[Žinios trumpai] Šaltasis karas keliasi į kosmosą – rusų kosmonautai ir NASA astronautai tarpusavyje „susikovė“ Tarptautinėje kosminėje stotyje  ()

Atrodo, kad Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmės plinta ir į kosmosą – NASA astronautas atskleidė didėjančią įtampą su Rusijos kosmonautais Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA astronautas Markas Vande Hei, grįžęs į Žemę iš TKS, atskleidė, kad įtampa tarp Rusijos kosmonautų ir JAV astronautų kosminėje stotyje išaugo.

Praėjusį mėnesį Hei su dviem Rusijos kolegomis nusileido Kazachstane po 355 kosmose praleistų dienų. Tuo metu astronautai atvirai pareiškė, kad nori vengti politinės schizmos tarp savo šalių.

Tačiau neseniai duotame interviu „Washington Post“ Hei atskleidė, kad TKS nebuvo malonu. Vienu metu astronautas pareiškė, kad „išdurs skyles“ kosmonautų „logikoje“, o tai reiškia, kad jie retkarčiais ginčijosi dėl tarptautinių reikalų.

Jis sakė, kad buvo priverstas pripažinti Amerikos kultūros iškraipymą rusų atžvilgiu, ypač filmuose. Šios akimirkos dažniausiai ateidavo per savaitinį TKS filmų vakarą, kai astronautai iš abiejų pusių sueidavo kartu žiūrėti filmų.

Nepaisant to, Holivudo išankstiniai nusistatymai apie rusus padarė kasdienybę nemalonią. Hei sakė: „Vienu metu supratau, kad visi blogi vaikinai buvo rusai. Net pagalvojus apie tai mane krečia šiurpas, nes vienu metu pažvelgiau į savo įgulos draugus kosmonautus ir paklausiau: „Kaip tai verčia jus jaustis?“ O jie atsakė: „Kažkaip baisu, kai matome, kad Holivudas vaizdavo rusus kaip blogiukus“.

 

Jis tęsė, kad įgula įveikė šiuos iššūkius taikydama metodą, pagal kurį „kiekvienas turėjo galimybę pasirinkti filmą, kurį matė ir kurį norėjo pasidalinti su visais kitais“.

Rusijos ir NASA vadovaujamos stoties sekcijos yra nepriklausomos, tačiau glaudžiai susijusios. Rusijos krovininiai laivai retkarčiais pakoreguoja orbitą, kad stotis nenukristų į atmosferą, o rusiškos saulės baterijos gamina energiją.

Ilgalaikis kosminės stoties likimas vis dar nežinomas. Esama sutartis tarp dviejų šalių galioja iki 2024 m.  Rusija atsisakė sutikti su pratęsimu ir tiria bendradarbiavimą kosmose su Kinija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(5)
(12)

Komentarai ()