas.

Jaunesni vyrai, pajutę staigų stiprų skausmą sėklidėse, turėtų nedelsiant kreiptis į medikus, tam, kad būtų nustatyta, ar jų sėklidėms nėra užsisukimo.

Alergiški savo apatiniams?

Vyrai, kenčiantys nuo alergijų, tokių kaip egzema, dažnai susiduria su „kontaktiniais“ išbėrimais juosmens srityje. Daktaras A. Friedmanas teigia, kad dėl to yra kalta elastinė apatinių kelnaičių guma, kuriai nemažai žmonių yra alergiški.

„Kai guma yra aplink juosmenį ir jūs prakaituojate, tuomet mažos jos dalelės patenka ant liemens odos ir tai sukelia alerginę reakciją“, – paaiškino gydytojas.

Trumpikių spalva irgi gali sukelti bėdų.

P-fenilendiaminas (PPD), naudojamas nudažyti juodas prastesnės kokybės, pigesnes kelnaites, kontaktuodamas su oda, anot daktaro A. Friedmano, taip pat gali sukelti alergiją. Todėl verčiau pirkite patikimų prekių ženklų rūbus.

Tinkamiausios kelnaitės

Sperma gaminama sėklidėse, kurios, kaip sakė daktaras Z. Almallahas, turėtų būti truputį vėsesnės nei likęs kūnas, tam, kad kokybiškai veiktų.

Sėklidėms apytiksliai reikia 35 laipsnių Celsijaus temperatūros, tai yra, jos turi būti 2-3 laipsniais vėsesnės, nei likęs kūnas. Dėl šios priežasties jos kabo kūno išorėje.

Jeigu lauke per šalta, tada raumenys sėklides pritraukia arčiau kūno, taip pakeliama jų temperatūra.

„Dėvint aptemptą apatinį trikotažą, sėklidės visada būna prie kūno. Taip sumažinamas natūralus jų temperatūros reguliavimo mechanizmas. Teoriškai vyrai, turintys vaisingumo sutrikimų, turėtų vengti dėvėti aptemptas trumpikes ir rinktis ką nors laisvesnio, pavyzdžiui, šortukus, kad sėklidės liktų vėsesnės“, – paaiškino gydytojas Z. Almallahas.

2012 metais buvo paskelbti tyrimo, kurį atliko Allanas Pacey, andrologijos (vyriškos reprodukcijos tyrimų) profesorius, dirbantis Šefildo universitete, rezultatai. Šis tyrimas parodė, kad vyrai, dėvėję labiau aptemptas trumpikes, turėjo mažesnę judančios spermos koncentraciją, palyginti su tais, kurie rinkosi šortų tipo apatinius.

„Tai leidžia daryti prielaidą, kad laisvesni apatiniai gali būti pigus vaisingumo padidinimo būdas“, – pastebėjo profesorius A. Pacey.

Ir nedėvėkite apatinių rūbų iš poliesterio. Unikalų tyrimą 1993 metais atliko profesorius Ahmedas Shafaikas, kuris nagrinėja žmonių seksualinę psichologiją. Jis pastebėjo, kad šunims, kuriems dvejus metus buvo maunamos poliesterio kelnaitės, ženkliai sumažėjo sveikos, judančios ir padaugėjo pažeistos spermos. Situacija pagerėjo, kai gyvūnams buvo nuvilkti poliesterio drabužiai.

Šunims, kurie mūvėjo medvilnines kelnaites ar lakstė išvis be jų, esminių spermos pokyčių nepastebėta.

Profesorius A. Shafikas 1999 metais ištyrė ir žmones. Rezultatai buvo analogiški tyrimų, atliktų su gyvūnais, duomenims. Keturiems iš 11 tyrime dalyvavusių vyrų, dėvėjusių apatinius iš poliesterio, po 14 mėnesių ženkliai sumažėjo sveikos spermos kiekis. Nustojus juos dėvėti, per 6 mėnesius sveikos spermos kiekis visiškai atsistatė.

Grupei vyrų, kurie dėvėjo medvilninius apatinius, jokie spermos pakitimai nenustatyti.

„Manau, taip yra todėl, kad poliesteris geriau sulaiko šilumą nei medvilnė. Dėl to sėklidės lieka šiltesnės, – spėjo profesorius Ch. Edenas. – Poliesteris yra elastiškesnis nei medvilnė. Dėl to jis greičiausiai prispaudžia sėklides arčiau kūno, taip pakeldamas jų temperatūrą.“

Ką nešioti sergant varikocele?

Vyrai, sergantys varikocele – sėklidžių venų išsiplėtimu, turėtų atidžiau rinktis apatines kelnaites.

Varikocelė, kuri gali pasireikšti 15 proc. vyrų, gali būti besimptomė, bet ji gali sukelti skausmą sėklidėse. Ligą lemia prastai veikiantys venų vožtuvai, praleidžiantys per daug kraujo.

Tyrimai parodė, kad varikocelė gali būti susijusi su vaisingumu. Vienas Pasaulio sveikatos organizacijos atliktas tyrimas, kurio metu buvo ištirta daugiau 9 tūkst. vyrų, parodė, kad varikocelė paprastai susijusi su suprastėjusia spermos kokybe.

„Yra teorijų, kad dėl varikocelės į sėklides patenka daugiau nei įprasta kraujo. Todėl jos pasidaro šiltesnėmis, o tai gali paveikti spermos gamybą ir vaisingumą“ – paaiškino daktaras Z. Almallahas.

Atlikus tyrimus su gyvūnais ir žmonėmis buvo nustatyta, kad varikocelė taip pat sumažina testosterono lygį – papildoma šiluma gali paveikti testosteroną gaminančias ląsteles, kurios yra jautrios temperatūros pokyčiams.

Testosterono sumažėjimas gali sukelti erekcijos sutrikimus ir nuslopinti libido. Žemas testosterono lygis taip pat gali būti susijęs su metaboliniu sindromu, kuris susideda iš diabeto, aukšto kraujo spaudimo ir persivalgymo.

„Būtų logiška vyrams, sergantiems varikocele, nereikėtų dėvėti aptemptų apatinių ne tik dėl vaisingumo, bet ir apskritai dėl sveikatos“, – pasakojo daktaras Z. Almallahas.

Kita vertus vyrams, sergantiems skausminga varikocele, aptempti apatiniai, anot profesoriaus A. Pacey, gali padėti.

„Jeigu vyrai dėvi laisvus šortus, jų sėklidės kabo ir trankosi, tai sukelia skausmą ir vietinį uždegimą. Nešiojant aptemptus apatinius ši rizika sumažinama. Tačiau aptempti apatiniai gali pagilinti vaisingumo problemą“, – įspėjo profesorius.

Apatinius reikia keisti kasdien

2012 metais tyrimų bendrovė „Mintel“ atlikto apklausą ir nustatė, kad kas penktas britas kasdien nekeičia savo apatinių.

Daktaras A. Friedmanas įspėjo, kad kasdien nekeičiantys apatinių rizikuoja susirgti grybelinėmis infekcijomis, tokiomis kaip kandimikozė, sukeliama mieliagrybių, ar pienligė.

Profesorius Ch. Edenas pridūrė: „Tai daugiausiai susiję su bakterijomis iš sėdynės ir faktu, kad vyrai prakaituoja bei dažnai mėgsta kasytis tas vietas. Todėl į apatinius gali patekti bakterijų“.

Apatinius geriausia keisti kasdien. Jeigu kasdien prausiasi po dušu vyrai, pasak daktaro A. Friedmanano, gali išsisukti keisdami apatinius švariais kas antrą dieną.

Ar reikia prilaikymo?

Laisvų šortų tipo apatiniai neprilaiko sėklidžių, bet jeigu ten nejaučiate skausmo, tokio, kaip sukeltas varikocelės, tuomet tai, pasak profesoriaus Ch. Edeno, nėra labai svarbu.

„Vyrų sveikatai kapšelio įtvirtinimas nėra būtinas. Pagaliau juk rūbai apskritai yra pakankamai naujas išradimas“, – pastebėjo profesorius.

Aptempti apatiniai neapsaugos ir nuo nukarimo, atsirandančio su amžiumi.

„Mums senstant odoje sumažėja elastino – medžiagos kuri odą padaro elastinga. Dėl to atsiranda raukšlės ir oda apdrimba. Taip nutinka ir su kapšeliu. Bet jį prilaikantys apatiniai nieko nepakeis“, – paaiškino profesorius Ch. Edenas.

Sportuojant aptempiantys apatiniai naudingi, kad kapšelis nemaskatuotų.

Britanijos lengvosios atletikos atstovas patarė tolimų distancijų bėgikams dėvėti laisvesnius šortus su tinkleliu viduje, panašius į maudymosi glaudes. Taip įtvirtinamas kapšelis, užtikrinamas odos kvėpavimas ir yra patogiau, nes nereikia dėvėti kelių rūbų vienu metu.

Nuogumo nauda

Gali būti, kad vyrams sveikiausia visai nedėvėti apatinių. Taip teigia profesorius Ch. Edenas.

„Tai sumažintų prakaitavimą, galimybę pasigauti odos infekcijas ir galėtų padidinti vaisingumą. Indonezijoje vyrai dėvi sargonus, o škotai – kiltus. Jei vertintume apatinius pagal sėklidžių sveikatą, šių šalių vyrai elgiasi teisingiausiai. Bet vyrai nori tam tikro įtvirtinimo, nes taip patogiau. Be to, dėl higienos jie nenori, kad ši jų kūno dalis tiesiogiai liestųsi su kelnėmis, kurias dažnai skalbti būtų brangiau, todėl dauguma jų renkasi dėvėti apatinius“, – pastebėjo profesorius.

Jeigu negalite nenešioti apatinių, tai bent naktį miegokite nuogi.

„Miegodami nuogi leisite tai vietai kvėpuoti ir sėklidės išliks vėsios, o tai padės vaisingumui“, – paaiškino Ch. Edenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (0)