Karo ekspertai įspėja: apetitas auga bevalgant, bet yra grėsmė persivalgyti (Foto)  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad artimiausiu metu okupantai gali siekti panaikinti ukrainiečių placdarmus prie Limano ir Kupjansko, intensyvės jų puolimas Bachmuto link. Rusams dabar kaip oras reikalingos kad ir mažos pergalės mūšio lauke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarstydami apie priežastis, nulėmusias kontrpuolimo sėkmę, ekspertai pabrėžia, kad žvalgyba yra kiekvienos sėkmingos operacijos pamatas ir šį kartą tai nebuvo išimtis.

Ukrainiečių surinkta ir apdorota informacija apie rusų pajėgų padėtį (pozicijos, skaičius, rezervų dydis ir jų reakcijos laikas, dalinių sąveikos lygmuo, motyvacija, parengtis, ginkluotė, logistika ir pan.), civilių nuotaikas (remia, neremia, pasyvūs) ir vietovę (kur keliai sveiki, kur išdžiūvusi upės vaga ir pan.) Charkivo ir Iziumo sektoriuose leido suprasti realią padėtį potencialiame operacijos rajone.

Labai tikėtina, anot jų, kad čia ranką pridėjo ir Vakarų žvalgybos bendruomenė.

Karybos žinovai rašo, kad, remiantis gerais žvalgybos duomenimis, ukrainiečiai parengė pirminį operacijos sumanymą, kurį išpildžius jie perimtų iniciatyvą į savo rankas ir sugebėtų ją išvystyti iki operacinio efekto.

„T. y. gynybos pralaužimas nebuvo savitikslis, jis turėjo operacinį tikslą. Būtent todėl pasirinkta Balaklija, kurios užėmimas atveria daugiausiai veiksmų eigos variantų, galinčių lemti operacinę sėkmę. Šiam tikslui pasiekti ukrainiečiai skyrė reikiamus resursus ir kryptingai ruošėsi“, – rašo jie.

„Locked N’ Loaded“ pateikia žemėlapį, kuris leis geriau suprasti situaciją:

Anot „Locked N’ Loaded“ , viešoje erdvėje spekuliuojama, kad kontrpuolimas Pietų sektoriuje tebuvo klaidinantis manevras siekiant nukreipti rusų dėmesį nuo Iziumo sektoriaus.

Pasak jų – sunku spėlioti, tačiau akivaizdu, kad pasiruošimas operacijai Ukrainos šiaurės rytuose prasidėjo gerokai anksčiau, nei startavo puolimas dešiniajame Dnipro krante.

Grėsmės nepriėmė rimtai

Ekspertai akcentuoja, kad tokio masto pasirengimo visiškai nuslėpti neįmanoma (rusų blogeriai ne kartą fiksavo ukrainiečių pajėgų judėjimą Iziumo sektoriaus šiaurės vakaruose).

„Tačiau svarbiausia, kad į tai nebuvo tinkamai atsižvelgta rusų karinės vadovybės planavimo procese, ši grėsmė iš Ukrainos pusės nebuvo priimta kaip strateginės reikšmės iššūkis (buvo bandymai minuoti atskiras vietoves, vykdyti lokalias kontratakas, tačiau ne daugiau)“, – teigia jie.

Dar vienas ekspertų pabrėžiamas dalykas – persvaros sukūrimas.

Jie rašo, kad iki kontrpuolimo pradžios Charkivo sektoriuje buvo apie 11-13 Rusijos pajėgų bataliono taktinių grupių (BTG), Iziumo sektoriuje – apie 16 BTG, o Limano – apie 4-6 BTG.

Savo ruožtu ukrainiečiai šiuose sektoriuose iš viso turėjo apie 30 batalionų.

Karo ekspertų teigimu, pradinį operacijos etapą ukrainiečiai vykdė sektoriuose bent mėnesį buvusiomis pajėgomis, tai yra, turinčiomis kovinės patirties toje vietovėje, nors ir truputi pavargusiomis.

Įvairių viešų šaltinių duomenimis, tikėtina, ukrainiečiai Balaklijos vakaruose ir šiaurės vakaruose slapta sutelkė dviejų mechanizuotų brigadų, dviejų desantininkų brigadų, vienos tankų brigados batalionus ir vieną Specialiųjų operacijų pajėgų batalioną (iki tol šie vienetai buvo kituose ruožuose), o Balaklijos pietryčiuose – tankų batalioną, lengvųjų pėstininkų brigados batalionus bei du Specialiųjų operacijų pajėgų batalionus.

 

Pasak ekspertų, tikėtina, kad pridengdami šiuos veiksmus ukrainiečiai jau kurį laiką rotavo Charkivo ir Iziumo sektoriuje veikiančių įvairių brigadų batalionus po visą kontaktinę liniją, kad artėjant operacijos pradžiai toks judėjimas rusams nesukeltų didelio įtarimo.

Taip pat intensyvino atakas pietiniame Iziumo ruože, taip klaidindami rusus dėl galimos ukrainiečių puolimo vietos, prikaustydami rusų pajėgas, jei jie ką nors įtartų ir sugalvotų permetinėti pajėgas link Balaklijos, gerindami savo pozicijas pietiniame Iziumo ruože, kas turėjo praversti (ir pravertė) prasidėjus kontrpuolimui.

Tuo pačiu ukrainiečiai slapta pritraukė ir artilerijos brigados vienetus, kurie, labai tikėtina, turėjo HIMARS sistemas.

Gali būti, kad iki operacijos pradžios jiems pavyko slapta iš šalies gilumos perdislokuoti iki dviejų brigadų dydžio vienetus į kontaktinės linijos užnugarį, t. y., suformuoti operacinį rezervą.

„Labai tikėtina, kad prieš tai paminėti ukrainiečių klaidinamieji veiksmai privertė rusus didžiausią dėmesį skirti Iziumo pietinio ruožo gynybai, todėl operacijos rajone aplink Balakliją (o ypač kontaktinėje linijoje) veikė DNR ir LNR mobilizuotieji bei rusų policijos specialiosios paskirties vienetai, kurių katastrofinį neefektyvumą konvenciniame mūšyje matėme šį pavasarį vykusiose kautynėse dėl Charkivo“, – teigia jie.

Taip, pasak karo ekspertų, atskirame atakos ruože (Husarivka – Balaklija – Ševčenkovė) ukrainiečiai susikūrė persvarą manevrinių vienetų skaičiumi, jų kokybe ir tiesioginės (tankai, PKM) bei netiesioginės (artilerija, MLRS) ugnies priemonėmis.

 

Nors pirmąją operacijos dieną „Locked N’ Loaded“ rašė, kad pagrindinis smūgis į Balakliją buvo nukreiptas iš vakarų ir šiaurės vakarų (kur veikė pajėgiausia ukrainiečių grupuotė), ndabar jie neatmeta, kad viskas prasidėjo nuo SOP batalionų grupių reidų iš pietrytinio sektoriaus (čia ukrainiečių spec. pajėgų vienetų buvo daugiausiai).

Gal slapta kirtus Doneco upę ir aplink ją esančias pelkes ir užėjus Rusų pajėgoms į užnugarį buvo sukeltas toks greitas Balaklijos gynybos žlugimas? Gal ukrainiečių mechanizuoti, tankų ir desantininkų vienetai pasinaudojo chaosu ir veržliai puolė pirmyn?

Iš informacijos nuotrupų matyti, kad rusų priekinėje linijoje buvę DNR ir LNR vienetai taktiškai „tepė slides“, o „specnaziorai“ prasikrapštę akis pamatė, jog yra apsupti.

„Kaip ten bebūtų, per pirmas dvi dienas ukrainiečiai įgyvendino tikėtiną artimiausią operacinį tikslą t. y. perėmė Balaklijos – Ševčenkovės ruožą“, – pabrėžia jie.

Ekspertai mano, kad Kupjansko užėmimas buvo ukrainiečių tolimesnis operacinis tikslas, kadangi jie tam ne tik turėjo pakankamai pajėgų, veikė koordinuotai, bet ir į operacijos rajoną įvedė iš anksto paruoštus rezervus.

Neatmestina, pasak ekspertų, kad Iziumas ir Velykyj Burlukas buvo numatytas kaip trečias operacinis tikslas jei bus išvystyta sėkmė ir taktinė situacija leis judėti toliau link jų. Būtent taip ir buvo: priešas dezorganizuotas, jo rezervai nedaro įtakos operaciniam paveikslui, ukrainiečiai nesukaustyti mūšių

 

Šią prielaidą esą paremia situacija mūšio lauke.

„Kai ukrainiečių vienetai pasiekė Oskilo upę ir pasuko į pietus Iziumo link, ukrainiečiai sunaikino rusų grupuotę Čkalovskėje ir forsavę Velykyj Burluko upę smogė į orkų Charkivo grupuotės pietinį flangą. Agresoriaus į mūšį mesti rezervai buvo negausūs (su Mi26 daug neprivežiosi, o sunkūs vienetai reagavo lėtai), ukrainiečiai ne tik pasuko pagrindines pajėgas link Iziumo ir Velykyj Burluko, bet ir pradėjo kontratakas Charkivo sektoriuje, pietiniame Iziumo ir Limano ruožuose“, – teigia jie.

Padaryti tai be koordinavimo ir pasirengimo būtų labai sudėtinga. Tas pats pasakytina ir apie ukrainiečių sukurtą placdarmą rytiniame Oskilo krante prie Kupjansko.

„Čia esantis geležinkelio mazgas ir strategiškai svarbūs keliai privalėjo būti operaciniame sumanyme, tik jų kontrolės būdas (pajėgomis ar ugnimi) galėjo priklausyti nuo ukrainiečių taktinės sėkmės. Taktinė sėkmė buvo, tad ukrainiečiai veržliai persikėlė per upę ir perėmė šių objektų kontrolę“, – teigia ekspertai.

Jie neatmeta, kad rusų nubloškimas už sienos Charkivo sektoriuje, Vovčansko užėmimas ir kontaktinės linijos nusistovėjimas ties Oskilo upe (ypač šiauriniame jos ruože iki Dvoričnos) – tai nuostabi karinė improvizacija, siekiant maksimaliai išnaudoti iki tol pasiektus operacinius laimėjimus.

Išlaisvinta teritorija atrodo didoka operacijai skirtoms pajėgoms

 

„Jau ankščiau išlaisvinta teritorija atrodo didoka toms pajėgoms, kurias ukrainiečiai skyrė operacijai, o dabar yra grėsmė pavojingai ištempti pajėgas ir jų logistines grandines. Taip sakant, apetitas kyla bevalgant, – pabrėžia jie. – Manytume, kad ukrainiečių bandymai nuo Kupjansko placdarmo vystyti puolimą Svatovės link taip pat yra siekis patenkinti vis kylantį apetitą, bet yra grėsmė persivalgyti“.

Jie teigia nesantys tikri, ar ukrainiečių placdarmas Kupjanske yra toks tvarus operacine ir logistine prasme, kad ukrainiečiai galėtų sau leisti toliau improvizuoti ir pulti tolyn į pietryčius.

„Bet čia tik nuomonė nuo sofos, ukrainiečiams vietoje tikrai matyti geriau“, – skuba pasiteisinti jie.

Svarstydami, kas toliau, „Locked N’ Loaded“ rašo, kad yra tikėtina, jog ukrainiečiai stiprins kontaktinės linijos gynybą, valys likusius priešo pasipriešinimo židinius išlaisvintoje teritorijoje.

„Labai tikėtina, kad ukrainiečių lokalios atakos Kupjansko ruože tęsis. Jomis būtų siekiama išplėsti ukrainiečių placdarmą, atakomis iš flangų bei užnugario trikdyti besiformuojančią agresoriaus gynybos liniją palei Oskilo upę“, – svarsto jie.

Ekspertai neatmeta, kad ukrainiečiai rizikuos ir pabandys puolamosiomis operacijomis ir/ar ugnies priemonėmis perimti kelio Kupjanskas – Svatovė kontrolę ir taip suardyti rusų gynybos linijos palei Oskilo upę aprūpinimą.

Be kita ko labai tikėtina, kad ukrainiečių atakos Limano ruože tęsis.

 

Jomis būtų siekiama išplėsti ukrainiečių placdarmą šiauriniame Severskyj Doneco upės krante, atakomis iš flangų bei užnugario trikdyti agresoriaus gynybos liniją palei Severskyj Doneco upę.

Jie taip pat neatmeta, kad ukrainiečiai rizikuos ir bandys puolamosiomis operacijomis ir/ar ugnies priemonėmis perkirsti kelią Svatovė – Sjeverodoneckas ir taip suardyti rusų gynybos linijos aprūpinimą palei Oskilo ir Severskyj Doneco upes.

Agresoriui būtinos pergalės

Pasak ekspertų, Rusija jau ėmėsi veiksmų, kuriais bando minimizuoti sutriuškinimo reputacinę žalą, prasidėjo Ukrainos energetinės infrastruktūros apšaudymai, nemažai objektų pažeista ir sunaikinta.

Rusų propagandistai jau skalambija apie didžią pergalę.

Ekspertai teigia, kad labai tikėtina, kad artimiausias okupantų operacinis tikslas – panaikinti ukrainiečių placdarmus prie Limano ir Kupjansko, tad šiuose ruožuose labai tikėtinas agresoriaus kontrpuolimas arba bent jau intensyvios kontratakos.

Neatmestina, kad rusai permes kažkiek pajėgų į Lisičianską ir sieks kontratakuoti, taip grasinant ukrainiečių Limano grupuotės užnugariui.

Taip pat gali būti, kad puolimas Bachmuto link intensyvės, nepaisant sekmadienį ekspertų išsakytos galimybės, jog ukrainiečiai gali smogti šiai grupuotei nuo Ivano Darivkos link Popasnos.

„Agresoriui kaip oras reikalingos pergalės (kad ir mažos) mūšio lauke, nes priešingu atveju tai neigiamai paveiks fronte besikaunančių vienetų karių motyvaciją bei pagilins kovą dėl valdžios Kremliuje“, – rašo jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: