Armėnijos mokyklose privalomas dalykas – šachmatai  (24)

Armėnijoje visi pradinių klasių moksleiviai privalės mokytis žaisti šachmatais. Taip šalis tikisi užsitikrinti lyderio pozicijas šioje sporto šakoje. „Mokymas žaisti šachmatais mokykloje sukurs tvirtą pagrindą šaliai tapti šachmatų supervalstybe“ – naujienų agentūrai AFP tvirtino švietimo ministerijos pareigūnas Armanas Aivazianas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valdžios institucijos su entuziastingu šio žaidimu rėmėju prezidentu Seržu Sarkasianu priešakyje projektui ketina skirti maždaug 1,5 mln. JAV dolerių. Žaisti šachmatais bus mokomi vaikai nuo 6 metų. Jiems tai bus atskiras mokomasis dalykas, o užsiėmimai vyks 2 valandas per savaitę.

A. Aivaziano teigimu, dar šiais metais prasidėsiančios pamokos „skatins moksleivių protinį vystymąsi“ ir išmokys juos „lanksčiai ir protingai mąstyti“.

Pradinėse klasėse mokiniams įvesti privalomas šachmatų pamokas yra siūliusi ir dalis Lenkijos parlamentarų. Projekto iniciatoriai įsitikinę, jog šachmatai skatina vaiko intelektualinį ir emocinį vystymąsi. Be to, mokiniai, kurie žaidžia šachmatais, dažniausiai greičiau išmoksta pamokas.

Šachmatai – labai populiarus žaidimas Armėnijoje. Šachmatų didmeistriai čia yra tikros žvaigždės, o mačų rezultatai patenka į pirmuosius laikraščių puslapius.

3,2 mln. gyventojų turinti šalis pasauliniuose turnyruose jau pagarsėjo kaip rimta varžovė. Nacionalinė komanda kas dvejus metus vykstančioje Tarptautinėje šachmatų olimpiadoje aukso medalius iškovojo 2006 ir 2008 metais, o geriausias šalies žaidėjas Levonas Aronianas Pasaulio šachmatų federacijos sudarytame reitinge užima trečiąją vietą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)