Nauja baterijų technologija žada mūsų telefonų gyvavimo laiką prailginti du kartus  (7)

„Ličio metalo“ technologija yra inžinerinis proveržis, kuris leidžia į bateriją sutalpinti bent du kartus daugiau jonų – dalelių, kuriose laikoma baterijos energija, ličio jonų pavidalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tipo baterijos, kurios būtų dvigubai talpesnės nei šiandieninės, išmaniuosius gali pasiekti jau kitąmet.

Tai reiškia, kad išmanių telefonų gamintojai galės sumažinti telefonų baterijas ir išlaikyti jų talpą, arba palikti tokio pat dydžio ir įrenginiai su jomis veiks keletą kartų ilgiau, rašo „The Telegraph“.

Išmanių telefonų ir nešiojamų kompiuterių gamintojai ilgai ieškojo galimybių pratęsti baterijų gyvavimo laiką, tačiau juos varžė cheminės ličio jonų technologijos ribos. Ličio jonų technologijos per pastaruosius metus patobulėjo labai menkai, o, pavyzdžiui, mikroprocesorių galia augo eksponentiniu greičiu.

Naująsias baterijas kuria „SolidEnergy Systems“ – Masačusetso technologijų institute įkurta įmonė, kuri žada, kad jų technologija išmaniuose telefonuose ir laikrodžiuose bus prieinama jau kitąmet, o elektriniuose automobiliuose – dar metais vėliau.

Įprastinėse ličio jonų baterijose jonai juda iš negatyviai įkrauto grafito katodo iki pozityvaus krūvio anodo per tirpiklį elektrolitą, kuris elektronus siunčia per elektros grandinę. Tokiu būdu įrenginiai gauna energiją.

Nors grafitas yra pati patikimiausia ir geriausia medžiaga katodams, ji gali talpinti ribotą jonų kiekį. Mokslininkai ilgą laiką siekė pakeisti šią technologiją ličio-metalo folija, kuri gali talpinti daugiau jonų, tačiau ji labai prastai reaguoja su elektrolitu, privesdama jį perkaisti. Dėl to prarandama energija.

„SolidEnergy Systems“ sukūrė hibridinį elektrolito tirpiklį, kuris geriau reaguoja su ličio-metalo folija ir yra saugus. Technologija leidžia ne tik reikšmingai pagerinti telefonų, bet ir elektrinių automobilių gyvavimo laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(50)
(0)
(50)

Komentarai (7)