Netikėta – naujasis Pietų Korėjos lyderis siekia susivienijimo su Šiaurės Korėja ES pavyzdžiu: tam jau numatytas 3 žingsnių planas  (6)

Naujasis Pietų Korėjos lyderis pasirinko griežtesnį požiūrį į Šiaurės Korėją nei jo pirmtakas, tačiau jo administracijos pateiktas planas numato kelią į taikią dviejų varžovių ir jų bendro pusiasalio ateitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį mėnesį paskelbta ir „Newsweek“ peržiūrėta sistema, sukurta vadovaujant Pietų Korėjos prezidentui Yoonui Suk-yeolui, numato trijų etapų planą, pirmiausia apimantį susitaikymą ir bendradarbiavimą, tada Korėjos Sąjungos sukūrimą ir, galiausiai, vieningą Korėją.

Kalbėdamas apie pirmąjį žingsnį, Pietų Korėjos pareigūnas sakė „Newsweek“, kad „pagal bet kokią administraciją mes visada palaikysime Korėjos bendradarbiavimą ir mainus“.

Kalbėdamas apie Korėjos Sąjungą, pareigūnas apibūdino koncepciją kaip „labai panašią į Europos Sąjungos modelį, tačiau pagal Korėjos Sąjungos idėją būtų dvi skirtingos sistemos ir dvi skirtingos vyriausybės, priklausančios tai pačiai šaliai“.

„Tuomet šalyje turėtume skirtingas ideologines sistemas, – pridūrė pareigūnas, – tačiau turime tą pačią šalį, kurioje bandome skatinti bendrą vienos rinkos ekonomikos modelį, savotišką de facto suvienijimą“.

Ši laikinoji sąjunga apimtų vienos ekonominės zonos sukūrimą ir judėjimo bei apsigyvenimo laisvę tarp dviejų Korėjų, oficialiai žinomų kaip Korėjos Respublika (ROK) ir Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika (KLDR).

Galutinis etapas, kaip apibūdino pareigūnas, sudarytų „vieningą Korėją, vieningą šalį, vieną liberalią demokratiją ir rinkos ekonomiką šiame susivienijimo etape“. Pareigūnas pripažino, kad planas pagrįstas tam tikra „prielaida“, kad „KLDR vyks tam tikri laipsniški pokyčiai ir transformacija“ ir „todėl turime pirmą ir antrą fazes“.

 

Bet žmogaus teisių klausimas, opi tema, nes Šiaurės Korėja neigia bet kokius sistemingus pažeidimus, būtų sprendžiama kaip prioritetas.

„Ši administracija iš tikrųjų suteikia daugiau balso žmogaus teisių klausimams", - sakė pareigūnas, - „ir mes aktyviai stengiamės dalyvauti su tarptautine bendruomene Šiaurės Korėjos žmogaus teisių klausimais".

Nepaisant to, pareigūnas teigė, kad Yoonas yra pasirengęs ištiesti ranką Kim Jong Unui be jokių suvaržymų.

„Esame labai atviri bet kokiai humanitarinei pagalbai KLDR be jokių sąlygų ar jokios politinės ir karinės padėties“, – sakė pareigūnas. „Esame labai atviri ir nuosekliai stengiamės paremti Šiaurės Korėjos žmones“.

 

Yoonas, buvęs aukščiausias prokuroras, praėjusį mėnesį pradėjęs eiti prezidento pareigas, išreiškė kritiką dėl savo pirmtako pernelyg didelio dėmesio taikai tarp Korėjų. Moonas susitiko su Šiaurės Korėjos aukščiausiuoju lyderiu Kim Jong Unu rekordiškai keturis kartus per taikos procesą, pradėtą 2018 m., tačiau nesėkmingai, nes galiausiai nugalėjo įtampa.

Tačiau naujoji Seulo administracija ir toliau išreiškė norą bendradarbiauti su Pchenjano vadovybe ir siekia pasiūlyti Kim Jong Unui bendradarbiavimą tuo metu, kai Šiaurės Korėjos valdovas pripažino rimtus savo šalies ekonominės perspektyvos trūkumus – krizę, kurią gali paaštrinti praėjusį mėnesį oficialiai paskelbtas pirmasis šalyje patvirtintas COVID-19 atvejis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai (6)