[Žinios trumpai] Fantastiška žinia! Ukraina išimties tvarka gaus oro gynybos sistemą, saugojusią Baltuosius Rūmus  ()

Ukrainai padaryta išimtis - į šalį atkeliauja galinga priešlėktuvinės gynybos sistema.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-11 [Žinios trumpai] Fantastiška žinia! Ukraina išimties tvarka gaus oro gynybos sistemą, saugojusią Baltuosius Rūmus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina jau bendradarbiauja su oro gynybos sistemų gamintoja NASAMS, o šios sistemos įsigijimas sustiprins šalies gynybą, apie tai pranešė Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ignatas.

Anot jo, Ukraina anksčiau nebuvo pateikusi paraiškos šiems kompleksams įsigyti, dėl jų gavimo susidaro eilės. Tačiau jai buvo padaryta išimtis, nes į sekantį JAV karinės pagalbos paketą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms yra įtrauktos NASAMS oro gynybos sistemos, o raketos sistemai gaminamos JAV.

Jurijaus Ignato teigimu, Ukrainai reikia sukurti oro gynybos sistemą, sustiprinti ją moderniomis priešraketinėmis ir oro gynybos sistemomis, nes jos naudojamos pajėgos ir priemonės yra pasenusios.  Rusijos okupantai dažnai atakuoja raketomis iš Baltarusijos, Rusijos teritorijos ir Juodosios bei Kaspijos jūrų vandenų - nuo šių atakų ukrainiečius būtina apsaugoti.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos mato beveik visas Rusijos raketas, tačiau jas numušti nelengva. Be to, oro gynybos pajėgos turi nuolat judėti, kad išvengtų priešo raketų atakų, nes Rusijos žvalgyba aktyviai dirba Ukrainos teritorijoje.

Kas yra NASAMS sistema

NASAMS yra Norvegijos bendrovės „Kongsberg“ gaminamos priešlėktuvinės gynybos sistemos, kuriose naudojamos amerikietiškos raketos. Pagrindinis oro gynybos sistemos taktinis vienetas yra baterija, kurią sudaro trys dalys: 9 paleidimo įrenginiai, kurių kiekvienas gali iššauti po 6 raketas, 3 radarai ir 1 optoelektroninė nukreipimo sistema NTAS.

Pagrindinės NASAMS komplekso techninės charakteristikos:

Skrydžio iki taikinio nuotolis: priklausomai nuo raketų tipo – nuo ​​20 iki 180 km;

 

 

Maksimalus aukštis: iki 21 km;

Tikimybė pataikyti į taikinį viena raketa: 0,85;

Reakcijos laikas: 10 sekundžių.

Net bandymo etape NASAMS oro gynybos sistemos parodė galimybę atremti sparnuotąsias raketas. Yra žinoma, kad 2005 metais šios oro gynybos sistemos buvo naudojamos oro erdvei virš Baltųjų rūmų  Vašingtone apsaugoti, JAV prezidento inauguracijos metu.

Kodėl Ukrainai netinka „geležinis kupolas“ ?

 

Verslo konferencijoje „Forbes“ platformoje kalbėjęs gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, kad Ukrainoje jau sukurta tam tikra dangaus gynyba, todėl Rusijos lėktuvai prisibijo skristi į Ukrainos teritoriją, kur veikia oro gynyba. Tačiau Ukrainos oro gynybą reikia nuolat plėtoti arba gauti iš Vakarų partnerių, nes okupantai aktyviai naudoja raketas.

Ministro teigimu, tokiomis sąlygomis Ukrainai tinka toli gražu tinka ne bet kokia priešraketinės gynybos sistema. Pavyzdžiui, gerai žinoma „Geležinio kupolo“ sistema gerai apsaugo Izraelio dangų. Tačiau ši sistema veikia prieš „lėtas, žemo aukščio, lengvai pataikomas raketas, pagamintas daugiausia garažuose“ ir negali apsaugoti nuo sparnuotųjų ir balistinių raketų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(0)
(72)

Komentarai ()