Atominės bombos siekia dar viena valstybė – tai gali sukelti tikrą „domino efektą“  ()

Naujasis Šaltasis karas įgauna pagreitį – branduoliniai ginklai vėl „traukiami iš stalčių“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Korėja tiesiogiai pripažino, kad jei saugumo situacija pradės blogėti, kitų galimybių nėra, kaip tik pačiai turėti branduolinį ginklą.

Situacija, kai Rusijos Federacija grasina branduoliniais ginklais, šantažuodamas jais pasaulį, negalėjo lemti visiškai logiškų išvadų, kad tik tokie ginklai gali garantuoti saugumą.

Ir „pirmoji kregždė“ gali būti Pietų Korėja, kuri, nepaisant to, kad Šiaurės Korėja įsigijo branduolinį ginklą, ir toliau laikosi branduolinio ginklo neplatinimo koncepcijos. Interviu „Yonhap“ Korėjos susivienijimo ministras Kwon Yong-se sakė, kad nors Seulas nesvarsto galimybės įsigyti savo branduolinių ginklų, tačiau:

„Jei santykiai su Šiaurės Korėja ir toliau blogės, o įtampa ir toliau didės, vyriausybė negali ignoruoti tokio raginimo neribotą laiką, jei viešoji nuomonė pakryps link paramos branduoliniams ginklams, t. y. Pietų Korėja gali svarstyti pati turėti, arba bendrai su JAV dislokuoti taktinį branduolinį ginklą“, – sakė jis.

Jei kyla klausimas – ar Pietų Korėja gali sukurti savo branduolinį ginklą, turint omenyje, kad ši šalis turi pasaulyje pagal ekonominę galią užima 10–13 vietą (įvairiais vertinimais) – visiškai taip. Tuo pačiu metu tokio ginklo kūrimas priklauso tik nuo branduolinių ginklų neplatinimo koncepcijos laikymosi, o ne nuo technologijų ir mokslo plėtros, kaip, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjoje.

 

O Seului nuosavų branduolinių ginklų buvimas taip pat yra problemų, susijusių su rizika, susijusia su Kinijos kaimynyste, sprendimas. Be to, tai vėl keičia „žaidimo taisykles“ regione ir gali tapti priežastimi kitoms valstybės svarstyti apie branduolinį ginklą, pavyzdžiui, Indonezijai ar Taivanui. Tai yra, įvyktų „domino efektas“.

Juo labiau, kaip ir Europoje, jau prasidėjo aktyvios diskusijos dėl branduolinių ginklų geografinės padėties išplėtimo. Ypač tokia idėja buvo pasiūlyta Lenkijoje. Tuo pačiu metu daugelio ES šalių kelias į nuosavą arsenalą slypi ne technologinėje, o diplomatinėje plotmėje, kuri gali būti pakeista.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()