[Žinios trumpai] Skandalas, bet tik ne Rusijoje: žvėriškai brangūs „Orlan-10“ dronai beveik nesiskiria nuo mėgėjiškų „DJI Phantom“ ir jau aišku, kodėl (Video)  ()

Rusai didžiavosi savo „Orlan-10“ dronais, o ukrainiečius jie juokina. Pasenusios technologijos, pasiskolintos iš buitinės elektronikos parduotuvės, didelio susižavėjimo nekelia. Be to, „Orlan-10“ nėra apsaugotas nuo trikdžių. Ir dabar aiškėja kodėl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Oryx“ atvirų šaltinių žvalgybos analitikai skaičiuoja, kad Ukraina jau numušė 700 rusų dronų. Dalis jų - „Orlan-10“. Jų Rusija turėjo gal porą tūkstančių ir naudojo juos žvalgybai, elektroninių ryšio priemonių trikdymui ir artilerijos ugnies koregavimui. Spėjama, kad iki 2022-ųjų vasario „Orlan-10“ sudarė maždaug pusę rusų bepiločių flotilės.

Pirmąjį „Orlan-10“ ukrainiečiai numušė kovo 5 dieną. Per pirmas 70 karo dienų Ukrainoje krito 25 tokie dronai. Per kitas 17 dienų - dar 25. Kitaip tariant, „Orlan-10“ Ukrainoje krenta vis dažniau. Ir „Forbes“ tai sieja su ukrainiečių naudojamais trikdžių ginklais. Viename vaizdo įraše ukrainietis naudoja EM4S „Sky Wiper“, kurį Ukrainai padovanojo viena Lietuvos kompanija, kitame naudojamas Australijos-JAV kompanijos „DroneShield“. Šie ginklai, vaizdžiai tariant, nutraukia drono ryšius su pilotu ir šis pasimetęs nukrenta.

„Orlan-10“ yra karinės paskirties dronai. Pigūs trikdžių ginklai, iš esmės skirti komercinių dronų šalinimui, neturėtų kelti problemų kariniams dronams. Rusija anksčiau gyrėsi, kad „Orlan-10“ yra apsaugotas nuo trikdžių. Tai kas nutiko? 

 

Dar 2021 metais pasirodė istorija, kad „Orlan-10“ pirkimo metu buvo pavogta 446 milijonai rublių. Tai Rusijoje nėra neįprasta, bet drono kaina išaugo 80 tūkstančių dolerių ir pasiekė 300 tūkstančių. Negana to, dronai negavo apsaugos nuo trikdžių, nes specialiai karybai sukurti komponentai buvo pakeisti kažkuo iš Azijos. Iš tikrųjų, „Orlan-10“ techniškai yra labai panašus į mėgėjišką „DJI Phantom“ - paprastą droną, kuris gali būti šalinamas paprastomis priemonėmis.

 

Kitose šalyse tai sukeltų skandalą. Tačiau prisiminkite, kad rusų mamų sūnūs yra kišami į labai senas ir gerai neprižiūrėtas karo mašinas. Rusų kariuomenė nėra gerai aprūpinta, o jokio skandalo dėl to nėra. Taigi, pavogti pinigai nieko nenustebins.

Rusijai „Orlan-10“ dronų nepritrūks. Tačiau jų naudojimą gali tekti apriboti. Jau vien tai, kad daug „Orlan-10“ be didesnių pažeidimų patenka į ukrainiečių rankas, yra šiokia-tokia gėda. Šie dronai nėra numašami raketomis - jie tiesiog sklęsdami nutūpia ant derlingos Ukrainos žemės.

(90)
(4)
(86)

Komentarai ()