Vokietijoje to nebuvo labai seniai: prausiasi šaltais dušais, šildys tik du kambarius, baseinai be šilto vandens  ()

Vokiečiai mažina modernių prabangos prekių naudojimą, tikėdamiesi, kad šiandieninis normavimas gali padėti išvengti elektros energijos tiekimo nutraukimo, jų laukia niūri žiema be rusiškų dujų tiekimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie gyventojai teigia, kad jie prausiasi po šaltu dušu, džiovina skalbinius ore ir pereina prie LED lempučių, kad susidorotų su energetikos krize, kurią paskatino Rusijos invazija į Ukrainą, anksčiau rugsėjį pranešė Vokietijos naujienų agentūra „The Local“.

„Mes nenaudojame savo džiovyklės, trumpiau prausiamės vėsesniame duše ir planuojame šią žiemą šildyti savo namuose tik du kambarius“, – neseniai apklausoje, kurią surengė naujienų agentūra, sakė 39 metų Berlyno gyventojas. 

Iš visų Europos Sąjungos šalių Vokietija yra labiausiai priklausoma nuo Rusijos energetinių šaltinių. Pavojinga padėtis paskatino energijos taupymo kampaniją, apimančią nuo individo iki federalinio lygmens – vienas Berlyno gyventojas teigė, kad jis maudosi šaltame duše, tai parodo kaip „mažą anti-Putininį gestą“.

Kai kurios Vokietijos įmonės taip pat taiko energijos apribojimus, siekdamos taupyti išlaidas. Elektros kainos Vokietijoje šiais metais išaugo daugiau nei 600 proc., nes padidėjo gamtinių dujų kainos.

Vokietijos nekilnojamojo turto grupė „Vonovia“ anksčiau „Insider“ sakė, kad sumažins šildymą nuomininkams naktį tarp 23 val. ir 6 val., kad „sutaupytų kuo daugiau dujų“ ir maždaug 8 proc. mažintų šildymo išlaidas.

Dippoldiswalde, Vokietijos Saksonijos regiono mieste, kai kuriems nuomininkams buvo uždrausta maudytis po karštu dušu nuo 8 iki 11 val., 13 val. iki 17 val., ir po 21 val., teigiama liepos mėnesį paskelbtame vietinio būsto kooperatyvo „Facebook“ įraše. Hanoveryje viešuosiuose baseinuose nebeleidžiami karšti dušai.

 

Prieš karą daugiau nei pusė Vokietijos gamtinių dujų buvo atgabenama iš Rusijos – dabar jų sumažėjo iki 35 %. Tačiau pareigūnai baiminasi, kad šią žiemą gali kilti didžiulis trūkumas, jei Rusija, atsakydama į Vakarų sankcijas, nutrauks Europai likusį tiekimą.

„Norime kuo greičiau išsivaduoti iš Rusijos energijos importo gniaužtų“, – rugpjūtį žurnalistams sakė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas ir pridūrė, kad nors dabartinės priemonės padės sumažinti bendrą šalies energijos suvartojimą, to nepakanka.

Nuo rugsėjo mėnesio Vokietijos vyriausybė įgyvendino naujas taisykles, apribodama energijos naudojimą viešuosiuose pastatuose ir paminkluose. Privataus baseino šildymas ir parduotuvių apšvietimas naktį taip pat gali būti apriboti, pranešė „Reuters“.

 

Hanoverio miestas liepos pabaigoje paskelbė apribojimų sąrašą, apimantį biuro elektronikos, pvz., spausdintuvų, apribojimą, karšto vandens viešose kriauklėse užsukimą (išskyrus ligonines ir mokyklas), viešųjų fontanų išjungimą ir patalpų savivaldybių pastatuose temperatūros ribojimą iki maksimalios 20 °C laipsnių temperatūros.

„Siekiama sumažinti energijos suvartojimą 15 procentų. Tai reakcija į gresiantį dujų trūkumą, kuris yra didelis iššūkis savivaldybėms – ypač dideliam miestui, pvz. Hanoveriui“, – pranešime spaudai sakė Hanoverio meras Belitas Onay. „Kiekviena sutaupyta kilovatvalandė apsaugo dujų saugyklą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()