Nuo Putino nusigręžia viena artimiausių sąjungininkių – pirmą kartą Jungtinėse Tautose balsavo prieš Rusiją: tai suerzino Kremlių  ()

Tai pirmas kartas, kai Indija balsavo prieš Rusiją Ukrainos klausimu po to, kai vasario mėnesį prasidėjo Rusijos kariniai veiksmai. Iki šiol Naujasis Delis susilaikė JT Saugumo Taryboje dėl Ukrainos, o tai labai suerzino Vakarų galias, vadovaujamas JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indija trečiadienį pirmą kartą balsavo prieš Rusiją per „procedūrinį balsavimą“ Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje (ST) dėl Ukrainos, 15 narių įtakingam JT organui pakvietus Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį kalbėti susitikime per vaizdo telekonferenciją.

Tai pirmas kartas, kai Indija balsavo prieš Rusiją Ukrainos klausimu po to, kai vasario mėnesį prasidėjo Rusijos kariniai veiksmai. Iki šiol Naujasis Delis susilaikė JT Saugumo Taryboje dėl Ukrainos, o tai labai suerzino Vakarų galias, vadovaujamas JAV.

Indija nekritikavo Rusijos dėl jos agresijos prieš Ukrainą. Naujasis Delis ne kartą ragino Rusijos ir Ukrainos šalis grįžti į diplomatijos ir dialogo kelią, taip pat išreiškė paramą visoms diplomatinėms pastangoms užbaigti konfliktą tarp dviejų šalių.

Indija šiuo metu yra nenuolatinė JT ST narė dvejų metų kadencijai, kuri baigiasi gruodžio mėn.

Trečiadienį JT ST surengė posėdį, skirtą Ukrainos nepriklausomybės 31-osioms metinėms paminėti.

Susitikimui prasidėjus Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia vaizdo telekonferencijos būdu paprašė procedūrinio balsavimo dėl Ukrainos prezidento dalyvavimo susitikime.

Po jo ir Ferit Hoxha iš Albanijos pareiškimų, Taryba per televizinę vaizdo konferenciją pakvietė Zelenskį dalyvauti posėdyje, 13 balsų už ir 1 prieš. Rusija balsavo prieš tokį kvietimą, o Kinija susilaikė.

 

Nebenzia tvirtino, kad Rusija neprieštarauja Zelenskio dalyvavimui, tačiau toks dalyvavimas turi būti asmeninis. COVID-19 pandemijos metu Taryba nusprendė dirbti virtualiai, tačiau tokie posėdžiai buvo neoficialūs ir po pandemijos piko Taryba grįžo prie laikinųjų darbo tvarkos taisyklių, teigė jis.

Pakartodamas, kad jo šalies prieštaravimas yra konkrečiai susijęs su prezidento dalyvavimu per vaizdo telekonferenciją, jis paragino surengti balsavimą dėl procedūros šiuo klausimu, kuriam Indija ir 12 kitų šalių nesutiko, ir palaikė Zelenskį kreiptis į Tarybą per vaizdo konferenciją.

Albanijos atstovas Hoxha tvirtino, kad Ukraina kariauja, o padėtis šioje šalyje reikalauja, kad prezidentas būtų ten. Dėl šios unikalios situacijos jis palaikė Zelenskio dalyvavimą per vaizdo telekonferenciją ir paragino kitus narius daryti tą patį.

 

Nebenzia apgailestavo, kad Tarybos nariai pasisakė prieš organo taisyklių laikymąsi. „Galime suprasti Kijevo Vakarų rėmėjų logiką“, – sakė jis, išreikšdamas nusivylimą, kad kiti nariai prisidėjo prie paties Tarybos pagrindo ir praktikos griovimo.

Netrukus po to Zelenskis vaizdo konferencijoje paragino Rusijos Federaciją atsakyti už agresijos prieš Ukrainą nusikaltimus. „Jei Maskva nebus sustabdyta dabar, tai visi šie rusų žudikai neišvengiamai atsidurs kitose šalyse“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(101)
(1)
(100)

Komentarai ()