Gerovės indekse Lietuva 44-oji vieta pasaulyje, aukščiau pakilti neleido „perdėtas pesimizmas“  (53)

Naujame Gerovės indekse Lietuva užėmė 44-ąją vietą pasaulyje iš 110 įvertintų šalių, o aukščiau pakilti valstybėje neleido visuomenėje esantis „perdėtas pesimizmas“, teigia tyrimo autoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradiciniame Londone įsikūrusio Legatum instituto sudaromame reitinge Lietuva aplenkė Latviją, Rusiją, Baltarusiją, Bulgariją, Rumuniją, tačiau buvo įvertinta prasčiau nei dauguma kitų Europos Sąjungos (ES) šalių.

Sudarant indeksą atsižvelgta į šalies ekonominę situaciją, švietimo padėtį, sveikatos apsaugą, valstybės valdymo kokybę ir kitus rodiklius.

Lietuvos pozicijas reitinge labiausiai susilpnino pačių gyventojų nepasitenkinimas gyvenimo kokybe - pagal šį rodiklį Lietuva yra antra nuo pabaigos, o tai reiškia, kad lietuviai turimas sąlygas vertina prasčiau nei daugelis neturtingesnių Afrikos, Amerikos ar Azijos šalių žmonių.

„Visuomenė turbūt yra perdėtai pesimistinė“, - nurodo tyrimo autoriai. „Nepaisant ekonomikos augimo, gyventojai yra nepatenkinti Lietuvos ekonomika“, - sakoma ataskaitoje.

Anot autorių, Lietuvos gyventojai taip pat mano, kad šalyje yra blogos sąlygos verslui, nors iš tiesų komunikacijų infrastruktūra yra išvystyta geriau nei daugumoje kitų šalių, o pagal interneto kokybę ir mobiliųjų telefonų naudojimą Lietuva yra sąrašo viršuje.

„Kaštai pradėti verslą yra maži (...), bet subjektyvūs verslo aplinkos vertinimai yra neigiami“, - nurodo institutas. Indekse taip pat atkreipiamas dėmesys į itin mažą pasitikėjimą valstybės valdžia, nepaisant „veiksmingos ir puikiai sureguliuotos demokratijos“.

Pagal švietimo situaciją Lietuva užėmė 31-ąją vietą pasaulyje, sveikatos apsaugos srityje Lietuvai skirta 40-oji vieta. „Lietuvos mokyklos parengia gerai išsilavinusią darbo jėgą, bet mažai žmonių patenkinti švietimo sistema (...). Lietuvos sveikatos apsaugos sistema yra adekvati, bet daugybė žmonių nesijaučia saugūs“, - rašoma ataskaitoje.

Perdėtas pesimizmas, anot autorių, vyrauja ir kitose srityse: „Lietuva nepatiria rimtų grėsmių savo nacionaliniam saugumui, bet gyventojai jaučiasi nesaugūs. Nepaisant aukščiausio pilietinės laisvės lygio, mažiau nei pusė lietuvių yra patenkinti asmenine laisve“.

Pirmoji vieta reitinge atiteko Norvegijai, po jos seka Danija ir Australija. Švedijai skirta 5-oji, Suomijai 7-oji, Lenkijai 28-oji, Estijai 33-oji, Baltarusijai 50-oji, Latvijai 51-oji, Rusijai - 59-oji vieta. Blogiausiomis šalimis gyventi paskelbtos Afrikos valstybės - Centrinės Afrikos Respublika, Zimbabvė, Etiopija. Daug Afrikos ir Azijos šalių neįtrauktos dėl duomenų trūkumo.

Visą reitingą bei detalias ataskaitas surasite puslapyje www.prosperity.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (53)