[Išsami tema] Prieštankinis „Corsar“, iš kurio numušami net sraigtasparniai – koks čia ginklas? (Foto, Video)  ()

ATGM „Corsar“ yra vienas masyviausių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų prieštankinių ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos savo arsenale turi keletą modernių didelio tikslumo prieštankinių ginklų. Tai yra garsusis amerikietiškas „Javelin“, britų ir švedų NLAW, taip pat du vietiniai serijiniai „Luch“ projektavimo biuro kūriniai: „Stugna“, tapusi vaizdo įrašų „žvaigžde“ sunaikinus Rusijos armijos tankus, taip pat ATGM „Corsar“.

Ypatingo „Stugna“ populiarumo medijose paslaptis – įspūdingas veikimas ir nuotolinio valdymo pultas su monitoriumi, kuriame aiškiai matomas rezultatas. Tačiau kitų prieštankinių sistemų operatoriai negali tokiais būdais pademonstruoti savo darbo rezultatų, todėl daug rečiau pasirodo įkvepiančiuose vaizdo įrašuose.

Bet tai nereiškia, kad kiti ginklai yra prastesni. ATGM „Corsar“ sąskaitoje tikriausiai yra ne mažiau sunaikintų taikinių nei „Stugna“. Be to, „Corsar“ pagalba Ukrainos kariai naikina ne tik priešo šarvuočius, bet ir oro taikinius.

 

Neseniai 95-osios atskirosios oro puolimo brigados kariai Charkovo srityje numušė du Rusijos transporto ir kovinius sraigtasparnius „Mi-8“ su prieštankine sistema „Corsar“. Ir tai tapo įmanoma dėl gana didelių šios prieštankinės sistemos galimybių.

ATGM „Corsar“ charakteristikos

Iš pradžių „Luch“ projektavimo biuro kūrėjai „Corsar“ sumanė kaip lengvą ir labai lengvai išmokstamą valdyti prieštankinį ginklą, kuris turėtų „dirbti“ kartu su sunkesniu „Stugna“. Jei visas „Stugna“ kompleksas kartu su paleidimo įrenginiu, nuotolinio valdymo pultu ir raketa sveria apie 100 kg, tai „Corsar“ sveria 35 kg.

Ir tai daro jį mobilesnį mūšio lauke. Nepaisant tokių nedidelių matmenų, valdomos raketos nuotolis yra 2,5 km, panašus į gerai žinomą „Javelin“.

 

„Corsar“ RK-3K raketa, tandeminės galvutės dėka gali prasiskverbti per 550 mm šarvus, nepaisydama dinaminės tanko apsaugos.

ATGM „Corsar“ charakteristikos:

  • Paleidimo priemonės svoris: 20 kg
  • Raketos RK-3K svoris: 15,5 kg.
  • Diapazonas: iki 2,5 km
  • Įsiskverbimas į šarvus: ne mažiau kaip 550 mm, esant dinaminei apsaugai

Ką sugeba ATGM „Corsar“?

„Corsar“ valdymo principas yra tradicinis „Luch“ projektavimo biuro – „lazerio kelias“, kai lazeris „šviečia“ į raketos uodegą, ir neapšviečia taikinio. Todėl reikia, kad operatorius „laikytų“ kryželį, kol taikinys bus sunaikintas. Tuo pačiu metu raketos skrydis iki didžiausio nuotolio trunka tik 12 sekundžių, o jos nuokrypis nuo matymo taško neviršija 25 cm.

 

Taip pat didelio tikslumo raketų, skirtų „Corsar“ ATGM, arsenale yra raketa su sprogstamąja galvute RK-3OF. Ji skirta sunaikinti priešo įtvirtinimus, nes šio ukrainietiško komplekso tikslumo visiškai pakanka, kad raketa pataikytų tiesiai į bunkerio angą ir sprogtų jau viduje.

„Corsar“ efektyvumas kartu su raketos dydžiu sudomino ir Ukrainos sąjungininkus. 2020 metais buvo demonstruojamas „Corsar“ brolis „Piratas“, kurį „Luch“ projektavimo biuras kartu su Lenkijos įmonėmis sukūrė Lenkijos kariuomenei. Jis išsiskiria modifikuota nukreipimo sistema, vietoj „lazerio kelio“ atsispindėjusiam lazerio spinduliui buvo panaudota NATO šalims tradicinė nukreipimo galvutė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()