[Žinios trumpai] Ukrainos problema - ne ginkluotės trūkumas? Atsargos pulkininkas įvardino sritį, kuri Ukrainai gali sukelti rimtų rūpesčių  (2)

Karo ekspertas, karininkas Romanas Svitanas teigia, kad Vakarų sąjungininkų karinės pagalbos bus vis daugiau, tačiau Ukrainos kariuomenė gali turėti problemų dėl žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Romanas Svitanas pažymėjo, kad pastaruosius tris mėnesius Ukraina laikėsi tik Vakarų pagalbos dėka. „Šio upės, kuri įgauna vis didesnę galią, iki pergalės prieš Rusiją tikrai nepritrūks. Bent jau padeda JAV, Didžioji Britanija, Lenkija, o dabar ir Vokietija. Kad ir ką sakytume, bet vokiečių koncernai dabar įjungia gamybą. Jie suprato, galima sakyti, šių dalykų piniginį skonį. Tai yra, jie yra įtraukti į karinės technikos gamybą, ir iš esmės pati įranga atiteks mums“, – optimistines prognozes pateikė ekspertas.

Tačiau Svitanas iš karto į medaus statinę įpylė ir šaukštą deguto. Anot jo, Ukrainos kariuomenė gali turėti problemų su personalu. Faktas yra tas, kad į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas yra verbuojami nepasiruošę žmonės, kurie iš esmės neturėtų kovoti. „Ne visus galima paimti į kariuomenę. Esu prieš šaukimų dalijimą ir nepasiruošusių žmonių siuntimą į kovos zonas. Žmonės yra skirtingi, o žmonija išliko tik dėl savo įvairovės. Yra žmonių, kurie gali kovoti, ir tai gali būti jų pašaukimas, bet yra tokių, kurie dėl savo parametrų ir savybių jokiu būdu neturėtų to daryti“, – aiškino ekspertas.

Jis pateikė paprastą pavyzdį: iš tūkstančio žmonių tik vienas gali skristi naikintuvu pagal savo fizinius ir net genetinius duomenis. Tai ir reakcijos greitis ir daugybė kitų parametrų, būtinų efektyviam tokio darbo atlikimui. „Jei vienas žmogus iš tūkstančio gali skristi, bet 999 negali, tai 999 negalima pradėti eksploatuoti ir išmokyti skristi lėktuvais. Tai juos tiesiog nužudys", - pabrėžė Svitanas.

Tas pats pasakytina ir apie kitas karines specializacijas. Pavyzdžiui, ne visi gali būti tankistai, artileristai, jūreiviai. Pasak jo, kariuomenė turi būti profesionali ir žmones reikia atrinkti ne tik pagal fizinius ir genetinius duomenis, bet pagal moralines vertybes.

 

„Jeigu žmogus netinkamas profesiniams parametrams, o jį ten nustums, tai jį tiesiog užmuš. To jokiu būdu nereikėtų daryti. Dabar jau per vėlu apie tai kalbėti. Tai turėjo būti padaryta anksčiau. Per 8 metus buvo galima paruošti tikrai gerą profesionalią kariuomenę, ir didelę. Bet vis dėlto ir dabar mūsų karinė-politinė vadovybė turi į tai įsiklausyti. Negalima nepasiruošusiam žmogui duoti kulkosvaidžių į rankas ir išsiųsti į frontą. Jis bus tiesiog nužudytas“, – reziumavo ekspertas.

(19)
(4)
(15)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: