[Žinios trumpai] „Amnesty International“ dėjo tikrą bombą – apkaltino Ukrainą pažeidžiant karo įstatymus ir keliant pavojų civiliams  ()

„Amnesty International“ apkaltino Ukrainą karo nusikaltimais vykstant kariniam konfliktui su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Humanitarinės organizacijos trečiadienį išplatintame pranešime teigiama, kad Ukrainos kariuomenės taktika „pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę ir kelia pavojų civiliams gyventojams“ naudojant ginkluotę gyvenamuosiuose rajonuose įrengtose bazėse.

„Amnesty International“ anksčiau apkaltino Rusiją daugelio tarptautinių įstatymų pažeidimu karo metu. Organizacija trečiadienį pareiškė, kad tariami Ukrainos pažeidimai „jokiu būdu nepateisina beatodairiškų Rusijos atakų“.

„Mes užfiksavome modelį, kai Ukrainos pajėgos kelia pavojų civiliams gyventojams ir pažeidžia karo įstatymus, kai jie veikia apgyvendintose vietovėse“, – sakoma „Amnesty International“ generalinės sekretorės Agnès Callamard pareiškime. „Gynybinė pozicija Ukrainos kariuomenės neatleidžia nuo tarptautinės humanitarinės teisės laikymosi“.

„Amnesty International“ tyrėjai, tirdami Rusijos atakas Ukrainos Charkivo, Donbaso ir Mykolaivo regionuose nuo balandžio iki liepos, teigė aptikę, kad Ukrainos kariuomenė veikė iš civilių pastatų mažiausiai 19 miestų ir kaimų. Kaip teigiama pranešime, atradimą patvirtino palydovinės nuotraukos.

Organizacija teigė, kad Ukraina padarė „aiškų tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą“, įkurdama mažiausiai penkis karinius objektus civilinėse ligoninėse. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, per Rusijos oro antskrydžius sveikatos priežiūros įstaigoms buvo sužeisti ir žuvo daug civilių.

„Amnesty International“ taip pat išsiaiškino, kad Ukraina įrengė karines bazes 22 iš 29 mokyklų, per organizacijos tyrimą aplankytų Donbaso ir Mykolaivo regionuose, teigiama pranešime. Organizacija teigė, kad Rusija vėliau pradėjo atakas daugelyje tų pačių mokyklų nuo balandžio iki birželio pabaigos, dėl kurių žuvo ir buvo sužeisti keli žmonės.

 

Sugriovus mokyklas mažiausiai trijuose miestuose, Ukrainos kariškiai kaltinami perkėlus bazes į kitas mokyklas skirtingose vietovėse, todėl naujas bazes supančiai bendruomenei kyla panašių išpuolių pavojus.

Nors mokyklose esančios bazės negali pažeisti tarptautinės humanitarinės teisės, nes mokyklose nevyksta pamokos, organizacija teigė, kad Ukraina įrengė bazes mokyklose prie namų ir daugiabučių, neįspėjusi gyventojų ir nepadėdama jiems evakuotis.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto teigimu, kai kuriais atvejais karo įstatymai diktuoja, kad mokyklos ir ligoninės gali tapti teisėtais karinių išpuolių taikiniais.

 

„Amnesty International“ pareiškė, kad jos tyrimas „jokiu būdu nepateisina beatodairiškų Rusijos atakų“, ir paragino Ukrainos kariuomenę „atskirti karinius objektus nuo civilių ir imtis visų įmanomų atsargumo priemonių“ bei nedelsiant nutraukti veiklą civilių apgyvendintose teritorijose.

„Ukrainos vyriausybė turėtų nedelsdama užtikrinti, kad ji dislokuotų savo pajėgas toliau nuo apgyvendintų vietovių, arba turėtų evakuoti civilius iš teritorijų, kuriose veikia kariuomenė“, – sakė Callamard. „Kariškiai niekada neturėtų naudoti ligoninių karo veiksmams, o mokyklas ar civilius namus turėtų naudoti tik kaip paskutinę priemonę, kai nėra perspektyvių alternatyvų“.

„Amnesty International“ pranešė Ukrainos vyriausybei apie tyrimo išvadas pranešusi liepos 29 d., tačiau iki komentaro negavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(50)
(-43)

Komentarai ()