Atgimsta Japonijos karo milžinas - skelbiama, ką skubiai planuoja Japonijos valdžia  ()

Tokijas planuoja padvigubinti išlaidas gynybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos gynybos ministerijos biudžetas 2023 metams numato didžiausią išlaidų padidėjimą nuo Antrojo pasaulinio karo. Karinės išlaidos gali padvigubėti nuo dabartinių 5,4 trilijonų jenų (39,5 mlrd. USD).

Japonija, Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, šalių reitinge pagal išlaidas gynybai pakils iš dabartinės 9 į trečią vietą ir nusileis tik JAV ir Kinijai.

Japonijos kariuomenės arba, kaip Tekančios saulės šalyje vadinama, savigynos pajėgų (SDF) skaičius dabar siekia 231 tūkst. žmonių. Tuo tarpu trijų kaimyninių valstybių, beje, branduolinių Kinijos, Šiaurės Korėjos ir Rusijos kariuomenės yra didžiausios pasaulyje pagal karių skaičių. Pasaulio banko duomenimis, bendra jų apimtis siekia 5,5 mln. žmonių.  Ši aplinkybė, taip pat įvykiai Ukrainoje, labai įtempta padėtis aplink Taivaną ir KLDR branduolinis arsenalas leido valdžiai sukurti karinių išlaidų didinimui visuomenėje apskritai palankią atmosferą. Visas klausimas dabar apibrėžiamas ne pačių išlaidų padidėjimu, o kiek jos turėtų siekti.

„Tikriausiai dauguma žmonių mano, kad padvigubinę gynybos biudžetą gausime daug daugiau karinės įrangos“, – „Bloomberg“ citavo Kanazavos technologijos instituto profesorių, į pensiją išėjusį viceadmirolą Toshiyuki Ito, – tačiau klausimas yra ne tik papildomos įrangos pirkimas“.

Japonija savo pacifistinės konstitucijos dėka ilgus metus išlaikė savo karinį biudžetą 1 % BVP ribose, tikėdamasi Amerikos „branduolinio skėčio“ apsaugos, tačiau dabar Tokijas nusprendė atsisakyti 1 % ribos, praneša „Mainichi“.

Gynybos departamento pradiniame 2023 fiskalinių metų biudžeto projekte buvo numatytas gana kuklus išlaidų padidinimas iki 5,5 trilijonų jenų. Tačiau galutinėje versijoje, kuri turėtų pasirodyti šią savaitę, yra papildomų išlaidų perkant apytiksliai 100 rūšių ginklų ir karinės technikos. Visų pirma, Japonijos kariuomenė nori gauti patobulintas raketas ir radarų sistemas, kurios galėtų perimti raketas iš Kinijos ir Šiaurės Korėjos, įskaitant hipergarsines raketas. Japonijos generolai nori padidinti savo raketų arsenalą iki maždaug tūkstančio, galinčių pasiekti Kiniją ir Šiaurės Korėją. Jame taip pat numatomas oro pajėgų augimas ir netgi atskiras straipsnis apie kartu su JK naujos kartos naikintuvo kūrimą.

 

Buvęs admirolas Itoh mano, kad SDF papildomų karo laivų nereikia. Jo nuomone, Tokijas tikrai turėtų padidinti kariškių atlyginimų fondą. Tai, pavyzdžiui, leistų apsirūpinti naujų orlaivių pilotais ir išspręsti problemas, susijusias su orlaivių skaičiumi. Dabar SDF biudžetas yra apie 16 000 mažesnis. Problemos, žinoma, susijusios ne tik su mažais atlyginimais, bet ir su demografija bei Japonijos visuomenės senėjimu: Japonijoje trūksta karinio amžiaus vyrų.

 

Universiteto absolvento, einančio karininko pareigas, atlyginimas pirmaisiais tarnybos metais yra apie 3,6 milijono jenų (26,4 tūkst. dolerių). Iki keturiasdešimties metų pareigūnas gali tikėtis uždirbti 6 mln. Jenų per metus. Tiesa, galutinė suma gali būti didesnė dėl papildomų mokėjimų už visokias rizikas.

Pastaba: Jungtinėse Valstijose pareigūnai po ketverių metų tarnybos gauna apie 62 tūkst. dolerių.

Shinzo Abe, kai prieš dešimt metų vadovavo vyriausybei, pradėjo ruošti Tekančios saulės šalį dideliems gynybos politikos pokyčiams. Pacifistai vyriausybės planus sutiko priešiškai, tačiau didėjant grėsmėms jų pasipriešinimas susilpnėjo. Šių metų birželį „Jiji Press“ atlikta apklausa parodė, kad po vasario 24 dienos beveik pusė apklaustųjų yra pasiruošę palaikyti Savisaugos pajėgų stiprinimą ir išlaidų didinimą. Tiesa, konkretus karinių išlaidų padvigubinimo klausimas sukėlė neslepiamą nerimą daugumai pasaulinės skolų lyderės gyventojų.

 

Tai reiškia, kad priimant biudžetą gali kilti rimtų problemų tarp valdančiosios Liberalų demokratų partijos vanagų ​​ir nuosaikesnio ministro pirmininko Fumio Kishida bei jo naujojo gynybos ministro Yasukazu Hamados. Kai kurie ekspertai netgi įspėja apie politinės krizės galimybę. Be to, ekspertai perspėja, kad vien tik kiekybinio gynybos biudžeto didinimo neužtenka ir reikia imtis atitinkamų žingsnių diplomatinėje srityje bei ekonomikoje.

Ekspertai taip pat perspėja, kad Japonijos savigynos pajėgų stiprėjimą aplinkinės šalys gali suvokti kaip grėsmę. Jei atsakydamos jos padidins ir karines išlaidas, situacija išliks tokia, kokia yra dabar, ir niekas nepasikeis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai ()