Rusijoje vyksta beprotybė - DDoS atakos muša rekordus, jų trukmė beprotiška, nuostoliai katastrofiški  ()

Per 3 mėnesius programišiai sumušė kelis maksimalius kibernetinių atakų trukmės rekordus, viena jų baigėsi tik po 29 dienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinklalapių savininkai Rusijoje dėl didžiulių kibernetinių atakų, prasidėjusių kaip atsakas į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, patiria didžiulius nuostolius. Apie tai rašo leidinys „Kommersant“, remdamasis rinkos atstovų tyrimais.

Remiantis „Kaspersky Lab“ ataskaita, antrąjį 2022 m. ketvirtį DDoS atakų rusiškose interneto svetainėse skaičius gerokai išaugo. Per 3 mėnesius programišiai sumušė kelis maksimalius kibernetinių atakų trukmės rekordus, viena jų baigėsi tik po 29 dienų.

Gegužę vidutinė tokių išpuolių trukmė išaugo iki 57 valandų (balandžio mėn. buvo 40 valandų). Birželio mėnesį trukmė kiek sutrumpėjo, bet vis tiek išliko ženkliai didesnė, lyginant su 2021 m., kuomet ilgiausia baigėsi po 6,5 val.

Antrąjį ketvirtį pagrindiniu DDoS atakų taikiniu tapo finansų sektorius, kurių birželio mėnesį sumažėjo iki 37 % (balandį buvo 70 %). Vasarą smarkiai išaugo atakų prieš vyriausybines organizacijas – 38 proc.

„Kaspersky Lab“ kibernetinio saugumo specialistas Aleksandras Gutnikovas pažymėjo, kad metų pradžioje Rusiją daugiausia atakavo įsilaužėliai mėgėjai, „reiškiantys savo poziciją“, tačiau dabar įmonė fiksuoja vis daugiau profesionalių atakų.

„Softline Company“ Infosaugumo analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Dmitrijus Karelskis įsitikinęs, kad įsilaužėliai ir toliau puls Rusiją, kol nepasikeis „geopolitinė situacija“. 

 

Dėl prastovų svetainės praranda pozicijas tokiose paieškos sistemose kaip „Google“ ir „Yandex“. Kibernetinių atakų stebėjimo ir kovos su jais centro „Informzaschita“ analitinės grupės vadovas Ilnazas Gataullinas pažymėjo, kad didelė dalis verslo Rusijoje priklauso nuo pardavimų internetu, todėl jei svetainė neveikia vos 10 minučių, tai gali sukelti „kolosalius nuostolius“.

Kaip paaiškino interneto rinkodaros agentūros „Goodsites“ generalinis direktorius Nikolajus Kurganovas, jei po atakos vietoj turinio rodomas klaidos puslapis, sumažinanamas svetainės reitingas. Jei paieškos algoritmams nebus pranešta apie problemas, jie iš naujo indeksuos turinį ir nustos teikti užklausas, net ir atnaujinus darbą.

 

„Qrator Labs“ generalinis direktorius Aleksandras Lyaminas patvirtino, kad po įsilaužėlių atakų buvusių pozicijų grąžinimas svetainės savininkams gali užtrukti kelias savaites arba net visai išnykti iš paieškos rezultatų. Jei „Yandex“ vietoj naudingos informacijos pateiks neveikiančias svetaines, vartotojai praras pasitikėjimą ja ir pereis prie kitos paslaugos, todėl paieškos sistema sumažina įvertinimą ir nerodo jų pirmuosiuose puslapiuose. „Yandex“ atstovai tvirtina, kad baigia kurti savo algoritmus, kad internetiniai ištekliai turėtų daugiau laiko atsigauti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()